Село Осіївка, що на Бершадщині, нині «на вухах». Бо з невідомих причин у інфекційному відділенні опинилось двоє школярок, а інші жителі, які теж поскаржились на погане самопочуття, стали лікуватись вдома.

Між місцевими жи­телями стали ходити різні версії НП – від отруєння хі­мічними добривами однієї з агрофірм до малини, якої нарвали та наїлись немитими руками…

– Того дня я був на роботі, дочка вдома. Зрозуміло, що вона гралась на вулиці. 7 липня до обіду кропили поле з ріпаком та соняшником. Повернувся додому, а невдовзі в 9-річної доньки піднялась температура та почалась блювота, живіт заболів, — каже місцевий житель Олександр. — “Швидку допомогу” викликали інші люди, що живуть по сусідству. І ми повели свою дитину на огляд. Тож моя донечка та інша дитина з вулиці у інфекційному відділенні. На лікування вже пішло 1500 гривень. Наразі доньці краще, іншій дитині гірше. Скаржились на погане самопочуття й інші люди з нашого села! Чув, що у чоловіка, який написав заяву, загинули бджоли. Я не можу запевняти, чи причетне тут кропіння, я ж не бачив. Хай розбираються експерти. Вже брали аналізи з нашого подвір’я. Сам фермер не виходив з нами на зв’язок, він знаходиться в іншому районі. В Осіївці в нього керуючий.

Вже відомо, що за даним фактом поліцією відкрито кримінальне провадження.

– 10 липня до поліції надійшло повідомлення про госпіталізацію двох дітей, віком 9 та 12 років, мешканців села Осіївка, з симптомами отруєння. Також цього ж дня за медичною допомогою до лікарів з подібними симптомами  звернулись ще декілька дорослих місцевих жителів. Після огляду лікарями їх відпустили додому. За словами  мешканців села, однією з можливих причин отруєння може бути зрошування хімічними добривами своїх полів фермерським господарством, яке проводилось з літака. На місці події працює слідчо-оперативна група обласного главку поліції, яка здійснює необхідні процесуальні дії для встановлення усіх обставин події.  Слідчими відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 241 Кримінального кодексу України (забруднення атмосферного повітря). За таке правопорушення передбачене покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без нього.

Натомість директор ПСП «Еліта» Анатолій Пшик наголошує – до отруєння їхня агрофірма відношення не має.

– Мене зараз тероризують всі, корму не лінь. Я отримую мільйон дзвін­ків, що начебто це я отруїв село та людей! Той, хто написав на мене заяву, сам фермер. Він не обробляє поле і його брат? Я його навіть в обличчя не знаю. Але коли весною ми обробляли поле, то він викликав по­ліцію. Приїхали дві машини з автоматами, наручниками і кийками. Ми постійно кропимо поле, коли підходить такий період по технології. Я не знаю, яка там ситуація. В поліцію я не їздив, у лікарню теж. Мені ніхто нічого не каже, і мене не опитували. Поліція тільки написала, що мені загрожує до 4 років тюрми. Але кому і за що? Це вже дістало. Коли того, хто робить біля хліба, безпідставно звинувачують, дуже неприємно та боляче. Я ще раз кажу – ми нікого не труїли.

У ГУ  Держпродспоживслужби у Він­ни­цькій області ось як нам прокоментували ситуацію:

– Наші працівники були задіяні тільки як фахівці для встановлення чи відсутності порушень. Попередньо діагноз отруєння не виставлявся. Діти на сьогодні виписані зі стаціонару, у них гастроентерокліт невстановленої етіології легкої форми. З боку агрофірми були знайдені деякі порушення, серед яких порушення санітарно-захисної зони. Зараз представників офіційно викликали. Нам потрібно вивчити документацію. Вже тоді буде біль­ше інформації.

Віталіна Володимирова