До п’ятого грудня у Вінницькому обласному краєзнавчому музею триватиме цікава виставка «Зброя та військове спорядження: від давнини до сучасності». Вона проходить у великому та малому виставкових залах. Більшість експонатів (288) для неї було передано з фондових зібрань столичного Національного музею історії України. Іншу частину виставки склали предмети з нашого краєзнавчого музею. Організатори присвятили проєкт 30-річчю Незалежності України.

– 288 експонатів – це краща частина колекції зброї Національного музею історії України. Вона презентує зброярські традиції від палеоліту до сучасності. Також тут представлені збройні традиції різних країн: Європи, Близького, Середнього і Далекого Сходу, Африки, Кавказу тощо, – розповів заступник генерального директора Національного музею історії України Богдан Патриляк.

Співпраця між Національним музеєм історії України та Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм почалася рік тому. Тоді у столиці пройшла археологічна виставка «Золото Поділля» за матеріалами вінницьких музейників. Цей проєкт виявився дуже успішним. Тому й кияни вирішили втілити аналогічний задум вже у нашому місті.

– На відміну від вінницьких колег, свої колекції ми зазвичай демонстрували за кордоном. Наші предмети експонувалися в багатьох країнах світу. Це допомагало якомога краще представити державу у часи Незалежності. Тепер, чи не вперше за багато десятиліть, значна частина нашої колекції зброї перемістилася до регіонального музею. Це значною мірою пов’язано із пандемією, адже нині багато країн закриті від співпраці, – пояснив Богдан Патриляк.

Під час урочистого відкриття директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька і заступник генерального директора Національного музею історії України Богдан Патриляк розповіли про наповнення виставкової експозиції. У археологічній частині можна побачити предмети озброєння від кам’яної доби до середньовіччя. Скіфське озброєння репрезентують короткі залізні мечі-акінаки, кінська збруя та похідне спорядження. Є численні зразки озброєння давньоруського світу і кочівників. Вогнепальну зброю представлено зразками рушниць і пістолетів, виготовлених майстрами Європи т а Азії. Окремо представлено колекцію холодної зброї, яку у 2014 році музею передало управління СБУ у Вінницькій області: англійський палаш, японські мечі, африканська церемоніальна зброя тощо.

Відео з урочистого відкриття

Фелікс ЖАНІН