Ця новина обурила людей. Вони не вміють користуватися сервісами в Інтернеті, через які їм пропонують здійснювати платежі.

– Скорочення відділень цього системного державного банку відбувається по всій країні і узгоджено з урядом України. «Ощадбанк» також скорочує відділення. Невздовзі Вапнярка може залишитися без розширених банківських послуг, — обурюються наші читачі з міста залі­зничників. — Потрібно їхати до найближчого банкомата у Тульчин чи Томашпіль, додатково витратити гроші на проїзд. А їх у нас, пенсіонерів, і так обмаль. І серед нас є хворі, неходячі…

– Закриття відділень «Приватбанку» – це лише крок у загальній тенденції державної політики під назвою «Село має вимерти». Ще кілька років і села перетворяться на хутори, а містечка — на маленькі селища. Сільськогосподарська земля піде у земельні банки агрохолдингів. Зате як багато було галасу навколо святкування Дня Конституції: Україна — соціальна держава. Звісно, соціальна… коли збирає податки, а коли закриває школи, лікарні, державні банки, поштові відділення — антинародна, – додає житель Вапнярки Юрій Деркач. — У 1932 році населення Томашпільського району складало 87 тисяч осіб. Скільки зараз людей проживає у Вапнярській і Томашпільській громадах? 20, 15,10 тисяч? А ми на словах прямуємо у Європу?

Ось як прокоментували ситуацію у головному управлінні «Приватбанку»:

«Приймає рішення про закриття відділення банк в односторонньому порядку. Причиною може бути відсутність орендодавця та потрібного приміщення, закінчення терміну договору оренди приміщення, нерентабельність і ін. Хочемо зауважити, що більшість операцій можна виконувати без від­відування відділень, за допомогою терміналів самообслуговування, Приват24».

Втім, така відповідь не надто задовольняє жителів Вапнярки, і вони готові навіть до перекриття залізниці, щоби захистити свої права.

Валентина Лісова