Скандалом завершився недільна служба  у Вербовецькій релігійній громаді Мурованокуриловецької обєднаної громади. Після двох з половиною років громада храму Покрову Пресвятої Богородиці с. Вербовця УПЦ (ПЦУ), яка є зареєстрована державними органами в перше увійшла у храм де звершили молитву. Утім після молитви представники російської церкви почали виносити майно з храму.  Все завершилося новим опечатуванням церкви. Люди обурилися і звернулися до редакції.

Відео: https://www.facebook.com/sergiydj/posts/3052115465047721

https://www.facebook.com/sergiydj/posts/3051928248399776

– Два з половиною року тому релігійна громада Вербовця Мурованокуриловецької ОТГ вирішила змінити приналежність і приєдналася до Православної Церкви України, — розповідає священний ПЦУ о. Сергій (Орловський) – Увесь цей час тягнулися суди, але тепер релігійну громади вже зареєстрували. У 2013 році, коли громада ще була Московського патріархату, місцевий храм Покрови Пресвятої Богородиці передали у користування громаді. А коли громада перейшла до ПЦУ (на що є відповідний акт), то й храм відповідно теж має належати їй. Але два з половиною року церква була опечатана і служби проводилися просто неба. Тоді в нас не було документів, ми обходилися так. У неділю ми увійшли у храм і провели службу. Але після цього прихильники російської церкви почали виносити майно з храму, зривали рушники, знімали ікони. Я пояснюю, що громада переходить до ПЦУ разом з усім майном, що їй належить. Але  місцевий священик УПЦ о. Олександр (Лучин) з цим не погоджується. Церкву знову опечатали “до з’ясування обставин” представники поліції з Могилева-Подільського та Вінниці. Підстава одна: на акті назва релігійної громади не така. Виходить, навіть тоді, коли у нас є всі документи, ми все одно не маємо права на храм? Зараз під храмом цілодобово чергує поліція. І це незважаючи на те що громада має державну реєстрацію. Пообіцяли зібрати “круглий стіл” в облдержадміністрації, взяти представників обох конфесій, юристів та державного реєстратора і налагодити чіткий механізм передачі храму, щоб уникнути конфліктів. Але все робиться так, щоб нас там не було. Голова ОТГ Галина Цибульська була присутня при тому, як люди розбирали храм, але не втручалася, хоча релігійних поглядів вербівчан не розділяє, бо сама парафіянка російської православної церкви.

– Я була на цьому зібранні і бачила, як прихильники ПЦУ зірвали замки і зайшли до церкви. При мені ніхто нічого не виносив з храму, а я там провела пів дня. Прихильників ПЦУ було у кілька разів більше. Від російської церкви — зо два десятки людей і 150 від ПЦУ, – розповіла Галина Цибульська –  Це була моя пропозиція опечатати храм і дочекатися рішення суду,  що й зробила поліція. Мені, як голові громади, соромно за таку поведінку людей.

А люди обурюються!

– Доки в Україні є Московський патріархат, доти війна в Україні не закінчиться. Кожний, хто живе в Україні, але стоїть на боці московицького агресора, уже проклятий. Бо такою своєю поведінкою він дав не тільки дозвіл вбивати свого батька, матір, дружину, чоловіка, дитину, але і запросив в Україну убивцю агресора, — переконаний Григорій Петрущак.

– Дуже шкода що мені довелося поїхати і я не була разом зі своїми односельчанами, але там була моя старенька мама і вистояла ці баталії за наш храм за нашу сільську святиню, куди ходили молитись наші батьки діди і прадіди і будем ходити ми! – каже Надія Мамаєвська.

– Як соромно дивитися на цих жінок-дикунів, які себе називають віруючими. Тут вся ” мораль”, тут зло, тут неграмотність і неосвіченість. Хіба це українці?! За цих бабів / у тому числі/ гинуть наші хлопці на Сході. Боже, опам’ятай їх. Хай на хвилинку задумаються, що залишать своім дітям, – розповіла Тетяна Баско.

Ситуація не змінилася — храм у Вербовці знову опечатаний. Як довго триватиме така невизначеність залежить від представників Феміди.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА