Вінничанка Юлія Слободян перейняла цілющі рецепти від бабусі.

Справжні кулінарні шедеври із ягід, фруктів і навіть духм’яних трав створює багатодітна мама з Вінниці Юлія Слободянюк. Вона варить варення майже з усього, що росте на дереві, кущах і в землі.

– Традиційно готуємо джеми з полуниці, малини, сливи, персиків, абрикосів, смородини, ожини, айви, шовковиці. Але не менше моя сім’я полюбляє трав’янисті варення із м’яти, акації, липи. Окрім того, що вони дуже смачні, то ще й мають цілющу силу. Наприклад, дітям стоматити лікую варенням із чайної троянди. А у сезон ГРВІ корисне варення із зеленого горіха, воно не лише при кишкових розладах допомагає, але й при кашлі. Коли проблеми з бронхами, дорослим та діткам можна давати по 1-2 чайних ложечки варення з цвіту бузини. А для пониження артиріального тиску моя мама, наприклад, їсть варення із аронії — чорної горобини. Ну, а про усю користь калини — годі й розповідати. У нас таке варення на вагу золота, — каже Юля.

Усі рецепти жінка запозичила не з Ін­тернет-мережі, а від своїх бабусі і мами.

– Наші предки чи не усі хвороби лікували або трав’яними настоянками, або варенням з цілющих трав та ягід. Моя бабуся від будь-яких симптомів мала свій рецепт. Так виростила не тільки дітей, але й онуків. Усі її секрети перейняла моя мама, а потім і я. Маю невеличку ділянку землі, де вирощую усі ягоди, фрукти і овочі. Тому впевнена, що продукти натуральні. У свої варення не додаю ніяких згущовачів чи ароматизаторів. Головний секрет — готую з любов’ю! — зізнається жінка.

З понад двадцяти видів варення Юлія найбільше полюбляє кабачок з лимоном. Каже, це неперевершений смак, ні з чим не зрівняний.

– До млинців люблю трав’яне варення, воно трохи рідше, ніж звичайне, але не менш смачне. З інгредієтів лише листя чи цвіт трави, джерельна вода і цукор. Для рідних та знайомих з діабетом варю із стевією. Зараз сезон ягід, тому раджу кожній господині експерементувати із джемами, — дає пораду майстриня.

А які варення вам до вподоби? Чи є серед них лікувальні? Поділіться з нами вашими унікальними рецептами, а ми їх опублікуємо в найближчих номерах газети.

Людмила Поліщук