19 липня в православній церкві шанується пам’ять монаха-відлюдника Сисоя Великого. Він був послідовником Антонія Великого. А ще вшановують священномученика Єрмія. Єрмій народився в Афінах і займався проповідуванням християнства. Згодом під час гонінь, організованих щодо віруючих імператором Нумеріаном, був заарештований і убитий.

Вперше святкуємо День тренера в Україні. Цього дня 1996 року, Україна вперше взяла участь в Олімпійських іграх, як незалежна держава та самостійна команда. Наразі ж Україна матиме свою офіційну дату святкування такої визначної події. Зазначимо, що до розробки проєкту Указу Президента долучились Національний Олімпійський комітет України на чолі з Сергієм Бубкою, народний депутат України Жан Беленюк та Асоціація спортивних журналістів України.

Сьогодні – Всесвітній день фотографа.  У 1822 році 19 липня французький вчений Жозеф Ньєпс зробив першу у світі фотографію. Це був знімок його обіднього столу на задньому дворі. Витримка знімка склала 8 годин. Перша людина, яка винайшла негативний знімок – Фокс Талбот. Ця подія відбулася в 1839 році. Перший «фотопапір» був зроблений з асфальту. Точніше, асфальтовий лак наносився на мідь або скло тарілки, на якій відбувався друк. Перша кольорова фотографія була зроблена в 1861 році британським фізиком Джеймсом Максвеллом.

19 липня увійшло до історії людства такими подіями:

64 н.е. — під час правління Нерона почалась Велика пожежа в Римі, під час якої було знищено 4 квартали та пошкоджено 7 (всього на той час у місті було 14 кварталів)

1270 – у татарській Орді через відмову зректися православної віри стратили рязанського князя Романа Олеговича, якого згодом канонізувала Руська православна церква

1485 – італійський майстер Антон Фрязін заклав на Москві-ріці найстарішу з веж Московського кремля – Тайницьку

1551 — Карлсбурзький договір підтвердив права Габсбургів на Королівство Угорщина та Князівство Трансильванія

1553 – Всього після дев’яти днів перебування в якості монарха 16-річна Джейн Грей була позбавлена влади і заарештована. Новою королевою Англії стала її кузина Марія Тюдор, законна спадкоємниця престолу після смерті короля Едуарда VI. Тесть Джейн, ініціатор її коронування, Джон Дадлі, герцог Нортамберійський, був згодом заарештований і страчений 23 серпня. Самій Джейн смерті вдалось уникнути через її юний вік і фактично пасивній участі в двірцевому перевороті. Її було страчено 12 лютого 1554 року, коли батько Джейн, Генрі Грей, став учасником нового заколоту проти королеви Мері, і та вирішила усунути всіх потенційних претендентів на англійський престол.

1650 — османський посол Осман-ага в Чигирині погодив військовий союз з Богданом Хмельницьким

У 1695 році у Великій Британії в популярному збірнику “Як поліпшити господарство і торгівлю” опубліковано перші шлюбні оголошення — від джентльмена 30 років і молодого чоловіка 25 років

1799 рік — у Єгипті неподалік містечка Розетта (нині Рашид, поруч з Александрією) знайдено Розеттський камінь, завдяки якому французький історик-лінгвіст Жан-Франсуа Шампольйон зміг розшифрувати давньоєгипетську мову.

1822 — французький вчений Жозеф Ньєпс зробив першу у всьому світі світлину, тому цей день вважається Всесвітній днем фотографії

1870 – Франція, котра прагнула зберегти в Європі домінуюче положення і не допустити об’єднання Німеччини, оголосила війну Пруссії, яку безславно програла наступного року, що привело до падіння Другої імперії і чергової революції.

1886 – В Люксембурзі свій останній концерт дав Ференц Ліст. Через два дні він застудився, застуда перейшла у запалення легенів і в кінці місяця на 75-у році життя Ліст помер.

1900 року  відкрилося Паризьке метро. Його спорудженням керував Фулгенс Бенвеню, а станції зводили під орудою архітектора Гектора Гімара, який спроектував наземні входи у стилі “арт нуво”.  Нині довжина паризького метро становить 199 км; у ньому 15 ліній і 368 станцій.

1903 • Фінішем у містечку Віль-д’Аврей під Парижем закінчились перші велосипедні перегони «Тур де Франс», організовані газетою «L’Auto-Vélo». Переможець змагань 32-річний Моріс Гарен за 94,5 години подолав 2428 км, вигравши три з шести етапів між містами Париж — Ліон — Марсель — Тулуза — Бордо — Нант — Париж і на 3 години випередивши срібного призера Люсьєна Потьє.

1936 року лідерка іспанських комуністів Долорес Ібаррурі у промові на радіо вперше проголосила гасло “Но пасаран!” (“Вони не пройдуть!”).

1936 – У Мюнхені в «Будинку мистецтва» відкрито «Виставку дегенеративного мистецтва», яка представляла близько 650 творів авангардних напрямів, конфіскованих в 32 музеях Німеччини, і включала роботи Нольде, Бекмана, Кокошки, Гросса, Шагала, Мунка, Пікассо, Гогена, Матісса, Сезанна, Жеріко, Ван Гога. До квітня 1941 року вона об’їхала 12 міст Німеччини і її відвідали 3 мільйони глядачів.

1941 – Йосип Сталін призначений наркомом оборони СРСР.

Під натиском німців радянські війська залишили міста Вінниця, Могилів-Подільський; районні центри Яришів Вінницької області; Рені Ізмаїльської області; Жашків і Гребінки Київської області

1945 – у московській Бутирській в’язниці помер Августин Волошин, український політичний, культурний, релігійний діяч, греко-католицький священик. У 1938 р. – прем’єр-міністр автономного уряду Карпатської України, у 1939 р. – президент цієї держави. У травні 1945 р. заарештований радянськими спецслужбами в Празі

1959 — початок арештів членів Українського Національного Комітету — дисидентської підпільної організації, яка діяла в період 1957—1962 років та готувала свідомих патріотів для агітаційної націоналістичної праці у Східній Україні

1980 – У Москві відкрились XXII Олімпійські ігри. Вони були бойкотовані ведучими державами світу, котрі таким чином виразили протест проти вторгнення Радянського Союзу в Афганістан, хоча частина спортсменів цих країн взала участь у змаганнях під Олімпійським прапором. За 14 днів змагань спортсмени встановили 74 олімпійських, 39 європейських і 36 світових рекордів. Загальний залік виграла збірна СРСР – 195 медалей (80 золотих, 69 срібних, 46 бронзових). У НДР – 126 (47-37-42), у Болгарії – 41 (8-16-17)

1989 – На Донбасі розпочався страйк на підтримку виступі робітників Кузбасу — на цей день припинили роботу 67 шахт і шахтоуправлінь Донбасу, а також кілька шахтобудівних управлінь. Загальна кількість гірників, які залишили роботу, перевищила 222 тисячі осіб; із 24 збагачувальних фабрик області 18 стояли під загрозою зупинки.

У 1991 році  найсильніший боксер світу 1986—1990 років Майк Тайсон після визнання Дезіре Вашингтон переможницею конкурсу “Міс чорна Америка” закрився з нею в готельному номері. Через чотири дні 18-річна красуня звинуватила Тайсона у зґгвалтуванні. У березні наступного року боксер був засуджений до десяти років позбавлення волі (з них чотири — умовно).

У 1994-му  Леонід Кучма вступив на посаду президента України.

У 2005 році  президент України Віктор Ющенко підписав указ про ліквідацію української Державтоінспекції МВС (“аби не ховалися в кущах”).  ДАІ так і не було ліквідовано.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА