Кабінет Міністрів до Дня захисту дітей ухвалив низку рішень, які стосуються вдосконалення системи захисту прав дитини. Й серед них був законопроєкт, який передбачає збільшення обсягу державної підтримки при народженні дитини. В разі ухвалення документа Верховною Радою, з 1 січня 2022 року розмір допомоги буде збільшено з 41 тисячі гривень до 50 тисяч гривень. Нині ж батьки новонароджених українців отримають перший платіж 12040 гривень, ще три роки – по 863 гривні на місяць.

– Серед таких і ми з чоловіком. Торік у нас народився син, — каже наша читачка Світлана Кирилюк. — Так сталось, що тоді у державі вже закінчились «Пакунки малюка», і нам довелось купувати абсолютно все у пологовий будинок. Починаючи від мила, паперових рушників для того, щоб лікарі могли витирати руки, та закінчуючи ковдрами посеред літа. Я думаю, що не потрібно пояснювати, який то був квест для нас у період жорсткого карантину.

Більшу частину ми замовляли через Інтернет, а це ще плюс доставка. Наприклад, дитяче ліжечко разом з матрацом обійшлось нам у 3000 гривень. Один з найдешевших пеленальних столиків обійшовся у 1500 гривень, дитячий візочок – це ще 12000 гривень, теж бюджетного формату. Всі ці витрати лягають, безумовно, на плечі батьків, адже державну допомогу ви отримаєте лише через місяць-півтора, як подасте заяву.

У моєму випадку я дійшла до «Прозорого офісу» тільки через півтора місяця після пологів, адже банально не було з ким залишити дитину. Левова частина цих грошей пішла на підготовку до хрестин, які ми з метою економії та збереження свого здоров’я святкували вдома. На іншу частину придбали стільчик для годування – 1000 гривень, іграшки для сина та теплий одяг на зиму.

Чи реально прожити (читайте: вижити) на щомісячні 863 гривень від держави?! Я думаю, що ви це вже зрозуміли з того, як я сформулювала запитання. Так, нереально. І я детально доведу це. Мого грудного вигодовування вистачило тільки на три місяці, тож нашому малюку потрібні суміші. Але будь-яка не підійде, бо алергія на певні компоненти, і нам довелось купувати певної марки за рекомендацією педіатра. На місяць тільки на суміш в нас йде 2000 гривень. На підгузники малюку витрачаємо на місяць близько тисячі гривень, в середньому пачка коштує 240 гривень. Ви зрозуміли, що тільки з харчуванням та підгузками я вже давно перевищила ліміт державної щомісячної допомоги.

Але ж не ходитиме мій син голий та босий, тим паче він так активно росте. За май­же рік батьківського досвіду ми навчились з чоловіком економити і за дитячими речами їздимо у сусідній Хмельницький на ринок. Мені сміш­но, коли розповідають про безкоштовну медицину від малого до старого. Бо де вона – ми з малюком не відчули. Днями вперше сіли з чоловіком та порахували витрати на місяць для нашого сина. Не повірите – тільки на харчування, одяг та підгузки ми виділяємо 4000 гривень.

Я знаю, що багато хто скаже: «То треба було не народжувати», «А нам не допомагали в радянські часи взагалі». Так, я згодна, бо свою дитину ми народили для себе та несемо відповідальність. Та все ж хотілось, щоб державні чини були більш притомними та розуміли реальні витрати на малюків, і якось те все враховували. Мені зараз страшно уявити, як виживають люди з меншими статками, мами чи тата, які самі виховують своїх малюків. А таких мільйони.

Вікторія Трудько