Наприкінці червня у Вінниці розгорівся скандал: батьки близько сотні юних вінницьких футболістів спортивної школи «Темп» повідомили, що їх ошукали.

Це сталося під час поїздки на змагання у Болгарію, які фактично не відбулися. Замість них були проведені лише кілька матчів, але за оренду стадіону батьки сплачували додатково.

Тоді батько одного із гравців Дмитро Барановський розповів: всі скидались по 260€ — це проїзд, проживання і харчування. Але, за його словами, організатор із Вінниці, тренер школи «Темп» Дмитро Маліновський нічого вчасно не проплатив. Мама іншого гравця Вікторія Попіль підтвердила, що той сплачував за готель не наперед, як вимагалося, а за минулий день. Тому вінничани жили в стресі, адже не знали – виселять і погодують їх чи ні. А останні дві доби оплачували за готель самотужки, наголошували батьки.

Широкому загалу про проблеми вінничан стало відомо із повідомлення голови Вінницької ОДА Сергія Борзова. Він допоміг повернутися їм додому, адже Дмитро Маліновський на той момент не мав коштів, аби заплатити перевізнику.

Далі було відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 191 Кримінального кодексу. Вона передбачає до чотирьох років позбавлення волі. Йдеться про привласнення та розтрату майна (грошові кошти). Втрутилася й місцева влада. Під час батьківських зборів у ситуації розбиралися директор Палацу дітей та юнацтва (на його базі діє школа «Темп») Світлана Мусійчук, директор міського департаменту освіти Оксана Яценко і заступник міського голови Галина Якубович.

Раніше організатор поїздки Дмитро Маліновський ніяк не коментував ситуацію. Мовляв, поінформує лише після повернення до Вінниці. Зараз він продовжує перебувати в Болгарії — опікується вже третім цього літа футбольним табором.

Але днями Дмитро Ма­­лі­новсь­кий надав телефоном ексклюзивний коментар кореспонденту «33-го каналу».

– У сфері футболу я вже 15 років, регулярно займаюся організацією турнірів. І за цей час вперше вийшов такий казус. Більшість хвилює, чи хотів я вкрасти кошти, чи не так?! Якщо б я хотів це зробити, не їздив би щодня до готелю у Болгарії і не домовлявся, щоб нашій делегації продовжували термін перебування, — каже він.

Організатор поїздки пояснює, що проблема виникла через неочікуване перенесення місця проживання вінницьких футболістів.

– У питання ще й «влізли» треті особи, що призвело до скандалу. Ми цілий рік готувалися мешкати в готелі «Хіт» курорту Равда. Це в 10 хвилинах ходьби від стадіону, де ми мали проводити змагання. Але «Хіт» не відкрився через те, що було заброньовано мало місць, лише два заїзди. Вийшло нерентабельно його відкривати. Тому нас переселили до іншого готелю в місті Несебр, де також мали проводитися дитячі футбольні змагання. Рівень цього готелю був на порядок вище, але в Равді море і стадіон були значно ближче, — продовжує Дмитро Маліновський.

Він наголосив, що після повернення до Вінниці повністю розрахується за проїзд із Болгарії наших футболістів. Мова, за словами Маліновського, йде лише про один автобус вінницьких «темпівців». За проїзд інших груп він запевнив, що вже розрахувався.

– Цей борг висить на мені, і я його буду закривати! Я одразу запевнив тернопільського перевізника, що розрахуюся із ним пізніше, до першого серпня цього року. Але той вирішив перестрахуватися. Тому й про ситуацію дізнався «губернатор» Вінниччини. Щодо боргів за готель, то батьки футболістів доплатили лише за одну добу. Вартість виявилася вищою через перенесення місця проживання, — каже організатор поїздки.

Дмитро Маліновський спростував чутки, що нібито він продав власну квартиру, аби розрахуватися із боргами. І дружина з дітьми опинилися на вулиці.

– Це неправда, що легко перевірити. Також нісенітницею є чутки, що нібито я за вкрадені кошти придбав будинок під Вінницею, у Болгарії чи Туреччині. Це також не відповідає дійсності, — наголошує він. — Зараз триває вже третій заїзд наших футболістів до Болгарії, причому не лише із Вінниці. Із другим і третім заїздами проблем не виникає.

Щодо складнощів із проведенням турніру для вінницьких футболістів першого заїзду, то Дмитро Маліновський нарікає на болгарських партнерів. Мовляв, вони позаймали всі поля і довелося шукати вільний час для проведення власних ігор.

– Під час другого заїзду на футбольний табір турнір вийшов кращим, команди зіграли більше ігор, — пояснив він.

Дмитро Маліновський каже, що він не збирається ховатися ані від батьків, ані від слідства. Мовляв, кримінальні справи в Україні відкриваються і закриваються, тому чесній людині немає чого боятися. Запевняє, що «бігати ні від кого не буде»! Планує повернутися до Вінниці після 15 липня.

– За стільки років роботи на благо вінницького футболу чомусь майже ніхто не помічав моїх зусиль. Причому не лише як тренера і організатора, але й частково мецената. Я самотужки профінансував чемпіонат України, за власний кошт купував спортінвентар тощо. Коли у мене виникла одна проблема, люди чомусь почали вставляти палки в колеса, а не ставитися із розумінням. Це образливо і незрозуміло, — скаржиться він.

Фелікс ЖАНІН