До редакції звернулися пацієнти та медичні працівники Оратівської лікарні. Люди занепокоєні, що у громаді, на їхню думку, знищується медицина.

– Цю реформу населення не розуміє, бо те, що ми бачимо на місцях, це фактично знищення вто­ринної ланки надання медичної допомоги. Нас позбавили головного – хірургії. А це чиїсь життя… Люди з усієї громади з’їхалися, щоб захистити відділення, але до нас навіть ніхто не вийшов і не пояснив ситуації, – обурюються жителі Сабарівки.

Олена Святецька пропрацювала в Оратівській лікарні 36 років.

– З головним лікарем — оперуючим хірургом – ми 30 років у тандемі працювали, я йому асистувала. Щодня одну-дві операції проводили. Для статистики, можливо, це нічого, а для людей — це врятовані життя. Але з реформою хірургічне відділення почало занепадати. НСЗУ не виділило коштів, але хірургію утримували за рахунок інших пакетів.

А днями вирішили зовсім закрити. Скоротили людей: двох санітарок, медсестер, лікаря-хірурга, двох гінекологів. Щоправда, лікарі пенсійного віку, але у нас директор та його дружина — головна медсестра – теж пенсіонери, то вони ж працюють… Двох медсестер та одну санітарку працевлаштували, а мене відправили на “біржу”.

Стала неугодною, коли захистила своїх колег, яких відправили за власний рахунок чи перевели на 0,5 ставки. Тоді підняли питанння, чому головний лікар, його дружина і начмед можуть отримати і відпускні та оздоровчі, а для персоналу грошей немає?

На брак фінансування зараз усі проблеми списують: поремонтувати обладнання, необхідне для обстежень та операцій — грошей немає, відправити на курси анестезіолога — грошей немає. А на 50 ліжко-місць утримувати заступника з економічних питань, головбуха і ще трьох бухгалтерів є кошти? Тут менеджер повинен бути на своєму місці, а коли людина пенсійного віку і зацікавлена лиш у тому, щоб пацієнтів відправляти до свого сина в приватну клініку, то про який розвиток лікарні може йти мова? Шкода, що у селищній раді лише політикою займаються, а люди від цього лише потерпають…

Ось як прокоментувала ситуацію із місцевою лікарнею та хірургічним відділенням голова Оратівської ОТГ Галина Лошак:

– У лікарні ситуація контрольована. Лікарі вводять пацієнтів у базу, а тому є всі підстави одержати фінансування з державного бюджету на пакети, що підписано.

Хірургію ніхто не ліквідував. Наше хірургічне відділення не заробляє коштів, а фінансується за рахунок інших. А на утримання хірургічного відділення потрібно більш як 3 млн грн на рік. Аби не допустити заборгованості по заробітній платі, бо це призведе до банкрутства лікарні, відділення тимчасово припинило діяльність. Хочу нагадати, що у грудні 2019 року хірургічне відділення вже було ліквідовано і не функціонувало 9 місяців. Тоді при владі були саме ті, хто зараз збурює людей. А у вересні 2020 року відділення було відновлено.

Плануємо, що у березні наступного року лікарня подасть документи на хірургічний пакет. Бо зараз нема технічної можливості. Необхідно восени вивчити лікаря-анестезіолога. Шукаємо хірурга, забезпечимо його житлом, підтримаємо фінансово. Лікарня працює і буде працювати, буде також надаватись і невідкладна допомога.

Людмила Поліщук