Досі вчені світу та спецслужби не можуть офіційно довести – вірус у Китаї, який привів до небувалої досі світової пандеміі світ, «втік з лабораторії» чи поширився через морепродукти та ринок в Ухані.

США засудили небажання Китаю допускати комісію до секретних лабораторій та надавати дані міжнародній комісії.

Влада Китаю відмовилася надавати експертам Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), які працювали в Ухані, первинну інформацію про ранні випадки зараження коронавірусом SARS-CoV-2, який викликає захворювання COVID-19.

На початку року у ВООЗ заявили, що Китай надав дозвіл на візит її експертів. Очікувалось, що  група з 10 осіб прибуде найближчим часом. Однак уже на другий день директор ВООЗ Тедрос Аданом Гібреісус заявив, що китайські посадовці ще не завершили видачу необхідного дозволу для прибуття групи. Цього не сталось досі.

Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Гібреісус заявив: –  Розслідуванню походження пандемії COVID-19 у Китаї заважає відсутність необроблених первинних даних з початку заражень, і закликав Китай бути більш прозорим.

Експерти ВООЗ, які перебували із місією в китайському місті Ухань, знайшли “важливі ключі” до розгадки ролі ринку морепродуктів в поширенні коронавірусу, – заявив він.

Пандемія вперше виникла в центральному китайському місті Ухань наприкінці 2019 року. Походження вірусу досі залишається предметом суперечок.

Одні називають це новітньою зброєю. Інші – звичайним вірусом, які «кошмарять» Планету кожні 100 років.

Але якщо останнє – то чому така секретність і небажання допустити вчених знайти правду?

Вже 3-й рік з часу поширення коронавірусу світ  не може оговтатись від нечуваних досі наслідків пандемії коронавірусу. Як і Україна.

Рахунок збитків йде на трильйони. Втрачено мільйони людських життів.

Андрій Власенко