Уже місяць житель Стрижавки Олексій Обуховський пікетує Вінницький районний суд. Під приміщенням він припаркував «УАЗ» з українським прапором та на дерев’яному щиті розмістив напис «Ганкіна – продавжна суддя».

Крім того, через гучномовець потерпілий ділиться із перехожими своєю історією. Таким чином 71-річний чоловік висловлює обурення судовій системі за несправедливий вирок. За словами пікетувальника, його ще в 2013 році «в упор» розстріляв сусід Ю. В. Пугачов за зауваження. Кривдник отримав покарання, натомість кримінальну справу відкрили проти самого Олексія Обуховського, й він називає її сфальсифікованою. Усі подробиці розповів нашому журналісту.

– Колись із сусідом Ю. Пугачовим в нас були нормальні стосунки. Але все змінив один випадок. З’ясувалось, що це без мене йому дали штраф 340 гривень за неприбране сміття. Це було ще 2013 року, я був на посаді голови вуличного комітету. Ми міняли стовпи у Стрижавці, і потрібно було перебрати 5 тонн плитки сусіда Ю. Пугачова для того, щоб машина під’їхала і вирила яму, – каже Олексій Обуховський.

— Він відмовився. То ж ми вручну з людьми все це зробили. 31 грудня 2013 року ми перестрілись з сусідом. Вийшла його жінка й почала обзивати мене… Після чого подала своєму чоловіку Ю. Пугачову пістолет. Я думав, що газовий, а він виявився травматичним і ще й не зареєстрованим. Аби розрядити обстановку, я виніс зі свого гаража декоративний батіг для посвяти козаків, бо ж я отаман Стрижавського осередку козацтва. Мабуть, щоб помститись за той штраф, до якого я ніякого відношення не мав, сусід у мене тричі вистрелив «в упор». Кулі влучили у праву сторону та в руку навиліт. Я викрутив пістолет, він випав з руки. Мене забрали до лікарні, де я провів три тижні. Відтоді і почались серйозні проблеми зі здоров’ям. Що цікаво, вилучена з мого тіла куля була чорна, хоча на експертизу подали чомусь білу. Тодішній слідчий суддя Гаврилюк, коли прийшов до мене у лікарню, навіть не хотів брати як доказ мою простріляну куртку. Там же порохові гази були! Я досі її зберігаю! Моєму кривднику за стрілянину загрожувало до 7 років тюрми, а йому правоохоронці постарались, щоб дати пом’якшуючу статтю. Вирок у кримінальній справі набрав законної сили, Ю. Пугачова було визнано винним у вчиненні злочину, його звільнили з-під варти за законом Савченко. І стягнено з нього матеріальну шкоду, яка до цього часу не відшкодована. А він з метою виправдання себе та приховування своїх злочинних дій та намірів через три місяці написав зустрічну заяву на мене. Нібито я наніс ушкодження дружині та йому у зв’язку з чим Ю. Пугачов змушений був захищатись та здійснити постріли. Навіть тещу взяли за свідка, хоча вона заявила, що я не винен. Судове слідство в подіях, які начебто я вчиняв, тривало майже вісім років! Цю справу можна було розібрати за один рік! І вже був виправдальний вирок, проте з формальних підстав він був скасований. Мовляв, опечатка. Та ні, вирок навмисно повернули назад судді Ганкіній, щоб мене добити! Бо проти мене ніяких доказів! 28 травня ця суддя призначила мені штраф! І я сплачувати його не буду, бо не винен і маю бути виправданий.

Саме тому, за словами Олексія Обуховського, він після вироку влаштував безстрокову акцію протесту. Каже – хоче показати судді, що вона прийняла неправильне рішення і вчинила зухвало. За цей час суддя до нього не вийшла та не розмовляла. Втім, пан Олексій не здається і готовий боротись за справедливість. На День Конституції він перед приміщенням суду накрив стіл і там разом з однодумцями провів це свято. Каже – у цьому певний символізм.

– Я хочу запевнити, щоб ви не думали, що люди не прокинуться. Я пройшов усі Майдани, я можу організувати людей. Я був впевнений, що суддя прийшла правильне рішення. Але не вийшло. Тож буду тут доти, поки не восторжествує справедливість. А апеляцію на цей ганебний вирок я вже подав.

Віталіна Трудько