Вже третій рік у Вінниці в 10-му мікрорайоні за ЦТ Шок – нинішньою «Плазою» вінницькі фронтовики збираються будувати собі житло. Але поки що є колишня землясільгосппризначення, яку вони викупили у одного московського «ділка» по 1000 доларів за сотку… Та ще кілька ділянок загальною площею 3 8 гектарів, які на сьогодні є чи не єдиним гарантом цього проекту. Бо поки що вся Вінниця знає про плани звести найдешевше у Вінниці житло по $100 за квадратний метр. І звісно, що така «солодка» ціна  здається нереальною при вартості нового житла в місті від 19 тисяч за квадрат, «пахне» аферою та, мабуть, має свої закулісні моменти.

Чому ж не стартує це сенсаційне найдешевше будівництво на Вишеньці на колись розпайованому та багато разів перепроданому полі? Тут є чимало версій – від конфлікту за дозволи із міською радою через різке збільшення висотності майбутніх будинків, через шантаж пайовиків забудовником, через гектари під новий дитячий садочок, школу та всю необхідну інфраструктуру – дороги, мережі, зелену та паркувальні зони.

Але все це деталі, бо головне питання до 500 членів двох ЖБК «Захисник Вінниці» та «АТОшник» – це реальність 100-доларового житла при нинішніх ринкових цінниках? Бо поки тривають всі узгодження, коригування та вирішення технічних питань перед початком масштабного проекту в 10-му мікрорайоні залишається інтрига №1 – гарантії для фронтовиків, що забудовники їх не кинуть, таки побудують і віддадуть ці оміряні квадратні метри за фантастичною ціною в сто баксів?

Для об’єктивності цього розслідування ми вислухали всі сторони цього довгограючого проекту. Бо приклад сусіднього Житомира лякає, де АТОці взялись будувати собі житло, зібрали кошти і застрягли у проблемах… В результаті, голову їхнього ЖБК знайшли із простреленою головою, а доля коштів пайовиків, на жаль, досі невідома.

Що ж буде у Вінниці в 10-му мікрорайоні, які гарантії вимагають фронтовики і хто шантажуємайбутніми висотками та дешевими квадратними метрами посадовців?

Якушинецькі паї

Свого часу землі нинішнього 10-го мікрорайону на Вишеньці були полем та паями мешканців Якушинецької громади, які були успішно перепродані різними шматками із різним ціловим призначенням. Ниін пайовиків тут майже не залишилось, а є кілька десятків власників ділянок. Одні гтові будуватись, інші чекають найвищої ціни на землю чи готового мікрорайону вздовж Келецької для своїх майбутніх проектів. Але треба розуміти, що це вже Вінниця, і тут на 9-12 тисяч майбутніх мешканців мають бути дороги, школа, мінімум 2 садочки, зелені та паркувальні зони і комфорт нового цивілізованого мікрорайону. Бо приклад хаотичної забудови сусідньої території по Барському шосе показує, які всі хочуть мати «хати», але на дорогу, соціальну та освітню інфраструктуру та, навіть, пішохідні переходи ніхто не готовий дати свої гроші чи землю… Тому люди живуть на Барському, а вчитись і працювати всі йдуть у Вінницю. А там за умовною «стіною» за крок від комфортної Вінниці забудовники не можуть дійти згоди хто і де має виділити землю і збудувати хоч один дитячий садочок… Тому є лише приватні магазини і конфлікти хто кому і що винен.

Для уникнення подібного хаосу по-барськи в 10-му мікрорайоні у Вінниці із керівниками двох ЖБК із числа фронтовиків та військових за ці три роки відбулись десятки зустрічей, консультацій та погоджень. І спільну мову пайовики із владоюбуцім-то знайшли, але є нові але і 22-го липня «Захисник Вінниці» та «АТОвець» планують зустрітись із мером Вінниці по цих «але»… Водночас, влада міста хоче почути про гарантії забудовника і мотиви зміни висотних планів по цьому проекту. Бо 100-доларова ціна метра явно пахне аферою, в разі якої обмануті пайовики прийдуть за допомогою до влади!

$100 не буде

– У нас 500 пайовиків із числа фронтовиків та військових. І нашою гарантією є куплена земля, яка не буде дешевшою. Ми всі співвласники свого житла, яке нам має збудувати і віддати по соціальній ціні забудовник. Але треба розуміти, що ціни в 100 доларів не буде! Буде дорожче і ми це кажемо всім нашим членам кооперативів., – розповів Валентин Ковальський, один із організаторів цього проекту в 10-му мікрорайоні.

Валентин Ковальський

– У нас є два ЖБК- «АТОшник» і «Захисник Вінниці» – це закритий клуб для своїх, де житло мають отримати лише фронтовики, військові та волонтери. Землі ми маємо 8 гектарів і половину із них, чи десь 4,5 гектари плануємо забудувати висотними будинками. Решта землі йде під садочок, який готовий звести сусідній інвестор, дороги, зелені зони, дитячі майданчики. Паркінг планується 2-ярусний, підземний… Але щоб віддати нашим пайовикам житло від 100 доларів забудовник готовий звести більшу кількість поверхів і реалізувати це житло по ринковій ціні. Так само є питання до природного освітлення майбутніх квартир, тому із 40 будинків ми погодились залишити лише 21, але збільшити поверховість до 9, 12 чи може навіть, 14 поверхів… Ця нова умова забудовника не влаштовує міську владу та проектантів мікрорайону, які попередньо погоджували 7-поверхові будинки.

Тому є це непорозуміння і ми не можемо почати будівництво… Забудовник «КаскадБудІнвест» із «Захисником Вінниці» уклав угоду і ми пописали там 30 пунктів його гарантій та зобов’язань. По «ЖБК «АТОвець» такої угоди немає, бо цей кооператив не отримав поки що погоджень на свою ділянку… Збираємось на зустріч до міського голови, щоб з’ясувати всі проблемні пункти.

– Валентин, тобто ціна в 100 доларів є нереальною?

– Її не буде і ми це відкрито кажемо. Буде дорожче через землю, збільшення вартості матеріалів та всіх витрат. Якою вона буде – ніхто не знає, але це для наших 500 членів ЖБК буде дешевше за ринкові ціни у Вінниці. Може через цю цінуми сьогодні маємо супротив, певні сумніви в місті серед інших забудовників та тиск із середини від пайовиків, які чекають на початок будівництва і своє дешеве житло?

– Ви не боїтесь, що вас можуть «кинути»? Просто не відати вам ваші квартири по 100 доларів і хтось залишиться «безхатьком» через «аферистів»?

– Нас не кинуть… Ми ж військові! Тому все намагались зазначити і передбачити в угоді з інвестором «КаскадБудІнвест», який має 800 мільйонів обігових коштів, власний кар’єр, бетонзавод та техніку.

– Збільшення поверхів – головна ваша проблема на даний момент! Адже спершу домовлялись про меншу поверховість, а тепер міняються правила гри по її ходу?

– Ми вважаємо, що це не суттєво вплине на кількість загальної площі забудови. Зате ми зменшимо пляму забудови із 40 до 21-го будинку і мають виграти всі…

Що вимагає влада від забудовника?

Про стандартнівимоги від забудовників 10-го мікрорайону йдеться вже третій рік на десятках нарад, зустрічей та погоджень. Бо про «Барський хаос» без школи, садочків та елементарних пішохідних переходів через транспортну магістраль криком кричать самі мешканці новобудов по Барському шосе. Але там немає і не було концепції комплексної забудови, єдиного бачення мікрорайону та його планування. Фактично за Барським шосе маємо будівельну «махновщину», коли зводили все що хотів і як хотів. Нині мешканці цього мікрорайону бажають жити, як у комфортній Вінниці, але мають власну реальність навколо купленого житла… І повторення цього хаосу всіма силами намагається уникнути ВМР і її відповідальні виконавці.

– Власники ділянок в 10-му мікрорайоні чітко знають наші вимоги і законні правила згідно ДБНУ – до 50% площ їхньої землі мають бути віддані під інженерну, дорожню та соціальну інфраструктуру. І ця земля має стати комунальною власністю, бо без школи, двох дитсадків, доріг, вулиць та дитячих та паркувальнихмайдачників ніхто не дозволить будувати на цій території. І всі  забудовники знають,що мають приймати участь у співфінансуванні робіт з побудови комунікацій та інфраструктури», – пояснив заступник міського голови Сергій Матусяк.

– Тому до ЖБК «Захисник-Вінниця» не має особливих вимог… Але їхня ділянка розташована в середині цього мікрорайону і всім зрозуміло, що до будмайданчинка перш за все треба провести дорогу від вулиці Келецької, всі комунікації та узгодити ці плани із своїми сусідами та проектантами від міста. Бо там має бути продовження  вулиці Андрія Первозванного, визначено території під дитсадок та школу і з майбутнім потенційним інвестором має бути укладена угода поспівфінансуванню створення всієї інфраструктури. І це чималі кошти – до 50 мільйонів гривень!

Я б сказав, що це мінімум для розблокування подальшого діалогу по цих ЖБК. Водночас, звучать плани зміни висотності будинків, про що мова не йшла на перемовинах дотепер. І в цьому всі суперечності. Бо для АТОвців, для переселенців місто Вінниця намагається зробити все, щоб вони гарантовано отримали без жодної корупції комфортне, законне і за всіма стандартами житло. Якщо є якість сумніви – ми ставимо питання і хочемо чути зрозуміли відповіді. Бо в разі проблем ці пайовики прийдуть до влади і будуть вимагати нашого втручання. Тому проблеми краще усунути наперед, ніж їх створити і потім роками героїчно їх долати… Ми за рівніумовидля всіх забудовників, бо якщо буде виключення для одного, то інші захочуть і 22-а поверхи. Є погоджений план забудови, є зонування і поверховість, а ту раптом порушуються правила, звучить мова шантажу і весь баланс по мікрорайону летить шкереберть…

За 100 доларів не збудуєш сарай!

Вінницький кіборг Роман Смішний вже пройшов випробування не лише Донецьким аеропортом, але й так званою «будівельною мафією» по своєму АТОшнужитлута реальних цінах на квадратний метр.

– Ми стартували із 12500 гривень на початку. Але довелось укріплювати фундамент і замість 98 свай забили 149 чи 3.5 кілометри свай. Бо вони мали витримувати 110 тон, а не 90. Тому свайне поле ми поміняли і підсилили. Через це ціна по нашому проекту ціна виросла до 15 тисяч квадрат. Нині він коштує на ринку 23 тисяч за метр. Тому воїни реально зекономили по 8 тисяч на метрі, – зазначив Роман Смішний. – І це при тому, що місто пішло нам на зустріч, допомогло із комунікаціями,я кій так були поруч… Тому коли я чую про 100 доларів за метр, то зп ці гроші ти сарай не построїш. Я поважаю кожного побратима і фронтовика, але ця ціна нині колотить весь  10-й          мікрорайон. Бо велике будівництво – це величезний головний біль та роки погоджень навіть без грама бюрократії та корупції.

Я три роки виходжував документи і за 1,5 роки заверши вбудівництво. Я чесний перед бійцями і перед містом, якому ми передали 700 квадратів житла освітянам – це 6 квартир. Повірте, я маю цей досвід і не хочу щоб вони там влізли в халепу. Шари там не буде … Тому скажіть людям чесно, що 100 доларів за метр – це реклама і на неї вже повелись дуже серйозні люди в погонах. І якщо цей проект не вигорить – то комусь за все це доведеться відповісти. Я не хочу щоб вийшло, як в Житомирі, де хлопці взялись будувати. Зібрали гроші, а потім їх всіх постріляли.

І мітинги не допоможуть будувати, бо є чіткі цифри, вартість та апетити забудовника… І чесно треба казати, що все подорожчало нині мінімум на 30% і найдешевший середній квадрат по Вінниці нині коштує 10 тисяч гривень, якщо в тебе є земля і торба грошей. Удачі кожному пайовику і всіх привітаю із новосіллям.

Що буде 22-го липня?

Вже відомо, що в четвер 22-го липня на 11.00 співзасновники ЖБК «Захисник Вінниці» та «АТОшник» хочуть зустрітись із міським головою та погодити із керівником громами проблемні питання свого проекту. Тут також має бути керівництво «КаскадБудІнвест», без якого місто та фронтовики не отримують жодних гарантій завершення цього будівництва в майбутньому… Чи будуть це мирні перемовини, робоча нарада чи   пікет – буде зрозуміло 22-го липня. Згідно, заяв сторін ситуаціяна сьогодні є напруженою, але не критичною.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ