– Досить обіцянок, замовчування і лобіювання! Скільки ще триватиме це знущання і заробляння грошей на учасниках війни із Росією! Ми чекали, ми терпіли, лікувались і ставали на ноги! Але нинішня ситуація із госпіталем зайшла в глухий кут – закриються відділення, звільняють “золотих” лікарів, харчі в заклад возять волонтери! Тут без “хірургічного” втручання не обійдеться чи фронтовики залишаться без лікування! А владі плювати на все, бо Бабійчука із родичами хтось міцно прикриває, – із такими емоціями та вимогами 19 липня атовці прийшли в ОДА та Вінницьку обласну раду із чітким ультиматумом по клінічному госпіталю ветеранів війни.

І  на зустрічі з керівництвом Вінниччини 51 атовець, 14 ветеранських ГО та  депутатів місцевих рад були за  звернення до голів облради та ОДА із вимогою негайного втручання у справи госпіталю:

– Ви не бачите чи не хочете нас чути? Бо наш відомий на всю Україну медзаклад, де лікуються тисячі ветеранів сучасної війни, нині так лихоманить! І відбуваються шокуючі звільнення, коли із 400 осіб персоналу на двері вказали ще 160 лікарям та медсестрам… Невже у них немає навантаження і роботи? Це як? Чому відбувається скорочення двох відділень – терапії на неврології? Чому харчі для годування пацієнтів возять волонтери та побратими? І це все в кращому госпіталі ветеранів війни в Україні? – запитали атовці у голів обласної ради В’ячеслава Соколового та ОДА Сергія Борзова.

Фронтовики ставлять ультиматум владі області стосовно госпіталю

– Ми стомились чекати змін, бо вам вони не потрібні… Тому сьогодні ми ставимо 4 основних питання по госпіталю ветеранів та клану Ба­бійчука:

– зупинити звіль­нення лікарів, призначити кризового менеджера замість головного лікаря Валерія Бабійчука, який 6 місяців на лікарняному після операції по онко, провести негайну ревізію фінансів, документації, орендованих за мізер площ, необліковане надання платних послуг та медпакетів із НСЗУ, створити незалежну робочу групу по госпіталю.

Ось такий плакат “клану Бабійчука” принесли фронтовики керівникам області

На ці вимоги ветеранів голова Вінницької обласної ради В’ячеслав Соколовий просив хлопців та дівчат із війни почекати закінчення службової перевірки закладу департаментом охорони здоров’я ОДА. Але ця пропозиція не пройшла, і посадовцям з трибуни облради жорстко нагадали про “сосиску в манці”:

– Ми не просимо, ми вимагаємо негайно втрутитись в ситуацію, бо госпіталь із кращих перетворився майже на приватний медзаклад, де операційні здаються своїм в оренду за мізер! Де вже є платні операції! Де звільняють десятками лікарів, де харчі для хлопців возять волонтери… Де фронтовикам дають сосиску в манці! Ваші діти були на війні? Вони отримали поранення і каліцтва? Ви їли сосиску в манці в госпіталі чи лікуєтесь по ВІП-пакету? – запитали фронтовики у керівництва Вінниччини – В’ячеслава Соколового, Ігоря Івасюка та Сергія Борзова, – які мають контролювати роботу закладу.

Голова ОДА Сергій Борзов, голова облради В’ячеслав Соколовий та його заступник Ігор Івасюк переконували атовців почекати висновків комісії. Але ветерани вимагали рішучих дій

Треба подякувати Валерію Вікторовичу та відправити його на відпочинок. Бо в госпіталі працюють всі його родичі, він вже 6-й місяць на лікарняному після операції, але на роботу ходить таємно і все контролює…

Але  слова ветеранів на голів подіяли  50 на 50…

Бо лише з емоцій губернатора Вінниччини Сергія Борзова було видно, що ця тема його дійсно чіпляє:

– Я сказав: “Пора вже садити…” і кожен зрозумів своє. Насправді я вважаю, що треба включити в робочу групу по перевірці госпіталю учасників АТО, і вони будуть бачити, що насправді там відбувається із фінансами, кадрами, орендованими операційними і грошима на харчі, – зазначив голова ВінОДА.

– Бо я щойно набрав Національну службу здоров’я України і мені кажуть, що госпіталь неправильно оформив в Інтернеті заявки на ці пакети, а тому вони не активовані… Але це лише один факт і  наш звіт буде публічним!

Із решти “крилатих” фраз на тему шпиталю та клану Бабійчука  було й таке:

– Квіти, шампанське – і дякуємо! – сказала волонтерка і боєць “Айдара” Світлана Бевз. – Головний лікар зробив багато для нас, для матерів загиблих і їхніх сімей… Це факт! Але час вимагає нових рішень і кадрів.

– Не опозорте довіру земляків! Один ваш дзвінок – і там буде порядок! – так фронтовики із Шаргорода звернулись до земляка – голови облради В’ячеслава Соколового. – Бо Бабійчука лобіюють фейкові “інваліди” із депутатів, які у нього лікувались і отримали “корочки”?!

– Всі розуміють, що лікарняний головлікаря – це прикриття! Із таким станом здоров’я і в такому віці треба писати заяву і йти на відпочинок, а не таємно ходити на роботу та все контролювати… Це ж сором на всю Україну – просити продукти у волонтерів, які возять харчі на передок. А в той час родичі керівника вже забудували всю прилеглу територію до госпіталю для себе та на продаж в престижному мікрорайоні “Поділля”. Де ж взяла кошти на це відома династія лікарів у бідній медицині? Чому досі ніхто не бачить цього?

Обласна влада вкотре попросила фронтовиків “почекати результатів перевірки зустрічі, не порушувати закон і лише після “ревізії” робити висновки по госпіталю та дуже поважній особі головного лікаря медзакладу”.

Атовці владі не вірять і готують свою “ревізію” госпіталю разом із волонтерами і активістами… А фото із сосискою в манці Сергію Борзову обіцяли прислати фронтовики, які нині проходять реабілітацію у госпіталі…

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ