У Вінниці завершується будівництво нового корпусу міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. Його вже поступово оснащують обладнанням, а також чекають постачання решти медтехніки та меблів. Сьогодні, 22 липня, міський голова Сергій Моргунов разом з Прем’єр-міністром України 2016-2019 рр. Володимиром Гройсманом оглянули новозбудоване приміщення закладу та поспілкувались з медиками.

Вінницька міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги є центральним стаціонарним підрозділом в системі екстреної медичної допомоги Вінницького регіону. Вона виконує функцію багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування другого рівня та є опорним закладом Вінницького госпітального округу.

У жовтні 2017 року розпочали будівництво нового корпусу лікарні. У триповерховому приміщенні мають розміститися відділення екстреної медичної допомоги з необхідними зонами, сучасна реанімація на 18 місць, ургентний операційний блок, приймально-діагностичне відділення. На нульовому поверсі передбачене центральне стерилізаційне відділення та пральня. Наразі будівельні роботи вже виконані на 97 %.

Сьогодні результати реалізації стратегічного для міста та всього Вінницького регіону представили Прем’єр-міністру України 2016-2019 рр. Володимиру Гройсману.

 

«Ми розпочали роботи в 2017 році. Загальна кошторисна вартість проекту становить 270 млн грн, з них медичне обладнання – 134 млн грн. Практично всі будівельні роботи на цьому об’єкті завершені, ще очікуємо на остаточне обладнання. Завдяки підтримці Уряду Гройсмана на цей проект ми отримали 90 мільйонів гривень фінансування з державного бюджету – через Державний фонд регіонального розвитку і через субвенцію на соціально-економічний розвиток. Решта – це кошти територіальної громади та надходження з держбюджету у минулому році», – каже міський голова Сергій Моргунов.

У будівництво нового корпусу вже інвестували 116,3 млн грн, з них майже 80 млн грн – з бюджету територіальної громади, решта – внесок держбюджету.

Щодо медичного обладнання, то його вже придбали на суму 105 млн грн – як за рахунок коштів міського, так і державного бюджетів.

Закупили операційні столи, лапароскопічні стійки, мийно-дезінфекційні машини, апарати ШВЛ, системи моніторингу стану пацієнта, наркозно-дихальні апарати тощо. Також – цифрову рентгенографічну систему, автоматичний гематологічний аналізатор, ультразвукове діагностичне обладнання, комплект устаткування для центрального стерилізаційного відділення.

Наразі очікують постачання системи обробки медичних зображень. Також оголошені торги на придбання медичних, технологічних меблів та устаткування для пральні за рахунок коштів бюджету ВМТГ. Це обладнання має надійти у жовтні цього року.

«Нам вдалося зробити багато серйозних трансформацій у системі охорони здоров’я України. Зокрема, що стосується Вінницької області – добудували обласну лікарню ім. Пирогова, зараз готується до здачі новий корпус лікарні швидкої медичної допомоги. Якісна медицина – це пріоритети нашої команди, однозначно на майбутнє їх також потрібно виставляти, потрібно готувати інфраструктуру для подальших можливих викликів. Також є питання щодо фінансового забезпечення лікарів. У місті Вінниці – є можливості, досвід, розуміння, система налаштована. Це також результат реформи децентралізації, яку необхідно завершити, адже, на жаль, зараз спостерігаються спроби згорнути цей процес. Я вважаю, чим більше влади буде у людей на місцях – тим кращою і стійкішою буде країна, а відповідно і життя людей буде поліпшуватись», – говорить Прем’єр-міністр України 2016-2019 рр. Володимир Гройсман.