У народі 16 липня вшановуються Мокій і Марк, Стожари, Маків день. Цей день вважався нещасливим, коли важливо проявляти обережність у всьому.

Сьогодні святкують День бухгалтера України (Загалом професія бухгалтера з’явилася близько 6 тис. років тому. Про перших фахівців згадують у стародавньому Єгипті. Це люди, які рахували та збирали податки. Водночас батьком бухгалтерського обліку називають італійського математика Луку Пачолі. У праці XV ст “Все про арифметику” він порушив питання про основні принципи бухгалтерії як науки. Книгу опублікували 10 листопада 1494 року. Ця дата стала Міжнародним днем бухгалтера. У всьому світі серед бухгалтерів 85% жінок. Це пояснюють тим, що робота є досить монотонною й вимагає посидючості та зосередженості. Відомого чиказького злочинного боса Аль Капоне змогли посадити за ґрати завдяки бухгалтерам. Його підозрювали у багатьох злочинах, починаючи від незаконної торгівлі алкоголем і закінчуючи вбивствами, однак змогли заарештували і посадити до в’язниці лише за ухилення від сплати податків.)

А ще сьогодні Всесвітній день змій.

16 липня увійшло до історії людства такими подіями:

1054-го року  внаслідок конфлікту між Римською курією і Константинопольським патріархом почався розкол християнської церкви на католицьку і православну. Посол папи Лева IX кардинал Гумберт поклав на вівтар собору св. Софії папську буллу з анафемою патріарха Михайла Кіруларія. Патріарх, у свою чергу, прокляв посланника і всіх членів його делегації. Християнська церква розділилася на дві гілки: католицьку і православну

1439 – в Англії заборонені поцілунки. Причина була прозаїчною – епідемія чуми.

1548 – На знак примирення між ворогуючими між собою іспанськими конкістадорами в цей день засновано місто Nuestra Senora de La Paz. з 1898 року Ла-Пас — столиця Болівії.

1643 – Експедиція голландського мореплавця Маартена Фріза відкрила острів Сахалін.

1661 – Шведський банк Stockholms Banco випустив перші в Європі паперові банкноти. Вони були номіналом 5, 25, 100 і 1000 шведських талерів.

1762 – У Ропшинському замку під Петергофом вбито кілька днів перед тим поваленого в результаті двірцевого перевороту російського імператора Петра ІІІ.

1782 – У Відні пройшла прем’єра опери Вольфганга Амадея Моцарта «Викрадення із сераля» на лібрето Готліба Штефані.

1795 – Російська імператриця Катерина ІІ заснувала Волинську губернію.

1809 – В Ла-Пасі почалось повстання проти іспанської влади і місто проголосило свою незалежність та створило уряд під керівництвом полковника Педро Мурільйо. До кінця місяця владу хунти було повалено. Повстання в Ла-Пасі вважається початком війни за незалежність Латинської Америки.

1909 – У місті Інгольштадт (Німеччина) німецький інженер і підприємець Аугуст Хорьх заснував компанію «Audi Automobil-Werke». Перший автомобіль був випущений наступного року.

1912 – У Києві за присутності вищого керівництва міста та краю відбулося урочисте відкриття Бессарабського критого ринку, збудованого на гроші цукрозаводчика Лазаря Бродського за проектом архітектор Михайла Бобрусова.

1917 – У Петрограді почались антиурядові виступи під гаслом негайної відставки Тимчасового уряду і переговорів із Німеччиною про укладення миру, організовані більшовиками після провалу червневого наступу Російської армії на Південно-Західному фронті. У заворушеннях брали участь кронштадтських матроси, солдати 1-го кулеметного полку, робітники петроградських заводів. Під час придушенния заворушень, які тривали три дні, було вбито 16 людей і близько 700 поранено.

1917 – У відповідь на телеграму Тимчасового уряду Росії на урочистому засіданні в Педагогічному музеї Голова Ради Народних Міністрів Володимир Кирилович Винниченко виголосив ухвалений Центральною радою ІІ Універсал, що зафіксував домовленості між УЦР та Тимчасовим урядом про визнання права України на автономію, а УЦР та Генеральний секретаріат — органами державної влади в Україні; натомість УЦР змушена була погодитися на те, що остаточно питання про форму автономії буде вирішено Всеросійськими Установчими зборами, та визнати, що Україна не претендує на повну державну незалежність. II Універсал був неоднозначно сприйнятий українцями. Чимало з них розцінили його як зраду, назвавши “другим Переяславом”

1918 – у ніч із 16 на 17 липня в Єкатеринбурзі більшовики стратили колишнього імператора Миколу ІІ разом із сім’єю – царицею, п’ятьма дітьми і чотирма наближеними особами

1918 – Гетьман Павло Скоропадський затвердив зразок морського прапора України — а білому полі розміщувався прямий синій хрест із каймою такого ж кольору, у лівому верхньому куті зображувався національний прапор невеликого розміру із видрукованою золотом печаткою св. Володимира посередині. Зараз ВМСУ використовують прапор фактично такого ж дизайну (без тризуба).

1919 – Державні установи, армія та цивільні біженці Західної області Української Народної Республіки здійснили перехід через ріку Збруч, колишній кордон Австро-Угорської та Російської імперій, та опинилися на Поділлі поруч з Директорією, урядом та армією Української Народної Республіки. Об’єднання стало порятунком для українського національного руху, проте, попри воєнні успіхи літа 1919 року, так і не призвело до утвердження незалежності України.

1922 – у Києві з початку епідемії холери зареєстровано 435 випадків захворювання на холеру. Зроблено 20 тис. протихолерних щеплень

1937 – Поблизу міста Веймар в Тюрінгії в Німеччині нацистами засновано концтабір Бухенвальд, який діяв 8 років, будучи сценою щоденного варварства і звірства. Згідно з оцінками, в Бухенвальді загинуло близько 50 000 людей -переважно євреїв та політичних в’язнів, а також радянських військовополонених, циганів та гомосексуалістів.

1941 – У штаб-квартирі Адольфа Гітлера відбулася нарада партійних та військових керівників Німеччини, на якій обговорювалося питання майбутнього України. Було вирішено передати територію «староавстрійської Галичини» до Генерального губернаторства, а Північну Буковину, Бессарабію і територію за Дністром (Трансністрію) з центром в Одесі — до Румунії; Крим повинен був стати “територією Рейху”, а рейхскомісаром решти України, яка “протягом наступних трьох років буде найважливішою територією”, ухвалено призначити Еріха Коха.

1941 – війська залишили з боями районні центри Бар Вінницької області; Андрушівка, Вчорайше, Ружин Житомирської області; Велике Половецьке Київської області.

Державний комітет оборони СРСР ухвалив постанову про арешт і передачу під суд Військового трибуналу дев’яти генералів Західного, Північно-Західного, Південного фронтів “за ганебне для звання командира боягузтво, бездіяльність влади, відсутність розпорядливості, здачу зброї противнику без бою і самочинне залишення бойових позицій”

1942 – Гітлер вперше прибув до своєї ставки “Верфольф” під Вінницею. Адольф Гітлер був у «Вервольфі» тричі, загальна тривалість перебування — 156 днів: за свідченнями його біографів, у жодній з інших ставок фюрер не провів так багато часу Ставка Гітлера Вервольф розташовувалася за 8 км на північ від м. Вінниця біля смт. Стрижавка, на території тодішньої генеральної округи Житомир. Вона призначалася для керування військовими діями на Східному фронті, а деякі дослідники припускають, що навіть і для подальших бойових дій у напрямку Ірану та Індії. Вінниця була більш віддаленим і затишним містом. Крім того вона мала вигідне транспорте розташування — на шляху майбутньої транс’європейської магістралі Гамбург — Готенланд (Крим) Крім Гітлера у Ставці працювала і вся верхівка Третього Рейху — рейхсляйтер, голова Штабу заступника фюрера і його «особистий секретар» Мартін Борман, рейхсфюрер-СС Генріх Гіммлер, рейхсмаршал Герман Герінг, міністри Розенберг, Ріббентроп, Геббельс та інші. Приїздила у Ставку до Гітлера і Єва Браун. Протягом деякого часу тут діяв генеральний штаб Вермахту на чолі з фельдмаршалом Кейтелем і генерал-полковником Йодлем, а також штаб сухопутних військ[

1945 – У пустелі поблизу авіабази Аламогордо, штат Нью-Мексико (США), підірвано перший американський експериментальний ядерний заряд «Gadget» . Це було результатом 28 місяців інтенсивної наукової роботи вчених під керівництвом Роберта Оппенгеймера над проектом, що носив кодову назву “Манхеттенський”.Перший в історії ядерний вибух мав потужність 20 кілотонн.

Випробування отримало назву “Трініті”, а плутонієва бомба імплозівного типу – «Штучка» (Gadget ). Вибух бомби був еквівалентний приблизно 21 кілотонн тротилу

1950 – На фінальному матчі 4-го чемпіонату світу з футболу Бразилія — Уругвай на стадіоні «Маракана» в Ріо-де-Жанейро було присутньо 199 854 глядача, рекорд не побитий і досі, — збірна Уругваю виграла у господарів з рахунком 2-1 і вдруге стала чемпіоном світу.

1951 – В Нью-Йорку вийшла друком повість Джерома Селінджера «Над прірвою в житі», який з часом був перекладений на всі основні мови світу, а за рейтингом журналу Ньюсвік визнаний №15 у списку “100 найкращих книг усіх часів”.

1965 – Після восьми років будівництва відкрито Монбланський тунель довжиною 11,611 км, прокладений між містами Шамоні (Франція) і Курмайор (Італія) піж найвищою горою Європи Монблан.

1972 – У товариському матчі із збірною Фінляндії Олег Блохін дебютував у складі збірної СРСР.

1973 – у казахському місті Шевченко (нині Актау) на півострові Мангишлак вступила в дію перша у світі промислова атомна електростанція на швидких нейтронах

1979 – Після вимушеної відставки президента Ахмеда Хасана аль-Бакра прем’єр-міністром і президентом Іраку став Саддам Хусейн, який одночасно очолив регіональне відділення партії «Баас», фактично присвоївши собі диктаторські повноваження.

1988 – американська бігунка Флоренс Гріффіт-Джойнер встановила чинний і нині світовий рекорд у бігу на 100 метрів – 10,49 сек.

1990 – 355-а голосами «за» при чотирьох «проти» і одному, що утримався, Верховна Рада Української РСР ухваллила Декларацію про державний суверенітет України, якою проголосила верховенство власних, а не всесоюзних законів на території республіки, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх стосунках.

1990 – Американськиим астрофізиком Марком Р. Шоуолтером відкрито Пан, другий за віддаленістю від планети 30-кілометровий природний супутник Сатурна. Його існування було передбачене 5 років перед тим.

1991 – Уперше й востаннє 16 липня в Україні відзначено як День незалежності — за відсутності інших ритуалів комуністичні керівники урочисто несли квіти до пам’ятників Леніну, які обов’язково були у центрі кожного міста. У Києві відбувся концерт українських гуртів на площі тоді ще Жовтневої революції, апогеєм якого став виступ «Братів Гадюкіних» і заключний феєрвер.

1993 – Президент Леонід Кравчук видав указ про утворення на базі Луцького педагогічного інституту Волинського державного університету.

1993 – у місті Дубно Рівненської області відбувся фестиваль рок- та поп-музики “Тарас Бульба-93”.

У старому замку князів Острозьких виступило понад сімдесят гуртів із різних міст України

1997 – Валерій Пустовойтенко став прем’єр-міністром України замість зміщеного з посади Павла Лазаренка.

2007 – У Буському районі Львівської області на перегоні Красне — Ожидів зійшли з колії та перекинулися 15 цистерн з жовтим фосфором товарного потягу, що слідував зі станції Аса (Джамбул, Казахстан) до станції Оклеса (Республіка Польща). В результаті сходження цистерн було пошкоджено 50 м залізничної колії, близько 100 м контактної мережі та три опори; внаслідок пожежі продуктами горіння отруїлося і були госпіталізовані 152 особи (з них 27 дітей), у тому числі 14 рятувальників МНС, які брали безпосередню участь у гасінні пожежі, 3 медичних працівники, які надавали невідкладну медичну допомогу в зоні надзвичайної ситуації, решта – жителі навколишніх сіл.

2010 – В Одесі відкрився Перший Одеський міжнародний кінофестиваль, у конкурсній програмі якого було представлено 16 фільмів із США, Франції, Голландії, Іспанії, Італії, України, Польщі, Японії, Німеччини, Перу, Росії, Індії, Великобританії і Канади. Головний приз фестивалю — статуетку «Золотий Дюк» — отримав російський фільм режисера Андрія Кавуна «Дітям до 16…».

Тетяна КОНДРАТЬЄВА