– 1 червня минулого року вас призначили у Вінницьку область. Що за цей рік вам вдалось змінити в обласному ГУНП?

– Мій головний пріоритет в роботі – команда однодумців, яка досі формується. Бо я щодня вчусь, читаю, переймаю досвід інших міст країни та із-за кордону для створення дійсно боєздатного колективу… Адже безпеку кожного вінничанина, дотримання правопорядку і законності може забезпечити лише професійна команда поліцейських. І варто відзначити, що рейтинг довіри до поліції Вінниччини весь час зростає, а я, як керівник, намагаюсь повністю забезпечити своїх підлеглих новим транспортом, новітньою технікою, формою та вирішити всі побутові та квартирі питання працівників поліції. Це не легко. Але завдяки співпраці із вінницькою обласною, міською та із радами ОТГ, крок за кроком всі питання вирішуються і ми рухаємось вперед. Бо серед голів та депутатів місцевого самоврядування на Вінниччині є чітке розуміння, що Іщенко просить нові авто, аналітичну систему «Вежа», камери стеження, фронт-офіси прийому громадян та умови для офіцера громади не для себе. А для безпеки їхніх громад, родин і дітей. Бо за цей рік роботи я зрозумів та оцінив наскільки Вінниця та Вінниччина спокійні, мирні та дружелюбні міста та місця. І для гарантування вінничанам цивілізованого спілкування із поліцейськими в кожному кабінеті та коридорі відділків невдовзі будуть камери нагляду за ситуацією. Бо кожне зварення громадян, кожну скаргу на роботу чи бездіяльність поліції ми ретельно перевіряємо. І мій телефон та сторінка в соцмережах цілодобово відкриті для вінничан…

– З якими результатами в своїй роботі поліція Вінниччини зустріла своє професійне свято? Скільки важких злочинів сталось із початку року та які досі не розкрито?

– Впродовж року зареєстровано п’ять з половиною тисяч кримінальних правопорушень, з яких: 3 тисячі 397 розкрито. Практично щодня ми викривали – 2 господарські злочини та 1 – службовий, щотижня – 3 факти незаконного поводження із зброєю і документували один хабар. Серед іншого, на 10 відсотків нам вдалося підвищити ефективність розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів (з 43,8% до 55,6%). Розкрито 100 відсотків: – умисних вбивств (25), – тяжких тілесних ушкоджень (28), – в тому числі із смертельними наслідками (13), – та зґвалтувань (4). Повідомлено про підозру особам винним у вчинені 110 тяжких і особливо тяжких злочинів минулих років, серед яких: замах на вбивство двох літніх жінок в обласному центрі, 4 розбійні напади, низка кваліфікованих крадіжок та інших протиправних посягань. Розкрито 90 відсотків розбоїв (17 з 19-ти зареєстрованих) та грабежів (65 з 70-ти). Встановлено злочинців по кожній другій крадіжці (60,2%, по 1241 з 2062 зареєстрованих) та шахрайству (47,3%, по 214 з 452). Особливим пріоритетом в роботі поліції залишається протидія організованій злочинності. Нами знешкоджено злочинну діяльність 9-ти організованих груп, учасниками яких учинено 104 тяжких та особливо тяжких злочини. Приміром: затримано та оголошено про підозру членам організованої злочинної групи, які шахрайським шляхом привласнювали державні кошти Фонду гарантування вкладів.

Частина коштів йшла на фінансування криміналітету. Злочинна схема полягала в тому, що на підставі підроблених документів зловмисники за допомогою сторонніх осіб, які за винагороду видавали себе за дійсних вкладників неплатоспроможних банківських установ, отримували кошти з Фонду гарантування вкладів. Також затримано угруповання, яке на мільйони гривень ошукало агрофірми в різних регіонах країни. П’ятеро осіб впродовж двох років, шляхом обману та зловживання довірою, під приводом купівлі-продажу насіння агрокультур заволоділи грошовими коштами у фермерів, на території Вінницької області та інших областей України. У результаті вжитих заходів з протидії кримінальним правопорушенням у сфері незаконного обігу зброї, боєприпасів та вибухівки викрито 70 злочинів, у тому числі 55 фактів незаконного зберігання вогнепальної зброї. Як приклад, викрито стійке злочинне угрупування, яке займалося нелегальним збутом зброї. Майже півроку поліцейські документували злочинні дії угрупування, яке нараховувало більше десятка осіб. У ході багатоетапної операції зафіксовано ряд фактів збуту вогнепальної зброї. Під час санкціонованих обшуків вилучено 33 одиниці вогнепальної зброї (у тому числі: 9 пістолетів, 5 одиниць автоматичної зброї, 4 нарізних карабіни) та більше 7 тисяч набоїв.

– Патрульна поліція Вінниччини одна із найкращих в Україні… Водночас кількість жахаючих ДТП із смертями і травмуванням дітей різко зросла. Які тут причини і як призупинити цей смертельний марафон?

– По ДТП цього року при загальному зниженні кількості ДТП, в яких постраждали діти (37) вже загинуло четверо неповнолітніх і травмовано 38. В минулому було 45 ДТП(1 загинула, 53 травмованих). Загалом суттєво знизилась кількість травмованих (-19%) та загиблих осіб унаслідок ДТП (-34%). З метою зниження рівня аварійності на дорогах області, наразі змонтовані та працюють в тестовому режимі 11-ть комплексів автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху (встановлені МВС). Незабаром ще 7-м таких систем будуть встановлені в обласному центрі.

Загалом ситуація така, що автівок стало більше, дороги ремонтуються і швидкості часто не відповідають безпеці руху та стану транспортних засобів. Тому ментально ми маємо міняти своє ставлення до інших учасників руху, пішоходів та загалом поведінки на дорозі. Бо одними лише штрафами перевиховати водіїв, на жаль не вдається…

– Як ви ставитесь до п’яних водіїв, яких навіть при 17-тисячних штрафах у Вінницькій області рекордна кількість на всю Україну?

– Так, на жаль, Вінниччина лідирує в цій сумній статистиці п’янки за кермом. Вже маємо більше 4000 водіїв, які отримали покарання по 130-й статті. І ми зустрічались та вели дискусію із суддями Вінниччини, які раніше часто скасовували під різними приводами такі покарання. Звісно, ми не впливаємо на незалежну гілку судової влади. Але саме від суддів ми почули, які помилки підчас оформлення адмінпротоколів роблять наші працівники, аби виправити цю ситуацію. І ще за 13 місяців роботи я, як вінничанин, вже зрозумів – тут не більше пֹ’ють за інші області… Просто наші патрульні краще працюють, виявляють і затримують водіїв, які дозволяють собі вживати алкоголь за кермом. І фактично не беруть хабарів за «відмаз» від 130-ї статті.

– Яка доля так званих авторитетів та «злодіїв у законі», які діяли на Вінниччині та особисто конфліктували із полковником Іщенком?

– Одразу хочу сказати, що «злодіїв у законі» на Вінниччині не було і немає! Так, є кримінальні авторитети, які постарили до санкційного списку РНБО і ці списки нині відкриті для всіх. А кордони Вінниччини і України для них тепер закриті… Зокрема, одна така особа (Самвел Манукян –Московський чи Носатий – прим.авт.) нині за межами України і не може потрапити в нашу країну через скасування посвідки на проживання тут. Є оперативна інформація, що цей громадянин нині на історичній батьківщині. Інший авторитет (Ашот – прим.авт) знаходиться в нашому регіоні, але реального впливу на криміногенну ситуацію він немає.

І ніякої «війни» чи помсти авторитетам від Іщенка після всім відомих подій в кафе «Європа» та нашої зустрічі під Вежею у Вінниці із  втручанням КОРДу не було… Бо 1 червня минулого року я прийшов на цю посаду у Вінницю перш за все для боротьби і викорінення організованої злочинності. Тому ми не боремось із окремими особистими чи групами, ми боремось із порушниками Закону. Тому ніяких «смотрящих», рейдерів, рекетирів та бандитів тут не буде!

– На якій стадії розслідування смертельної ДТП із лісовим бароном в Іллінцях? І Чому цього горе-водія суд відпустив за попередню пригоду через одну пропущену літеру в назві райцентру?

– Дана особа затримана поліцією і поміщена в слідчий ізолятор. Нині триває досудове розслідування і міру покарання визначить лише суд… По 12-ти попередніх епізодах за участю цього вінничанина можу сказати, що поліція виконувала свою роботу, затримувала його і передавала справи до суду… Чому судді приймали такі рішення, чому відпускали і не карали – це питання до них…

– Ваш конфлікт із громадськими активістами нині перейшов у соцмережі, де одні пишуть про 10 справ на Черкаса і погони генерала для Іщенка… А інші – про зловживання службовим становищем та давніми махінаціями із арештованими авто? Це все тому, що одесит Іщенко прийшов на Вінниччину і змінив правила гри?

– Так, я з Одеси, але що це змінює в роботі та спілкуванні із людьми… Начальник поліції України призначив мене керувати правоохоронцями Вінниччини і я виконую наказ. Вважаю, що непогано виконую.

Щодо того випадку в дитячому таборі, коли мій колега святкував день народження і приїхали активісти із камерами… То там нічого протизаконного не було і це підтвердила службова перевірка ГУ Нацполіції.

По справах на одного із активістів щодо можливих махінацій із конфіскованими авто, то вони були відкриті ще за рік до приходу Іщенка у Вінницю. На їхніх хід чи активізацію цього розслідування я не впливаю. І ніякого зв’язку вечірка в таборі та провадження по даній особі не пов’язані.

– Це правда, що звання генерала в Україні можна купити на 300 тисяч доларів?

– Скільки коштують погони генерала знає той, хто їх вже купив… Я купувати не збираюсь! Звісно, що кожен офіцер поліції ще із випускного у вищому закладі МВС мріє стати полковником чи генералом… І я теж хочу стати! Але це залежить не від мене і я просто добре роблю свою роботу керівника поліції Вінниччини. Якщо буде рішення присвоїти мені таке звання, то я від нього не відмовлюсь.

– Як часто поліції доводиться втручатись у земельні та фермерські конфлікти в області, адже земля та паї – головне багатство на Вінниччині?

– Минулого року були факти рейдерства та рекету фермерів по області. Ми зупинили цей злочинний конвеєр, виконавці за гратами, а фермери та сільгосппідприєсмтва можуть спокійно працювати.

– Коли ви востаннє були в Одесі? Чи не сумуєте за Чорним морем і Привозом? На скільки себе почуваєте вінничанином після 13 місяців роботи на Поділлі?

– Я вже на 100% почуваю себе вінничанином, маю прописку у Вінниці та 95% свого часу проводжу серед вінничан… Бо в Одесі можу бути раз на місяць. І дружина із двома синами поки немає школи, майже все літо, тут у комфортній Вінниці зі мною.

Чи сумую я за одеським колоритом і запахом моря? Звісно, що так… Але тут є Південний Буг, Дністер, чудова природа і прекрасні люди, із якими моя родина приводить весь вільний час по-вінницьки.

Бо постійний прогрес поліції Вінниччини для мене питання №1… А рідній Одесі, морю, батькам і друзям буде присвячена відпустка.

– Що у Вінниці та області вас відверто здивувало чи шокувало після Одеси? Маю на увазі місцеву «мафію», менталітет політиків, депутатів та «мажорів»?

– Кримінал та бандити суттєво не впливали на ситуацію та рішення влади на Вінниччині, коли прийшов сюди працювати. Нині цей вплив ще менший, бо багато злочинних груп, угрупувань та стійких кримінальних спільнот нами ліквідовані за ці 13 місяців. І ніяких забобонів тут немає і я в них не вію! Скажу чесно, по інерції ще десь півроку після мого призначення вінницька «братва» і авторитети продовжували вибивати неіснуючі борги, оббирати фермерів та кришувати прибутковий бізнес. Після серії спецоперацій та  затримань все це затихло і більше не чути про рейдерів, рекетирів, віджимачів та кришувателів. Тому вважаю, що ситуація із законністю та правопорядком повністю нами контрольована по всій Вінниччині…

Щодо стосунків із місцевою владою, то мені ніхто із голів чи депутатів не дзвонить із проханням «порішати» чи тиснути на дії поліцейських в тих чи інших ситуаціях. І це нормально. Навпаки, у влади – мера Вінниці, голови облради та ОДА є розуміння необхідності створення

безпекового середовища для кожного мешканця регіону. І ми єдина область, де всі голови ОТГ підписали меморандум із Національною поліцією України про запуск проекту «Поліцейський громади» із відкриттям поліцейських станцій та новими авто.

– Це правда, що у Вінниці є «каста» недоторканих бандитів, які возять із собою «калаші» в багажниках, порушують всі можливі правила руху та їх боїться, навіть, поліція?

– Може таке було раніше, минулого року? Нині ніякої «касти» по оперативній інформації немає і 33-й канал перший би показав затримання подібних «елементів» у Вінниці чи області. Якщо таке є, чи хтось із місцевих «князьків» собі дозволяє їздити п’яним, порушує Закон і суспільну мораль –  одразу повідомляйте мені в «лічку» – особисті повідомлення. Я гарантую, що жорстка реакція поліції буде на кожен сигнал і злочин. І це не тому, що Вінниччина –  «поліцейська» область.

– Хто за оперативною інформацією «кришує» підпільний ігровий бізнес та виробництво контрафактного алкоголю в Могилеві-Подільському?

– Щодо грального бізнесу, то поки що жоден вінничанин не отримав офіційну ліцензію на відкриття закладу. А нелегальні азартні заклади було остаточно викорінено десь місяць тому в Хмільнику, Жмеринці та обласній Вінниці. Оперативна інформація свідчить, що грального бізнесу в регіоні немає. Якщо є – повідомляйте!

По контрабанді та виготовленню алкогольної контрапактної продукції в Могилеві чи інших міста, то це підслідність податкової поліції. Коли є сигнал про такі цехи і канали збуту, то поліція приймає участь в спільних спецопераціях.

– Вся мережа поширення наркотиків нині в Телеграмі та інших соцмережах… Чи реально щось протиставити цим закладникам та наркоділерам?

– Із початку року на Вінниччині вже маємо 500 кримінальних проваджень по виготовлювачах і поширювачах наркотиків. Фактично щодня затримуємо «закладників», арештовуємо і віддаємо під суд. Тут триває справжня «війна», бо серед «наркоділерів» часто є 14-15-річні неповнолітні діти… Бо затерли адреси Телеграмканалів на стінах, а вони вже у всіх молодіжних чатах і групах… Цей протизаконний бізнес дуже помолодшав і , на жаль, дійшов вже до кожного райцентру і села… Тому без підтримки суспільства, батьків, школи ми не переможемо!

– На якому авто їздить полковник Іщенко чи все таки більше ходить пішки по Вінниці? Скільки у вас телефонів і чи є серед них «бабусяфон», щоб не підслухували?

– В мене один смартфон і він завжди зі мною. Мій номер знають всі…За кермом я не їжджу і власного авто в мене немає. Службові авто – Тойота Камрі та Фольксваген Туарег, але за рік роботи у Вінниці я ні разу не сидів за кремом. Хоча посвідчення водія я отримав свого часу, але ходити пішки набагато краще і корисніше для здоров’я. Тому не дивуйтесь, коли керівник обласної поліції йде по Вінниці пішки на роботу чи додому. Зброя у мене є, охоронців – немає.

– За ці 13 місяців вашої роботи у Вінниці був момент, коли ви хотіли б все покинути і повернутись додому?

– Такого не було… Я в дитинстві мріяв про роботу міліціонера, а тепер ми поліція. І мені дуже подобається моя професія…

– Як і де відпочиває Іван Іщенко у Вінниці у вільний час, якщо він у вас є? Ви мисливець, рибалка чи віддаєте перевагу спортзалу?

– Взимку я мисливець, влітку – затятий рибалка. Відпочиваю я активно і в колі своєї родини – в лісі, на водоймі, в басейні… До спортзалу я ходжу щодня, щоб підтримувати фізичну форму. Поки що мрію про відпустку і візит до батьків.

– Українська мова для вас рідна!? Хто ваші батьки і як часто ви бачитесь чи їм телефонуєте?

– На жаль із мамою та батьком в селі на Півдні Одещини бачимось 2-3 рази на рік переважно на свята чи під час відпустки… На зустріч однокласників на круглу дату після випуску 2001-го року я на жаль не потрапив через роботу. І  моя рідна мова – українська, може, навіть, суржик… Бо у нас в Бессарабії дуже багато національностей – болгари, гагаузи, молдовани і ми – українці. Вдома ми завжди спілкуємось «солов’їною» українською.

Моя мама зараз на пенсії, весь час працювала у сільському господарстві та останні 15 років – вихователькою в дитячому садочку. Тато – дотепер водій місцевого сільгосппідприємства…

Також хочу через 33-й канал звернутись до всіх мешканців Вінниччини – спокійно і мирно відпочивайте, працюйте, навчайтесь, виховуйте дітей та піклуйтесь про своїх батьків. А ми захистимо ваш спокій та порядок.

До речі, сьогодні, 21-го липня Івану Іщенко виповнюється 37 років. Вітаємо із днем народження!

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ