Цими питаннями ми починаємо перейматися вже з середини літа, коли бджоли вже встигають заготовити перший «урожай» корисного продукту. Тож який мед вибрати?

Липовий. Мабуть, один з найпопулярніших. Цьому сприяє те, що липа здавна шанується людьми, оскільки відвар її квітів має сильний потогінний ефект і знижує температуру. Такими ж властивостями володіє і липовий мед. Це незамінний засіб при застуді та її профілактиці. Антисептичні властивості липового меду допоможуть зменшити кількість бактерій в порожнині рота і горла.

Гречаний мед. Теж дуже популярний. Оскільки гречка є одним з чемпіонів за вмістом за­ліза і білка в рослинних продуктах, то ці властивості передаються і меду. Гречаний мед рекомендується вживати при хро­нічній втомі, недокрів’ї, підвищених фізичних навантаженнях. Він має темно-жовтий, майже коричневий колір, кристалізується, утворюючи великі зернятка. За смаком дуже приємний і не дуже солодкий.

Акацієвий мед. Вважається, що він набагато рідше викликає алергію, а тому може бути використаний навіть людьми з по­дібними порушеннями імунітету. Є в ньому каротин, а значить, він корисний для поліпшення стану очей. Без найменшої гіркуватості. Дорослим акацієвий мед може допомогти в лікуванні виразкової хвороби шлунка, бо має протимікробну дію.

Гірський мед. Класичними рослинами, що ростуть в горах, є жимолость, глід, черемха, терен і всі первоцвіти. Смак меду може відрізнятися в залежності від того краю, де він був зібраний. Медичними показаннями до його застосування є діабет, захворювання печінки.

Луговий мед. Іноді його ще називають квітковим медом, хоча, по суті, всі сорти меду були зібрані з квіткового нектару. Він має протимікробну дію, а тому може застосовуватися в лікуванні застудних захворювань. Корисний він і при хворобах серця, тому що містить багато калію.