Про випускний вечір, який відбувся у Калинівській школі №2, досі гудять соцмережі. І не тому, що тут чимало «розумах» отримали медалі за успіхи у навчанні, а через пісню, яку вже вчорашні учні виконали на прощання.

Співали вони хіт скандального російського репера Басти «Сансара». Тією ж російського. І це не всім присутнім сподобалось. Присутній на урочистостях заступник голови Хміль­ницької райради Василь Карпінець на­віть дорікнув за це організаторам випуску…

Адже Баста від­крито під­тримував по­літику Кремля, раніше виступав у анексованому Криму, а у 2017 році обирав «найкращу пісню про Кримський міст». У 2020-му Басті скасували заборону на в’їзд в Україну. 25 червня він виступив у Києві. Перед концертом патріоти намагалися переконати шанувальників Басти не йти на його концерт. Втім, почули їх не всі… Як і в Калинівці – думки після виконаної російською «Сансари» розділились.

– Ви справді не розумієте, що не так? Не можна популяризовувати творчість, автор якої загрожує цілісності нашої країни, — каже місцева жителька Ірина. — І мене обурює, що триває війна, а у школі, яка має виховувати патріотизм, пропагується раша. Якщо б Калинівка святкувала День визволення від окупації (як Слов’янськ), то, може, не було б «какаяразница». Головне — пі­сенька гарна та підходяща. Добре, що не «аттестат в крови». Теж рашахіт про останній дзвінок.

Інші калинівчани, навпаки, стали на захист випускників і впевнені – хлопець співав гарно і все вдалось!

– І яка різниця, якою мовою, пів України російською розмовляє, ми всі слухаємо російські пісні, навіщо висмоктувати з пальця черговий скандал?. Виконавцю — браво. А вічно незадоволеним чимось — всього найкращого… Думаю, їхні діти слухають і наспівують ту ж саму музику, але своїх вони не чіпають, — каже калинівчанка Тетяна.

Свято закінчилось, а думки залишились. Яку Україну збудують нинішні випускники? Можливо, сильною її зробить наша єдність? І трішки розумного компромісу.

Валентина Лісова