Родина Павла Швеця з села Русава Ямпільського району Вінниччини вживає лише «живі» олії, які він виробляє власноруч.

Понад півтора року тому він змайстрував з підручних матеріалів саморобний маслобій холодного віджиму із дерев’яною діжкою. Готує та продає живу олію з різної корисної сировини: гарбузових зернят, волоського горіха, кунжуту, соняшнику, конопель, льону, чорного кмину, сої та інших культур.

– Олією ми почали займатись ще у 2003 році, але зі смаженого соняшнику. А потім у нас стали питати, чи робимо ми живу олію, яка корисна у лікувальних цілях. Вона вичавлюється методом холодного віджиму, тобто при вичавлюванні температура сировини не підвищується, ніякі вітаміни і поживні речовини не руйнуються, до того ж сировина і олія не мають контакту з металом, а лише з деревом. І ми вирішили — чому б не спробувати? – каже пан Павло.

— Тим паче я не раз читав в Інтернеті, що жива олія з чорного кмину, і не тільки з нього — це мало не панацея від всіх хвороб, а купити її в Україні дуже складно. Чимало інформації шукав в Інтернеті, сам взявся виготовити прес. Діжечку мені допомагали зробити з ясеня. Найбільше олії виходить з ядер волоського горіха, близько 500 грамів, а з гарбузових зернят, кунжуту, конопляного насіння можна отримати за один раз з 1,5 кг сировини близько 250 грамів живої олії.

Лляна олія — це джерело цінних поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6. А з гарбузових зернят — потужний імуностимулятор-антиоксидант, має протипаразитарний ефект, лікує гастрити, виразки шлунка, ентероколіти. Олія з чорного кмину має знеболюючу, протизапальну, антисептичну, протигрибкову, протипаразитарну, відхаркувальну, ранозагоювальну, жовчогінну, імуностимулюючу дії.

– Ось насіння рижика — це культура, яка у нас давно забута. Її витиснув соняшник. Але, за своєю поживністю, така олія краща за кедрову чи чорного кмину. Рижик росте в Україні. Здебільшого у Черні­гівській, Сумській областях. А от на Вінниччині, на жаль, не росте. Тому ми його замовляємо. Дуже смачно! Спробуєте раз – отримаєте гастрономічне задоволення. Але смажити на ній не можна.

Віталіна Володимирова