Бувші працівники Браїлівського цукрового заводу 5 липня липня були змушені пікетувати трасу на Вінницю! У руках тримали плакати «Віддайте нашу землю», «Жмеринські депутати проти народу». За словами людей, посадовці уже три місяці, як протизаконно відмовляється розглядати на сесії питання по затвердженню виготовленої земельної документації і передачі земельних наділів у власність цукровикам.

– З розумінням до водіїв та не бажаючи їм принести незручності – шосе не перекривалося. Акція несла виключно інформаційний характер, а саме: за допомогою інформаційних плакатів привернути суспільну увагу до проблеми, яка склалася.

Ми понад 30 років користувались земельними ділянками площею по 0,15-0,20 га. Вони були наділені нам Браїлівським цукрокомбінатом для городництва у районі очисних споруд колишнього цукрового заводу. За даними публічної кадастрової карти ми дізнались, що 9 лютого 2021 року до Державного земельного кадастру було внесено відомості щодо формування двох земельних ділянок з відповідними кадастровими номерами площею по 1, 7459 га кожна. Із метою подальшої передачі громадянам у власність за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, Як нам стало відомо, рішення про надання дозволу та складання проєктів відведення цих ділянок було прийнято Браїлівською селищною радою. Ними уже виготовлена технічна документація, яка має бути подана на затвердження на сесію Жмеринської міської ради. Ми довго обробляли ці ділянки та хочемо робити так надалі, -повідомили нам жителі Браїлова.

– І хоча міський голова попередньо пообіцяв людям, що все буде добре і мерія затвердить документацію, як того вимагає закон, все одно чиновники продовжують порушувати законодавство, права людей та надалі протизаконно зухвало відмовляються віддавати труженикам зароблену важкою працею землю. І хоча держава, у вигляді Держгеокадастру, надала цукровикам дозвіл на роздержавлення та привазацію земельних наділів по 1,2 га, у Жмеринці ставлять себе вище держави, вище Закону. Вище прав простих пересічних громадян-тружеників та усіма силами, уже на завершальному етапі, протизаконно блокує отримання даними громадянами заробленої землі.Але чому? Може у такий спосіб хочуть “віджати” у простих беззахисних людей цю землю? У Браїлівської громади навесні потай “віджали” 14,5 га землі. Дане поле відводилося під розширення Браїлова для забудови!

Зрозуміло, що посадовці безумовно мали в цьому певну приватну зацікавленість, а на інтереси громади виходить плювати хотіли! Нам обіцяли зробити з Жмеринки, Браїлова та інших населених пунктів Вінницю, а уже після виборів розвернули свою стратегію в інший бік – на зухвале знущання над трудовим народом, порушення Закону та реалізацію лише власного “карманного” інтересу! Дороги розбиті, все позаростало бур’янами (таке враження, що ми в джунглях), культурні та освітні заклади оптимізують, комунальні тарифи підвищують, людей не чують, на обурення громади уваги не звертають, опозиційних депутатів намагаються очернити, а простих громадян, які виступають проти чи перечать, роблять усе, щоб пригнобити! Своїм же представникам роздають посади, встановлюють їм захмарні зарплати з бюджету громади та відкривають усі двері до місцевої годівниці.

До цукровиків на зустріч приїхали обласний депутат Олег Легеза, депутат Жмеринської міськради Аандрій Войтюк, заступник Жмеринського міського голови Андрій Білоус та начальник земельного управління мерії. В ході зустрічі між цукровиками та представниками влади було домовлено, що земельна документація буде затверджена на черговій сесії Жмеринської міської ради, яка відбудеться у другій половині липня 2021 року з подальшою передачею міською радою першим 35 цукровикам земельних ділянок по 1, 2га у приватну власність, як того вимагає законодавство України. Також попередньо було обговорено питання по подальшому розгляду земельної документації і на інших членів ГС “Хлібороб”, які уже найближчим часом перейдуть з Держгеокадастру до Жмеринської міської ради на затвердження, з подальшою передачею у власність.

– З огляду на це Громадська спілка “Хлібороб” прийняла рішення припинити проведення подальших мирних акцій протесту, маючи надію, що надалі відповідний процес затвердження та передачі земельних ділянок у власність буде проходити виключно у законному полі, з огляду на дані гарантії представниками влади.

Віталіна Володиирова