Вкладники у відчаї, бо впевнені – винні уникнуть покарання!

Фінансова піраміда B2B Jewelry і однойменна мережа магазинів ювелірного заводу «Шарм» з Вінниччини знову працюють і навіть продовжують збирати гроші з клієнтів. Її засновник Микола Гонта вільно катається по світу та має намір розширювати бізнес в Україні і за кордоном. Про це розповіли ошукані вкладники.

– Нам говорять, що проєкт розвивається і виплати повернулися, але не говорять, що за отримання старих виплат потрібно ще доплатити компанії. Керівництво каже, що можуть віддавати і ювелірку, і її вартість зверху, але насправді абсолютно нічого не гарантують, ніяких договорів з B2B, — каже ошукана вкладниця з Вінниці Світлана. — Нас запевняють, що минулого разу «кинули» вкладників на гроші тільки через локдаун і коронавірус, але не пояснюють, що головна причина — в самій моделі піраміди. Це бізнес, побудований на перерозподілі грошей наступних вкладників, який може «впасти» в будь-який момент. У B2B Jewelry перед клієнтами немає ніяких договірних зобов’язань. Крім того, нам відомо, що нині всі дані по цій справі засекретили. У Печерському суді свої рішення приховали, а з судового реєстру зникли деякі вже давно опубліковані постанови про арешти майна та запобіжні заходи. Це сталося завдяки Офісу Генпрокурора. Невже порішали? Що цікаво, слідчі по цій справі на наші запитання, чому працюють досі магазини, кажуть — щоб вкладники могли обміняти картонні сертифікати на товар. Але поки правоохоронці роблять вигляд, що чекають, в реальності В2В «косить» гроші з нових вкладників.

B2B Jewelry дійсно повернулася. Друга половина липня 2021-го — час великого туру проєкту з презентаціями по всій Україні: Умань, Жмеринка, Горішні Плавні, Дубно, Кременчук, Ірпінь та інші невеликі міста. З 11 липня B2B проводить щотижневі розіграші призів, почали з Toyota Camry, далі — обіцяють «спорткар BMW».

Нагадаємо, керівництво компанії звинувачували у привласненні 250 млн грн, а у тещі Миколи Гонти знайшли у володінні цілий острів недалеко від Києва. Як нам повідомили правоохоронці, серед організаторів та виконавців схеми — близько 500 людей, включаючи продавців, консультантів, касирів та менеджерів. Головних фігурантів, які розвивали «фінансову піраміду», близько 25. Майже всі — вихідці з Вінницької області. Підозру оголосили трьом: організатору Миколі Гонті з Ладижина, його дружині Олені — засновниці благодійного фонду «Зимородок», що фігурує в розслідуванні, та головному бухгалтеру компанії. Слідчий Нацполіції просив для Олени Гонти запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю застави 8,7 млн грн. Прокурор погодив таке клопотання, проте суддя Печерського районного суду Києва Крістіна Константінова ухвалила значно м’якше рішення — цілодобовий домашній арешт. Згодом колегія суддів Київського апеляційного суду скасувала навіть цю ухвалу та обрала особисте зобов’язання. Організатора фінансової піраміди Миколу Гонту спочатку взяли під цілодобовий домашній арешт, а згодом відпустили під особисте зобов’язання. Слідчий просив застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 8,7 млн грн застави. Такий же запобіжний захід обрали і для головного бухгалтера B2B, що адміністрував рахунки організації. Після арешту активів «Зимородка» організатори знайшли інший спосіб залучення безготівкових коштів. Вони зареєстрували 43 ФОПи з третьою групою оподаткування. Через кожного з них проводили річний дозволений на той час максимум — 5 млн грн. ФОПи — це студенти з Вінницької області.

Микола Гонта з Ладижина, якому давали цілодобовий домашній арешт, тепер вільно гуляє по магазинах і виводить піраміду на нові ринки за кордоном. Нещодавно в Туреччині відкрили клон компанії — Cancri Jewelry. Знову ювелірка, захмарні відсотки і аналоги сертифікатів. Cancri називає себе «ювелірним домом» у Стамбулі. Сторінки в соціальних мережах веде, правда, не на турецькій, а російською. Так звані турецькі ювеліри встигли провести презентацію в Одесі.

Власний острів біля Києва, який належить Гонті, теж не «бідує». Адже тут багато авто з реєстрацією Ладижина і активно ведеться будівництво. Сам він від усього відхрещується… Помітили тут і чорний Mercedes, який з острова приїжджав в магазин В2В. Двоповерховий котедж з білим Mercedes у дворі записаний на сина Гонти Олександра.

Кажуть, що Микола Гонта вже почав навіть судитись з журналістами, які знімали про нього «погані» сюжети. Тож виходить, що справді нічого не боїться…

Віталіна Володимирова