Мама школярки влаштувала вчителям «розборки», тепер її судитимуть за хуліганство.

Наша газета уже повідомляла про скандал у Бабчинецькій школі. Тоді до учениці 9 класу викликали поліцію, бо вона відмовлялася носити маску у навчальному закладі. Розмову з патрульними та педагогами школярка записала на відео і поширила його в Інтернет-мережі. Правоохоронцям та вчителям учениця намагалася пояснити, що носіння маски незаконне і насправді усі заходи безпеки під час пандемії — це «коронабєсіє».

Але одним роликом історія не закінчилася. Уже під час канікул до Бабчинецької школи приїжджали молоді люди, які представилися журналістами «Таврія ньюс». Разом із мамою школярки вони звинувачували вчителів, що у школі порушуються права дітей. На що вчителі заявляли, що не примушували Зоремілу та її молодшого брата носити маски, а тільки рекомендували. І що ніхто не перешкоджав учням у доступі до навчального процесу. Нашому кореспонденту педагоги повідомили, що неодноразово мали проблеми із цією сім’єю, бо мама школярів свої релігійні переконання нав’язує дітям, а ті вдаються до різних провокацій.

– У Бабчинцях неодноразово виникають конфліктні ситуації із цією сім’єю. Раніше мама цікавилася ідеологією «Білого братства» і дітей виховує через призму свого світобачення. Забороняла дітям відвідувати ЗУМ-уроки, бо переконана, що їх там «зомбують». І раніше виникали усякі провокативні ситуації то у школі, то у сільській раді, з соціальними службами, сусідами. У 2012 році навіть вчительку побила, — розповіла педагог цієї школи Наталя Антонюк.

Тепер до редакції газети звернулась мама школярки Валентина Загризла. Ось що вона повідомила:

– До січня 2021 року мої діти — дев’ятикласниця Зореміла та на рік молодший Роман ходили у Бабчинецьку школу. Але після канікул учнів перевели на дистанційне навчання з невідомих причин. Мовляв, коронавірус! Я писала у Міністерство освіти, департамент у Вінниці, скаржилась керівництву села. Але жодної реакції. У лютому викликала поліцію, просила очної школи. 12 квітня до школи прийшло 15 дітей. Але тоді знову перевели на дистанційне. До нормального навчання повернулися аж 5 травня. Всіх змушували постійно ходити у масках, хоча я приносила заяви від релігійних організацій та від себе, що я відмовляюсь від скринінгу та тих масок. Не хотіли їх реєструвати категорично. Моя донька Зореміла не витримала цього й стала вимагати у вчителів закон та нормативно-правові акти. Вона заявила, що не вірить у коронавірус і ми вільні люди. Маску носити її ніхто не змусив. Але після цього директорка до неповнолітніх дітей викликала поліцію. Хіба вона мала таке право? Я написала заяву у правоохоронні органи. А директорка звернулася у відділ по справах дітей. Там було вказано, що діти пропустили дистанційне навчання, хоча то не так. Ми брали завдання по вайберу, і діти ще й оцінки отримали за виконані уроки. І взагалі, доведіть мені, чим корисне те дистанційне навчання?! Було призначено слухання по нашому питанню, але я викликала поліцію та заборонила проводити будь-які заходи щодо моєї родини. А днями стало відомо, що мене звинувачують у дрібному хуліганстві та викликають на суд. Звинувачують, що конфліктувала із директором, хоча то вона мене спровокувала. Це наклеп. Я не збираюсь брати участі у цьому судилищі, я нормальна матір і просто захищаю права своїх дітей! — обурена Валентина Загризла.

Директорка Бабчинецької школи Наталія Шпортко так прокоментувала цей скандал.

– Поставила питання про неналежне виконання батьківських обов’язків Валентиною Загризлою. Її діти без поважних причин пропустили 74 дні занять під час дистанційного навчання. Мати, опираючись на свої релігійні переконання, не дозволяла дітям навчатись на платформі ЗУМ, хоча доступ до Інтернету був. Мати постійно писала скарги проти носіння масок, дезінфекції, скринінгу, вакцинації. А усі дії школи називає «злочинними» і закликає «зламати систему».

У Бабчинецькій ОТГ журналістам повідомили ось що:

– Валентина уже не вперше оскандалила усю нашу громаду, це ганебно. То конфлікти із матір’ю, стареньку вимушено прилаштували у Тиврівський притулок, щоб не страждала від агресії доньки. Потім старший син втік від неї, зараз навіть не приїжджає у село. Чоловіка у неї немає. Раніше ми брали її на роботу займатися благоустроєм, старались надати якусь допомогу — шифер, дошки, бо в неї згорів гараж. Намагалися підтримати багатодітну маму, бо вона ніде не працює. А ось така подяка… Вона дуже скандальна особа… За дітей нічого поганого не скажемо — вони охайні, одягнені, мають дорогі телефони, — повідомили працівники сільради.

Готові вислухати інші точки зору.

Віталіна Володимирова