Вінницька міська клінічна лікарня №1 стала базовою з надання допомоги хворим на COVID з початку пандемії. Тут збільшили ліжковий фонд з 45 до 285 ліжок, повністю забезпечили їх киснем, створили необхідний запас медикаментів та засобів захисту. Завдяки фінансуванню з міського бюджету вдалось забезпечити готовність закладу для боротьби з епідемією. Про виклики, що наразі стоять перед сферою охорони здоров’я, спілкувались сьогодні з медиками-інфекціоністами міський голова Сергій Моргунов та Прем’єр-міністр України 2016-2019 рр. Володимир Гройсман.

З початку 2020 року у МКЛ №1 проліковано 8760 хворих, з них – 4787 пацієнтів з підтвердженим COVID-19.

Аби забезпечити заклад усім необхідним для боротьби з вірусом, з бюджету громади у 2020 році виділили 71,5 млн грн, за пів року 2021-го – 37, 6 млн грн.

Кошти спрямували на закупівлю засобів індивідуального захисту, ліків, додаткового обладнання. Зокрема придбали 12 апаратів ШВЛ, 18 моніторів пацієнта, 20 кисневих концентраторів, комплект обладнання для проведення ІФА-тестів. Окрім того, замінили старі лікарняні ліжка на сучасні багатофункціональні. У 2020 році також провели реконструкцію системи киснепостачання та отримали додаткові концентратори. На теперішній час забезпечення киснем становить 100%.

З березня 2020 року медичному персоналу, який працює з хворими на COVID-19, встановили муніципальні надбавки до зарплати. Впродовж 2020-2021 рр. з міського бюджету на підтримку медиків спрямували понад 39 млн грн.

«У 2020-21 рр. з бюджету громади виділили тільки на першу лікарню 109 мільйонів гривень, це рекорд по підтримці медзаладу. Я вважаю, що до таких питань ми маємо підходити комплексно. Завдання місцевої влади – створити належні умови для надання медичних послуг. Якщо говорити про наступний рік, ми хочемо робити ремонт терапевтичного відділення і щоб у палатах було не по 3-4 пацієнта, а по 2 – для комфорту пацієнтів. Я звертаюсь до медичної спільноти Вінниці: у нас є сьогодні можливість розробити середньостроковий і довгостроковий плани розвитку вторинної ланки охорони здоров’я. Саме ви повинні вносити пропозиції, бо ви фахівці, а ми, враховуючи наші можливості, повинні забезпечити у межах своїх повноважень і фінансів відповідні ресурси. Тільки спільно ми можемо досягати результатів», – каже Сергій Моргунов.

Прем’єр-міністр України 2016-2019 рр. Володимир Гройсман подякував колективу за титанічну роботу та запевнив, що захист і підтримка медиків залишається пріоритетом для нього особисто та команди.

«Я знаю, скільки життів врятовано лікарями, які працювали на передовій. Те, що ви зробили, – фантастично, не дивлячись на те, що були проблеми і з забезпеченням, і з виплатами заробітних плат. Але треба сказати, що наша команда, міський голова Сергій Моргунов, були абсолютно рішучі в тому, щоб робити все можливе і неможливе з перших днів, щоб забезпечувати вас усім необхідним, щоб правильно організувати процес. Добре, що є муніципальні надбавки для медиків, які працюють з ковідними пацієнтами. Але як з іншими? Потрібні системні зміни по всій країні. Зрозуміло, що загрози не зникли, а рівень вакцинації, на жаль, залишається дуже низьким. Моя думка – тільки через колективний імунітет ми зможемо повернутись до нормального життя. Тому з першого дня і я, і медична спільнота говоримо: вакцинуйтеся будь-якою вакциною, яка допущена ВООЗ. Очевидно, що осінню буде сплеск захворювання і ми маємо бути до цього готові», – звернувся до медиків Володимир Гройсман.

Голова Вінницької обласної ради В’ячеслав Соколовий на зустрічі з медиками зазначив, що депутатський корпус обласної ради працює над покращенням системи охорони здоров’я у Вінницькому регіоні.

«Ми створили на базі Вінницького обласного клінічного Центру СНІДу “Клінічний Центр інфекційних хвороб” для лікування хворих на COVID-19. Працюємо над тим, щоб оснастити наш центр технологічно. З обласного бюджету виділяємо кошти на придбання кисневого обладнання та розводку кисневих мереж. Це тільки перший крок», – зауважив В’ячеслав Соколовий.

Під час зустрічі медики піднімали питання, які стосуються всієї держави – створення системи якісної діагностики, розвитку інфекційної служби та підвищення зарплат медперсоналу.

«При COVID-19 іде ураження легень, і тут необхідна якісна діагностика. Для її проведення потрібне спеціальне обладнання, яке є тільки в деяких закладах. Попри різні проблеми, наша лікарня взірцева, вона вистояла та прийняла на себе перший удар при лікуванні ковідних хворих. Зараз ми маємо достатньо кисневих точок, багато закуплено необхідного обладнання і все це завдяки розумінню міської влади»,- розповіла доцент кафедри інфекційних хвороб Олександра Попович.