Православна церква 22 липня вшановує пам’ять святих мучеників Кирила і Панкратія. У народі цей день назвали Панкратій Ягідник – починався збір чорниці. Вважалося, що чорниця володіє чудодійними властивостями. Сучасна медицина цей факт підтверджує. У цей день наші предки збирали перші огірки з городу. Вважалося, що найперший огірок господиня повинна була зірвати потай від усіх і закопати в темному куточку городу, щоб наступний рік був багатим на врожай.

Сьогодні день визволення Сєверодонецька від незаконних збройних формувань. 22 липня 2014 року Сєверодонецьк був звільнений від російських банд. З 22 вересня він став тимчасовим адміністративним центром Луганської області. Подія стала для багатьох жителів цього міста Луганської області справжнім історичним і знаковим моментом. Після стрімкої окупації і анексії Кримського півострова терористи почали криваву операцію на сході країни. Сєверодонецьк, як і багато населених пунктів сходу України, був захоплений підготовленими, організованими і керованими з кремля бандформуваннями, посібниками окупантів, з прямою підтримкою їх з боку російських силових і військових структур. Однак і ця негідна спроба неоголошеної з їх боку війни провалилася. Народ України залишився твердий у своєму рішенні і приступив до визвольних заходів.

У цей день світ відзначає Всесвітній день мозку, Міжнародний день боксу (прийнято вважати, що спортивним єдиноборством бокс став в 688 році до н.е., коли кулачні бої вперше були включені в програму античних Олімпійських ігор. У сучасному вигляді бокс зародився в Англії на початку ХVIII століття, а з відродженням олімпійського руху бокс також увійшов до списку олімпійських видів спорту – з 1920 року. Причому в деяких країнах існують власні різновиди боксу – французький бокс у Франції, летхвей в М’янмі, Муай Тай в Таїланді).

А ще сьогодні – День числа Пі. Pi, або π, – це відношення довжини окружності до її діаметра. Це ірраціональне число і воно не може бути записано як дріб, тому що це нескінченно довге число. Рекорд, згідно з Книгою рекордів Гіннеса, по запам’ятовуванню послідовності числа π належить Раджвір Мині з Веллор, Індія, який 21 березня 2015 роки зміг перерахувати безпомилково 70 000 десяткових знаків цього числа. Вавилоняни, а вони знали про існування пі майже 4000 років тому, в 2000 році до нашої ери вважали, що відношення 31/8 було достатньо для розрахунку кола, в той час як стародавні китайці і автори Старого Завіту (Книга Царств 7:23), здавалося, були абсолютно щасливі використовуваючи ціле число 3. Але у 1665 року сер Ісаак Ньютон зумів розрахувати його до 16 знаків після коми. До 1719 року французький математик Томас Фантет де Ланьї обчислив 127 знаків після коми і т.д. А в кінці 2018 року Пітер Труб, вчений зі швейцарської компанії Dectris Ltd., використовуючи многопоточну комп’ютерну програму для обчислення визначив 22 459 157 718 361 цифри числа Пі. Процедура зайняла 105 днів.

22 липня увійшло до історії людства такими подіями:

717 до н. е. – Римський сенат прийняв рішення призначити сабінянина Нуму Помпілія новим правителем Риму. За 44 роки свого правління він провів масштабні реформи і став єдиним з римських царів, який не вів жодної війни.

1099 — хрестоносці створили Єрусалимське королівство, першим главою держави і захисником Гробу Господнього став Готфрід Бульйонський. Відмовившись коронуватися «в місті, де Христос був коронований терновим вінцем» Готфрід замість королівського титулу прийняв титул барона та «Захисника Гробу Господнього».

1502 – До Ліссабону повернулись учасники португальської експедиції, в якій на посаді астронома брав участь Амеріго Веспуччі. Це плавання принесло йому світову славу як першовідкривачеві Нового Світу. Землі, відкриті експедиціями Веспуччі і Колумба, їх сучасники сприймали як різні частини світу, вважаючи, що Колумб знайшов лише новий, західний, шлях до уже відомої Індії. Саме тому нову частину світу німецький географ Мартін Вальдземюллер назвав у честь Веспуччі — Америкою (Americus).

1763 — Катерина II видала Маніфест “О дозволении всем иностранцам, в Россию въезжающим, поселяться в которых губерниях они пожелают и о дарованных им правах”, який стимулював міграцію німців до Російської імперії

1793 — шотландський дослідник Александер Маккензі став першим європейцем, який перетнув Канаду зі сходу до Тихого океану

1819 — прем’єра вистави Івана Котляревського “Наталка Полтавка”

У цей день у 1894 році о 8 годині ранку в Парижі почалися перші в історії автомобільні гонки. Їх ініціював головний редактор паризької газети «La Petite Journal» П’єр Жиффар. Учасникам належало пройти на своїх авто маршрут Париж-Руан за 12 годин. 39 автомобілів були оснащені двигунами внутрішнього згоряння, 28 – «паровими». Ще 25 пристроїв потрапили в номінацію «інші системи». Після відбіркових «заїздів» до старту допустили 28 автомобілів – 14 з бензиновими і 7 – з паровими двигунами. До фінішу дійшли лише 17 машин. Найбільшу швидкість – більше 22 км/год – розвинув 20-сильний паромобиль маркіза Альбера Де Діона. Однак перший приз за рішенням журі був розділений між двома бензиновими машинами марок Peugeot і Panhard-Levassor. Їх визнали найбільш надійними в експлуатації.

1898 – У сибірському селі Шушенське одружились Володимир Ульянов (Ленін) і Надія Крупська.

1919 – нота голови Раднаркому, наркома закордонних справ УСРР Християна Раковського до міністра закордонних справ Польщі Ігнація Падеревського з протестом проти наступу поляків в Україну та спалення ними сіл.

Радянська влада попереджала про відповідальність за скоєні злочини: полонені польські офіцери будуть передаватися до військового трибуналу; ВЧК отримала наказ оголосити заручниками польських аристократів і буржуазію, що проживали на території Української СРР

1921 — в газеті “Селянська правда” опубліковано перший фейлетон Остапа Вишні

1922 — день заснування першого та найбільшого куреня старших пластунів “Лісові Чорти”

1930 — Колгоспцентр СРСР встановив оцінку й оплату праці в колгоспах не в грошах, а в трудоднях

1933 – Американський льотчик Віллі Пост здійснив перший в історії одиночний переліт навколо земної кулі, який тривав 7 днів 18 годин 49 хвилин. Пост вилетів 16 листопада з Нью-Йорка, без посадки долетів до Берліна, потім зробив кілька зупинок на території Радянського Союзу і через Аляску та Канаду повернувся до місця старту, пролетівши загалом 15596 миль (близько 26 тисяч кілометрів). В серпні 1935 року Пост разом з Віллом Роджерсом зробив спробу перелетіти з Америки до Радянського Союзу через Північний полюс, але екіпаж загинув унаслідок аварії на території Канади.

1940 – Головнокомандувач Сухопутних військ Вальтер фон Браухіч вперше отримав вказівку Гітлера розпочати «теоретичну підготовку» плану військової кампанії проти СРСР — швидко розгромити Червону Армію або принаймні зайняти таку територію, яка убезпечить Берлін і Сілезький промисловий район від авіанальотів радянської авіації та дозволить проводити бомбардування промислових центрів противника. В результаті було розроблено стратегічну наступальну операцію, що отримав назву операція «Барбаросса»

1944 — закінчилася битва під Бродами між 13-м корпусом 4-ї танкової армії Вермахту

1944 – В Бреттон-Вудсі (США) закінчилась Валютно-фінансова конференція Організації Об’єднаних Націй, в котрій взяли участь 44 держави. Серед головних рішень конференції — прийняття проєктів угод про створення Міжнародного валютного фонду і Міжнародного банку реконструкції та розвитку для сприяння міжнародному співробітництву в галузі валютних стосунків і надання кредитів країнам, що постраждали у 2-й Світовій війні. Радянський Союз, котрий брав участь в конференції, не вступив до жодної із створених організацій.

1944 – у Франції загинув Василь Порик – українець, уродженець села Соломірка (нині Порик) Хмільницького району на Вінниччині, лейтенант Радянської армії, учасник руху Опору, національний герой Франції (1964). Під містом Аррас його загін потрапив в засідку; Порик був схоплений і того ж дня розстріляний німцями

1946 – Сіоністська терористична група «Іргун», до котрої входили майбутні прем’єр-міністри Ізраїлю Менахем Бегін та Іцхак Шамір, в Єрусалимі підірвала британський адміністративний офіс, розташований в готелі “Цар Давид”, в результаті чого загинула 91 людина і 46 чоловік отримало поранення.

1951 – Собачки Дезик і Циган стали першими живими істотами, що здійснили суборбітальний політ — на запущеній з космодрому Капустин Яр балістичній ракеті вони досягли висоти 100 км. Собаки, прив’язані ременями у спеціальних лотках, розміщувалися в герметичній кабіні, яка від’єдналися від ракети і спустилася на парашуті, що розкрився на висоті 5 — 7 км. Весь політ до приземлення тривав близько 20 хвилин і контейнер з собаками благополучно приземлився в 20 км від місця старту.

1979 — компанія Sony почала продаж перших побутових пристроїв “Walkman”

1981 – Суд в Римі засудив турецького терориста Мехмета Алі Агджу до пожиттєвого ув’язнення за спробу вбивства Папи Римського Івана Павла II. В червні 2000 року на прохання папи Агджу було помилувано і вислано до Туреччини, де він відбув покарання за вбивство, скоєне ним до замаху на Папу.

1983 — американець Дік Сміт став першою людиною, яка облетіла Землю на гвинтокрилі

У 1986 році у цей день Палата громад британського парламенту проголосувала за скасування тілесних покарань в державних школах.

2010 – Міжнародний суд ООН в Гаазі підтвердив законність одностороннього проголошення незалежності Республіки Косово від Сербії.

2011 – У Норвегії 32-річний норвежець Андерс Брейвік здійснив дві терористичні атаки в Осло і на острові за 35 км від столиці, в результаті яких загинуло 77 чоловік. Це була найбільша з часів Другої світової війни масова загибель у Норвегії, за яку Брейвік був засуджений до 21 року тюремного ув’язнення з правом його продовження щоп’ять років на невизначений термін до тих пір, доки він не буде визнаний безпечним для суспільства.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА