16 липня адвокат із Бершаді Олексій Денисюк оголосив голодування на сходах місцевого відділку поліції на знак протесту через затягування у розслідуванні злочинів, де потерпілими є його клієнти, або ж відмова у реєстрації самих злочинів.

Сам він, за його ж словами, питиме тільки воду, не вживатиме їжі. Бо, зізнається, робота слідства впливає на його харчовий раціон… Біля себе чоловік тримав транспарант з написом «Голодування».

– До патрульної поліції у мене питань нема, але слідчий відділ у Бершаді – це вже конкретна проблема, і вона починається вже на прийнятті самої заяви. Мені як адвокату прикро, що я, окрім інструментів, які передбачені Кримінально-процесуальним кодексом, вимушений використовувати у відстоюванні законних інтересів потерпілих свої громадянські та політичні права! — розповів нам Олексій Денисюк. — Просто у результаті бездіяльності слідчого відділення у Бершаді мене поставили у такі умови, що я просто вже не знав, що мені робити. Зазвичай, коли тебе не влаштовує робота поліцейського, ти можеш оскаржити це у суді. Я так і зробив. Але що робити, якщо суд задовольняє певні клопотання, зобов’язує слідчого до певних дій, а він їх не вживає? Знову оскаржувати бездіяльність, яка вже визнана служителями Феміди такою? Ну, це вже не смішно, люди добрі. Я навмисно не оприлюднюю якісь конкретні факти, які можуть зашкодити подальшим розслідуванням у справах, але розкажу суть. Вона така – мої клієнти з надією, що поліція їм допоможе, пишуть заяви саме про злочини, але все це переводиться не у площину КПК, а звернення від громадян і після всього дається відписка. Бо в іншому разі доведеться проводити розслідування, а це поліції не потрібно. Зараз «слідчі» гальмують заяви від моїх клієнтів про незаконне заволодіння майном, підробку, легкі тілесні ушкодження…

Про свою акцію я завчас- но попередив мерію та поліцію. Не вживаю їжу, питиму тільки воду. Я нікого не збираюсь дурити. Я навмисно не оприлюднюю якісь конкретні факти, які можуть зашкодити подальшим розслідуванням у справах, але розкажу суть. В обласному управлінні зі мною чемно поспілкувались та дізнались суть питання. Прислали двох представників з особового складу, яким я виклав суть питання у письмовій заяві. На кожне своє слово маю підтвердження, в тому числі і документи. Натомість бершадські поліцейські не надто тепло мене прийняли, хоча добре ж знають… Скажу одне: коли вже адвокати виходять на протест, це вже погано. Мої клієнти морально мене підтримали, бо їм теж накипіло.

Ось як прокоментували ситуацію у пресслужбі обласної поліції:

– За словами адвоката, він незадоволений тим, як слідчі розслідують певні кримінальні провадження. В нього своє бачення цього. Громадянина було запрошено до кімнати прийому громадян, всі свої претензії він виклав у письмовій заяві, крім того, його вислухав заступник начальника по слідству. Крім того, у зручний для нього час йому буде призначена зустріч із керівництвом слідчого відділу ГУНП у Вінницькій області.

Поки що Олексій Денисюк призупинив акцію, бо йому вдалось таки привернути увагу громадськості до того, що є проблеми. Але готовий повернутись знову, якщо вкотре відчує на собі бездіяльність…

Віталіна Трудько