У народному календарі ця дата отримала такі назви: Фома, Фома-чорничник, Фома і Явдоха, Явдоха-сіногнійка.

А ще сьогодні Міжнародний день торта, Міжнародний день шахів, День шахів в Україні (Назва гри походить з персидського: шах мат – володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. Там у V столітті з’явилася попередниця шахів – гра чатуранга. У Київський Русі шахи з’явилися приблизно в IX-X ст. Перша сучасна шахівниця (світлі і темні квадрати) була зроблена в Європі в 1090-му році. Нове правило для пішаки, де їй було дозволено ходити на два квадрата в її першому кроці замість одного, було вперше введено в Іспанії в 1280 році. До 1561 року такий прийом, як рокіровка робилася в два ходи. Складну шахову дошку винайшов священник. У якийсь момент історії їм було заборонено грати в шахи. Священник знайшов шлях, щоб обійти цю заборону і зробив складну шахову дошку. У складеному стані вона спокійно вміщувалася на книжковій полиці і виглядала як дві книги. Перший комп’ютер, який грав в цю гру з міжнародним гросмейстером, називається DeepThought. Це сталося в листопаді 1988-го року в Лонг-Біч, штат Каліфорнія. Вже багато років, починаючи з 1966 року, у всьому світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ – Всесвітньої шахової федерації (заснована в 1924 р.). Один з найпопулярніших серіалів минулого року – «Шахова королева»).

20 липня увійшло до історії людства такими подіями

1325 – Згідно з літописом міста-держави Тлателолько, племенем теночків (ацтеків) на західному березі солоного озера Тескоко засновано місто-держава Теночтитлан («місто колючих кактусів»). Станом на початок XVI століття в ньому проживало більше 200 тисяч чоловік, що робить його найбільшим містом всього світу того часу. У 1521 році воно було зруйноване військом іспанського конкістадора Ернана Кортеса.

1402 – Під Ангорою (нині — Анкара, Туреччина) війська самаркандського еміра Тамерлана вщент розбили армію султана Баязіда I Блискавичного, що привело до краху Османської імперії, яка розпаласьсь на кілька десятків князівства і султанатів і перестала існувати як держава.

1534 — У Кембриджі зареєстровано перше у світі видавництво.

1585 — Експедиція Джона Девіса досягла південного краю Ґренландії, який було названо Землею Запустіння.

1653 – Московське посольство на чолі з Федором Ладиженським прибуло в Чигирин з повідомленням про згоду московського царя взяти під своє заступництво запорізьких козаків.

1771 – Під час Російсько-турецької війни запорозькі козаки полковника Опанаса Ковпака, що входили до складу російського війська, захопили Кафу (Феодосію).

1806 – Паризьким миром припинено війну між Росією і Францією

1840 – у Великій Британії створена “Національна чартистська асоціація”, що стала прототипом майбутніх політичних партій робітників. Асоціація з центром у місті Манчестер налічувала 40 тис. членів

1871 – Англійська футбольна асоціація, заснована 1863 р., запропонувала заснувати Кубок виклику (Challenge Cup) для клубів, які входять до її складу. Цей крок став вирішальним у швидкому розвитку футболу як виду спорту. Через чотири роки футбол став професійним, і 1881 р. асоціація налічувала у своїх лавах уже 128 клубів

1917 — Зареєстрована торгова марка “BMW”.

1917 — Представники південнослов’янських народів підписали Корфську декларацію про об’єднання в єдину державу – Королівство Сербів, Хорватів і Словенців.

1923 – Президія ВУЦВК затвердила постанову Раднаркому УСРР про підготовку до оголошення Харкова столицею Української СРР. І хоча офіційного проголошення Харкова столицею України тоді так і не відбулося, саме з цього часу це місто утвердилося в столичному статусі.

1924 — Засновано Міжнародну шахову федерацію. Тепер цей день відзначається як Міжнародний день шахів.

1926 – Уряд СРСР ухвалив постанову про перейменування міста Катеринослав у Дніпропетровськ на честь діяча комуністичної партії місцевого походження Г.І.Петровського.

1936 – початок безпосадочного перельоту Москва-Камчатка-о.Удд екіпажу радянських льотчиків Чкалова, Байдукова та Белякова на літаку АНТ-25

1941 – під натиском німців радянські війська залишили районні центри Томашпіль, Турбів Вінницької області; Тарутине Ізмаїльської області; місто Фастів Київської області

1944 – Невдачею закінчилась спроба замаху на Адольфа Гітлера — бомба, яку заклав штабний офіцер, підполковник Клаус фон Штауффенберг під стіл, за котрим стояв фюрер, в своїй штаб-квартирі в Растенбурзі (Східна Пруссія) тільки поранила Гітлера. Фюрера врятувавла кришка масивного дубового столу, тоді як четверо осіб (із 24 учасників наради) загинули. Нині цей день відзначається як День пам’яті жертв нацизму в Німеччині.

1949 – Після 19-місячної війни Ізраїль і Сирія підписали угоду про перемир’я. Вона малатимчасовий характер і не врегулювали остаточно територіальні питання.

1951 – При вході в мечеть у Східному секторі Єрусалиму палестинським націоналістом було вбито короля Йорданії Абдулу ібн Хусейна. З його смертю так і не знайшла продовження спроба утворити Арабську федеративну державу під правлінням династії Хашемітів. Деякий час главою Йорданії був син Абдулли, котрий був відсторонений від влади через розумову неповноцінність, і королем Йорданії було проголошено внука Абдулли, Хуссейна бін Талала, котрий правив державою до своєї смерті в 1999 році.

1960 – на Цейлоні (Шрі-Ланка) прем’єр-міністром обрали Сірімаво Бандаранаїке. Перше у світі обрання жінки главою уряду

1965 – Боб Ділан випустив сингл «Like a Rolling Stone», з котрим добився першого серйозного успіху, очоливши хіт-парад журналу Billboard. За версією журналу «Rolling Stone» 2004 року ця пісня Ділана посіла перше місце у списку 500 найкращих пісень.

1965 – З конвеєра запорізького заводу «Комунар» зійшов 100-тисячний автомобіль «Запорожець». Всього було випущено 322 166 автомобілів модифікації «ЗАЗ-965».

1969 – О 22.56 за європейським часом, вийшовши із спеціального модуля «Eagle» і виголосивши фразу: “Це маленький крок для людини і величезний стрибок для людства”, американський астронавт ступив на поверхню Місяця, ставши першою людиною, котрій вдалось пройтись по супутнику Землі. Едвін Олдрін приєднався до нього о 23.11 і вони разом встановили на Місяці американський прапор, зробили знімки поверхонь, провели декілька простих наукових тестів, провели розмову з президентом США Річардом Ніксоном і встановили пам’ятну табличку з надписом “Тут в липні 1969 року від Різдва Христового люди з планети Земля вперше ступили на поверхню Місяця. Ми прийшли з миром для всього людства”.

1974 – На Кіпр під приводом захисту турків-кіпріотів після державного перевороту висадилися турецькі війська. Це стало початком тривалого турецько-грецького військового конфлікту на Кіпрі, наслідком якого стали тисячі вбитих та поранених і розділенню країни демаркаційною лінією на дві частини.

1976 — Посадковий відсік американського космічного корабля Вікінг-1 здійснив м’яку посадку на поверхню Марса.

1980 – У Києві урочисто відкрився олімпійський футбольний турнір Московської олімпіади-80. На церемонії відкриття на відремонтованому Республіканському стадіоні були присутні перший секретар ЦК КПУ Володимир Щербицький, керівники партії й уряду республіки. У першому матчі в Києві цього дня за присутності 100 тисяч глядачів внічию 1:1 зіграли збірні групи “С” НДР — Іспанія.

1985 – Поблизу узбережжя Флориди почався підйом на поверхню скарбів іспанського галеона «Nuestra Senora de Atocha», котрий затонув в 1622 році. Загальна вартість знайдених золотих і срібних виробів та інших скарбів була оцінена в 400 мільйонів доларів.

1988 – Духовний лідер Ірану аятолла Хомейні оголосив про припинення 8-річної війни з Іраком. Коментуючи це рішення, він заявив, що “.. підписати мир з Іраком — це теж саме, що випити отруту”.

1990 – Верховна Рада Північно-Осетинської автономної республіки ухвалила декларацію про державний суверенітет і перейменувала місто Орджонікідзе у Владикавказ.

1991 – у Києві почався дводенний установчий з’їзд Союзу українок. Головою обрано Атену Пашко, дружину В’ячеслава Чорновола

1993 — заява Голови Ради Безпеки ООН про те, що постанова Верховної Ради РФ щодо статусу Севастополя як російського міста не має юридичної сили.

1994 – інавгурація першого президента Білорусі Олександра Лукашенка

2012 – Під час прем’єри фільму Крістофера Нолана «Темний лицар повертається», заключної частини трилогії про Бетмена, у кінотеатрі в передмісті Денверу (штат Колорадо), 24-річний місцевий житель Джеймс Холмс відкрив стрільбу по глядачах, вбивши 12-х і поранивши 58 чоловік.

2015 – Після 54 років розриву Куба і США повністю відновили дипломатичні стосунки.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА