У Вінницькому апеляційному суді колегія суддів під головуванням судді Сергій Медвецького розглянула апеляційну скаргу на цивільну справа за позовом Никодима Виговського до релігійної організації «Релігійна громада Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці Православної Церкви України”.

Позивачі намагалися через Вінницький міський суд визнати не дійсними рішення Парафіяльних зборів від 18.12.2018 року та від 06.02.2019 року, коли офіційно було вирішено перейти до ПЦУ та внести зміни до статуту (які позивач також хоче визнати недійсними).

Пізніше, 27 листопада 2019 року, Вінницький міський суд закрив це провадження, мотивуючи це тим, що “суди не уповноважені вирішувати питання, пов’язані зі зміною канонічної підлеглості релігійної організації”.

У цьому судовому процесі управління релігії виступає третьою стороною і тому Ігор Салецький покладається на розсуд суду.

– Розгляд цієї справи дуже тривалий. Спочатку справа розглядалася у Вінницькому міському суді. Утім, у зв’язку із правовою позицією Великої палати Верховного суду України, що такі справи мають розглядатися господарськими судами, Вінницький міський суд закрив розгляд справи, – розповів він. – Утім, релігійна громада Спасо-Преображенського собору подала апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції, враховуючи те, що тут є інший предмет спору і зміст позовних вимог. Колегія суддів задовольнила апеляційну скаргу громади Спасо-Преображенського собору, скасувала рішення суду першої інстанції і направить цю справу на новий розгляд до Вінницького міського суду.

Варто нагадати, що 16 грудня 2018 року у Спасо-Преображенському кафедральному соборі УПЦ МП у Вінниці, митрополит Вінницький та Барський Симеон (Шостацький) оголосив про свій перехід до новоствореної автокефальної української помісної церкви та про перехід громади Спасо-Преображенського кафедрального собору. Це стало приводом до тривалої судової війни.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА