За календарем 17 липня вшановують пам’ять святого Андрія Боголюбського, великого князя, який за життя сприяв поширенню християнської віри, створив понад 30 храмів і встановив свято Покрова Богородиці в православній церкві. 17 липня в народі був відомий як Наливи, оскільки до цього часу на полях виростали озимі культури. Шанували овес, по погоді судили про майбутній урожай.

17 липня, в світі відзначають , День народження «Діснейленду», ( Діснейленд – парк розваг в місті Анахаймі, що перебуває під управлінням Walt Disney Parks and Resorts – підрозділу компанії Уолт Дісней. Перший з тематичних парків Уолта Діснея було відкрито 17 липня 1955 року, ставши втіленням ідеї Уолта Діснея про парк, в якому був би відтворений світ мультфільмів і казок, де цікаво всім: і дорослим, і дітям. )

День міжнародного кримінального правосуддя (Римський статут – основоположний документ Міжнародного кримінального суду. Робота над ним йшла з 9 грудня 1948 року, коли Генеральна Асамблея ООН затвердила Конвенцію про попередження злочинів, пов’язаних з геноцидом, і покарання за нього і запропонувала Комісії міжнародного права «розглянути питання про бажаність і можливості створення міжнародного юридичного органу, на який покладається розгляд справ осіб, обвинувачених у вчиненні злочину геноциду». Учасниками Римського статуту МКС є 111 держав. )
День емодзі (неофіційне свято з’явилося в 2014 році. Слово «емодзі« походить від японських слів «картинка« і «символ«. Вони багато в чому схожі на емотикони (смайлики), але, на відміну від смайлів, емодзі можуть позначати не тільки емоції, але і предмети. Вважається, що творцем емоджі є Сігетака (Шігетака) Куріта – співробітник однієї з комунікаційних японських компаній. Він розробив систему емоджі для пейджерів на початку 1990-х років, а звідти вона вже перекочувала на мобільні телефони і в комп’ютери)

17 липня увійшло до історії людства такими подіями:
1203 • Завдяки підтримці війська Четвертого хрестового походу, яке взяло в облогу Константинополь, імператором Візантії став Олексій III Ангел. 1429 • У звільненому після двох місяців успішного наступу Реймсі короновано короля Карла VII Валуа, майже 10 років перед тим ордонансом батька Карла VI Божевільного позбавленого права престолонаслідування. Прапор над його головою тримала Жанна д’Арк. Після церемонії Жанна схилила коліно перед королем, вперше визнавши його права. Це мало далекосяжні наслідки — підтриманий більшістю знаті, Карл VII розпочав повільне звільнення Франції від англійців, яке через чверть століття завершилось їх повною поразкою у Столітній війні. 1453 • У битві при Кастільоні французи отримали перемогу над англійцями і оволоділи містом Бордо. Цим боєм без формального підписання мирного договору закінчилась Столітня війна, яка почалась в 1337 році, найдовша в історії Європи. Англійці в ній втратили всі свої завоювання на континенті, крім порту Кале. 1785 • Польський авантюрист Моріц-Август Беневський проголосив себе імператором Мадагаскару і оголосив війну Франції. 1868 • Столицю Японії перенесено з Кіото в Едо (нині — Токіо).
1754 рік — у Нью-Йорку відкрився Королівський коледж. У цьому вищому навчальному закладі спочатку було тільки восьмеро студентів і один професор. Через 13 років коледж змінив своє ім’я на Колумбійський, згодом став університетом. Нині це один із найбільших та найпрестижніших вузів Америки.
1915 — Німецька імперія і Австро-Угорська імперія підписали секретний договір про співпрацю з Болгарським царством.
1917 – у Великій Британії із титулів вилучено всі німецькі імена, в результаті правляча Сакс-Кобург-Готська династія тепер називається Віндзорською
1917— Виступ полуботківців у Києві з метою проголошення незалежності України. Нерішуча національна та військова політика Української Центральної Ради стала причиною збройного виступу вояків Другого українського імені гетьмана Павла Полуботка козачого полку та членів Українського військового клубу імені Полуботка з метою проголошення незалежності України. У виступі взяло участь близько 10 тисяч військових, яких підтримала більшість киян. Завдяки злагодженим та скоординованим діям Центральної Ради та керівництва Київського військового округу (КВО), виступ було придушено, а його учасників вислано на фронт.
1918 — Розстріляний останній російський імператор Микола II. в  ніч із 16 на 17 липня: в Єкатеринбурзі  розстріляли російську імператорську родину на чолі з царем Миколою ІІ. Страта відбулася майже одразу після того, як о 23.30 16 липня заступник комісара юстиції Юровський наказав відвести царську сім’ю, яку утримували в Іпатіївському домі, до підвалу. В цей же день у 1998 році в Петропавлівському соборі Петербурга поховали їхні останки. 1918 • Гетьман України Павло Скоропадський підписав Закон про заснування Кам’янець-Подільського державного українського університету. Першим ректором університету було обрано відомого вченого-мовознавця, професора, активного учасника українського державотворення Івана Огієнка. Станом на 1 липня 1919 року в університеті нараховувалось 5 факультетів: історико-філологічний, фізико-математичний, правничий, богословський, сільськогосподарський. 1918 • Після повалення радянської влади в результаті повстання Чехословацького корпусу в Омську проголошена Сибірська республіка на чолі з Петром Вологодським. У вересні цього ж року республіка була самоліквідована після створення Уфимської директорії, якій була передана влада над Сибіром.
1919 – у Кам’янці-Подольському головний отаман УНР Симон Петлюра зустрівся з делегацією єврейського населення. Основною темою переговорів була доля євреїв в українській революції. Сторони обговорили питання про причини погромів. До єврейського населення була висунута вимога не підтримувати більшовиків 1919 • Закінчилась Польсько-українська війна, збройний конфлікт між Польщею і Західно-Української народної республікою на території Галичини. 1919 • Регент Фінляндії Карл Маннергейм підписав рішення сейму про проголошення Фінляндії республікою.
1929 – СРСР розірвав дипломатичні відносини з Китаєм через конфлікт з приводу Китайсько-Східної залізниці 1933 • Після закінчення будівництва Днiпрогесу та ліквідації порогів на Дніпрі з Києва до Херсона вийшов у перший рейс пасажирський пароплав.
1941 — Наказом Гітлера Східна Галичина перейшла в підпорядкування до Генерального Губернаторства як окремий дистрикт “Галичина”. У Німеччині створено рейхсміністерство окупованих східних територій (цивільне управління на окупованих територіях). Міністром став рейхсляйтер Альфред Розенберг. Дружини українських націоналістів отримали наказ відійти з фронту біля Вінниці, були роззброєні і під охороною відіслані до Німеччини. Але місцеві органи влади, підпорядковані Українському державному правлінню, встановленому ОУН(б), у деяких місцевостях продовжували діяти аж до вересня 1941 р. Цього ж дня на вимогу нацистського керівництва припинити пропаганду незалежної Української держави у Львові було закрито близько двадцяти друкарень, якими користувалися функціонери ОУН(б)
1941 – під натиском німців радянські війська залишили районні центри Жмеринка, Літин, Муровані Курилівці, Станіславчик, Хмільник Вінницької області; Вовковинці, Летичів Кам’янець-Подільської області; Вища Дубечня, Ставище Київської області; Висоцьк, Степань Рівненської області 1942 • Частинами 17-ої та 1-ої танкової армій Вермахту захоплено Ворошиловград (нині Луганськ), чим було завершено окупацію промислово важливих областей Донбасу. 1942 • В ході Другої Світової війни почалась Сталінградська битва, під час якої німецькими військами була здійснена спроба зайняти правоборежжя Волги в районі Сталінграду (сучасний Волгоград) і саме місто. 1944 • У Москві відбувся “парад переможених” — понад 57 тисяч полонених німецьких солдатів і офіцерів, захоплених в основному в Білорусії, пройшли під конвоєм через місто. За полоненими слідували поливні машини, символічно відмиваючи землю від «гітлерівської нечисті». «Парад» закінчився до семи годин вечора, коли всі полонені розмістилися по вагонах і були відправлені до місця ув’язнення.
1945 — Почалася Потсдамська конференція глав держав-союзників. на якій затверджено програму післявоєнного устрою Німеччини — денацифікацію, демілітаризацію, демократизацію Німеччини та її поділ на чотири зони окупації, знищення німецьких монополій, репарації, про західний кордон Польщі. Потсдамська конференція також прийняла декларацію, яка вимагала капітуляції Японії. Перша поява Сталіна в мундирі генералісимуса, перший вихід на міжнародну арену президента США Гаррі Трумена й остання значна подія в політичному житті Уїнстона Черчілля
1955 • Поблизу Лос-Анжелеса відкрився перший Діснейленд, тематичний парк розміром 160 акрів, будівництво котрого тривало рівно рік і обійшлося в 16 мільйонів доларів. Сьогодні він приймає до 14 мільйонів відвідувачів на рік, котрі витрачають в парку близько 3 мільярдів доларів.
1958 — Рада Міністрів УРСР прийняла рішення про скорочення 8 з 40 чинних монастирів. 1962 • Пройшавши під льодами Північного Льодового океану, радянський атомний підводний човен «Ленинский комсомол» досягнув Північного полюсу. 1968 • У Лондоні пройшла прем’єра повнометражного мультиплікаційного фільму «Жовтий підводний човен», присвяченого групі The Beatles.
1973 — В Афганістані повалена монархія і проголошена республіка. У серпні король Мухаммед Захір Шах зрікся престолу і емігрував з країни. Новим главою держави став Мухаммед Дауд Хан, що при королі виконував обовязки прем’єр-міністра.
1975 • В рамках розробки системи рятувальних робіт в космосі відбулося стикування на орбіті космічних кораблів «Союз-19» (СРСР) і «Аполлон-18» (США). Першими потиснули руки Олексій Леонов і Томас Стаффорд. З Землі їх привітав генеральний серетар ООН Курт Вальдхайм. 44-годинна програма «Союз-Аполлон» стала останньою для американського проекту «Аполлон», в рамках котрого людині вдалося вперше висадитись на Місяці.
1986-го  під час телемосту Ленінград—Бостон з радянського боку пролунала знаменита фраза “В СРСР сексу немає”. 1989 • У США на авіабазі Едвардз (Каліфорнія) відбувся перший політ літака-невидимки «Стеллз», на розробку котрого було затрачено 1,3 мільярда доларів. 1996 • Невдовзі після зльоту з аеропорту ім. Кенеді (Нью-Йорк) літак “Boeing 747” компанії TWA, що направлявся в Париж, вибухнув над Атлантичним. Це призвело до загибелі 230 людей. Оскільки інцидент стався напередодні відкриття Олімпійських ігор в Атланті, однією з версій того, що сталося був теракт. Розглядалася також версія випадкового збиття літака учбовою ракетою з одного з кораблів ВМФ США, котрі в цей же час проводили неподалеку маневри. Офіційний висновок слідчої комісії, оголошений в 1998 році — механічна несправність літака.
1997 — Україна ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини. 1998 • Делегати більше ста держав, зібравшись в Римі на дипломатичну конференцію, прийняли ухвалу (120 “за”, 7 — “проти” і 21 — “утримався”; проти, зокрема, виступили Ізраїль, Індія, Китай і США) створити перший у світі постійно діючий міжнародний військовий трибунал. Місцем його знаходження визначено Гаагу; до його складу входить 18 суддів з 18 країн, котрі працюють по дев’ять років. Римський статут набув чинності 1 липня 2002 року. Станом на травень 2011 року, договір ратифікувало 114 держав, всього Римський Статут підписало 139 держав, але ратифікували угоду не всі країни.
2014 — російським зенітним ракетним комплексом “Бук” біля Тореза Донецької області з території так званої Донецької народної республіки збито рейсовий пасажирський літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб). За кількістю жертв катастрофа рейсу MH17 найбільша авіакатастрофа в історії України і другий у світі інцидент за участі літака.
2020 — Верховна Рада України затвердила скорочення кількості адміністративних районів України від 490 до 138.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА