Комунальне підприємство “Вінницяміськліфт” лихоманить. Останньою трагічною краплею у протистоянні між адміністрацією і робітниками став нещасний випадок, внаслідок котрого загинув працівник підприємства. Загиблий, ремонтуючи ліфт, хотів вийти з кабіни, а вона поїхала і затиснула його. Чоловік шансів вижити не мав.

Але що ж сталося у тій злощасній кабіні? Це мають з’ясувати у Державній службі України з питань праці та поліції.

Утім, на підприємстві переконані, що ця смерть – наслідок усіх негараздів, які відбуваються у колективі. І звернулися зі скаргами не лише до прокуратури та міської ради, а й до редакції газети “33-й канал”.

– Склалося враження, що посадові особи зловживають своїм службовим становищем і навмисно вбивають підприємство. Ми скаржилися у всі інстанції буквально за кілька днів до цього трагічного випадку. І навіть встигли отримати відписку з міської ради. Такі порушення почалися ще з минулого року, коли керівник підприємства, на наш погляд, незаконно, порушуючи умови колективного договору, скоротив чотирьох працівників з аварійно-ліфтової служби. Тобто, мало б працювати дві ланки цілодобово, а працюють дві ланки доба через дві.

З початком літа графік знову змінили, і вночі замість двох ланок чергує одна. Керівництво разом з нашим безпосереднім начальником Русланом Єрохіним змінили графік чергування з погіршенням умов праці, і жодних доплат за понаднормові години не проводили. На тлі цих негараздів погана забезпеченість робітників необхідним спецодягом вже виглядає дрібницею… Така організація роботи нашого підприємства загрожує життю не лише самих працівників, а й вінничан, котрі щоденно користуються ліфтами.

– Протягом п’яти останніх років ми втратили майже 300 ліфтів. Наше підприємство зараз обслуговує 1080 ліфтів. А було 1400. Люди застрягають у ліфтах часто, а чекати аварійників їм доводиться значно довше через ці скорочення. Загалом на нашому підприємстві працює близько сотні людей. Тридцять – управлінці. Крім нас, ліфти у Вінниці обслуговують ще дві приватні фірми. Одна з них – “Рембудмонтаж”, складається з колишніх наших робітників. І це наша біда, що ми комунальне підприємство. Бо цього року (зі слів директора) нам не виділили грошей на капітальні ремонти ліфтів.

Чомусь і зарплати в нас затримують, хоча ОСББ сплачують щомісяця гроші за обслуговування. Виходить, керівник використовує гроші не за призначенням? Нам тільки нещодавно виплатили гроші за травень. У керівництва відповідь, ніби ми маємо у клієнтів самі гроші собі на зарплату “вибивати”.., – повідомили нам співробітники. – Нам це все нагадує гру в наперстки. Ліфтери-аварійники їз­дять на старих іржавих “Москвичах”, а два новеньких автомобілі від міської ради використовуються керівництвом не за призначенням.

Молодь приходить до нас після технікуму, але побачивши зарплати, їде на заробітки до Польщі. Там на полуниці більше можна заробити. Устаткування старе, тендери ми чомусь не виграємо. За рік – всього чотири капітальних ремонти на скромні суми. А парк ліфтів зношений на 70 відсотків. І капітальні ремонти потрібно проводити кожні чотири роки. Складається враження, що ке­рів­ництво навмисно “зливає” підприємство, яке відповідає за безпеку вінничан у ліфтах.

Наразі директор цього комунального підприємства Анатолій Уздемір у відпустці. Дуже сподіваємося почути його думку.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА