Сьогодні, 26 липня, віряни святкують Собор архангела Гавриїла.  Цього лня традиційно читають молитви, спрямовані саме Архангелу Гавриїлу, як заступнику людства та вартовому воріт Едему. Також це свято присвячене Заступниці Богородиці, і це неспроста. Справа в тому, що саме Архангел Гавриїл приніс Богородиці Марії благу звістку про народження сина Божого.

А ще  у світі відзначають День парашутиста.  26 липня – у цей день у далекому 1930-му році група радянських льотчиків-парашутистів неподалік від Воронежа під керівництвом Бориса Мухортова вперше виконала затяжну серію стрибків з літака. 26 червня 2000 року британським повітроплавцем Адріаном Ніколасом, який здійснив понад 8 000 стрибків в 30 країнах світу, було офіційно доведено, що саме Леонардо да Вінчі, який накидав дизайн першого парашута у 1485 році, має повне право називатися автором цього винаходу, так як випробуваний Адріаном екземпляр, сконструйований за ескізами да Вінчі, виявився цілком робочим парашутом. Але першим користувачем парашута був зовсім не чоловік і навіть не жінка, а собака! Один з винахідників парашута, француз на ім’я Жан П’єр Бланшар, у 1785 році випробував свій новий винахід, піднявшись на повітряній кулі зі своєю собакою. Він не став ризикувати собою і, прив’язавши собаку до парашута, скинув її вниз. До речі, ми не знаємо, чи вижила собака, але відомо, що парашути Бланшара дійсно працювали. Тож у неї були непогані шанси благополучно дістатися землі. Сучасний парашут був винайдений в кінці 18-го століття Луї-Себастьєном Ленорманом у Франції. Він зробив перший стрибок перед широкою публікою у 1783 році, а перший стрибок з літака був здійснено тільки через 200 років. Його виконав капітан армії США Альберт Беррі в Сент-Луїсі, США, 1 березня 1912 року.

День есперанто (Есперанто — штучно створена міжнародна мова, яка мала стати міжнародною мовою. Вона повинна була зупинити ворожнечу між різними націями та поєднати мирний світ у єдине ціле. Зараз її використовують у цифровому світі).

З метою популяризації інтернаціональної мови в світі створено спеціальне свято — День есперанто, який відзначається щороку 26 липня. Саме цього дня в далекому 1887 році  з друку вийшов перший підручник з есперанто.

26 липня увійшло до історії людства такими подіями:

1611 – шведське військо під керівництвом Якоба Понтуссона де Ла Гарди захопило Новгород. Новгородські бояри підписали зі шведами договір про підтримку ними кандидатури сина шведського короля на російський престол, відторгнення Новгородських земель від російської держави і вступ у війну із Польщею на боці Швеції.

1648 — Під Старокостянтиновим козацькі полки на чолі з Максимом Кривоносом розбили польське військо Яреми Вишневецького.

1657 – Іван Виговський обраний на Чигиринській раді новим гетьманом до часу повноліття Юрія Хмельницького.

1708 – У селі Борщагівка (нині село у Погребищенському районі  Вінницької  області) за наказом гетьмана Івана Мазепи через відрубування голів страчені полтавський полковник Іван Іскра, що доніс російському царю на Мазепу, та Василь Кочубей, генеральний суддя гетьманської України, співучасник Іскри в передачі Петру І відомостей про зближення Мазепи зі шведами. Але через кілька днів  їхні тіла було перепоховано на території Києво-Печерської Лаври, та встановлено пам’ятну плиту. Члени сімей страчених зазнали репресій, їхнє майно конфіскували, вже після Полтавської битви їм були повернуті і маєтки, і майно. Пам’ятник Івану Іскрі та Василю Кочубею був встановлений російською владою у Києві у 1914 р.  У 1923 р. більшовики використали постамент від нього для спорудження на цьому місці пам’ятника заколоту на Арсеналі.

1722 – англійські колонії оприлюднили декларацію, в якій оголошувалася війна індіанцям.

1788 – Британськими колоністами в Австралії засновано місто Сідней.

1805 – У результаті виверження Везувію зруйновано значну частину Неаполя і загинуло близько 26 тисяч осіб.

1826 – у Валенсії стратили вчителя Каетано Ріполя – останню жертву інквізиції

1830 – король Франції Карл X підписав чотири ордонанси (укази): про обмеження свободи преси і запровадження цензури, про розпуск палати депутатів (де більшість мала опозиційна ліберальна буржуазія), про майбутнє запровадження нового виборчого закону (який істотно обмежував кількість громадян, які мали правом голосу), і проведення нових виборів у вересні. Ці укази стануть причиною Липневої революції, яка поклала кінець режиму Реставрації

1858 – перший єврей (барон Ротшильд) став членом англійського парламенту.

1887 – вийшов перший підручник міжнародної мови есперанто (російською мовою).

1908 – Міністр юстиції США Чарльз Бонапарт віддав розпорядження про створення спеціальної групи під назвою Бюро розслідувань для розслідування випадків порушення федеральних законів. Першим керівником Бюро, котре в 1935 році було трансформоване в Федеральне Бюро Рослідувань (ФБР), став Стенлі Фінч.

1908 – у Парижі фінішували перші навколосвітні автомобільні перегони, що стартували 12 лютого у Нью-Йорку.

Першим до фінішу прийшов німецький автомобіль “Протос” компанії Siemens-Schuckertwerke Gmb, яким керував лейтенант Кеппен, але переможцем оголосили американця Джорджа Шустера. Німецького гонщика оштрафували на 15 днів, оскільки після поламки його автомобіль доставили в Сіетл по залізниці, щоб він міг відплисти в Росію разом із конкурентами. Історія цих змагань стала основою сценарію популярної кінокомедії “Великі перегони”

1914 – підготовка до Першої світової війни: Австро-Угорщина оголосила загальну мобілізацію і почала стягувати війська до кордону з Російською імперією.

1918 – у зв’язку з тривалим страйком залізничників в Одесі австро-угорське командування заарештувало 288 робітників, 37 службовців, ф надалі пообіцяло нові масові арешти. Через зупинки залізничного руху в місті виникли проблеми з борошном.

До Києва прибули німецькі спеціалісти-залізничними з Німеччини, які одразу ж стали до праці

1919 – у Кам’янці-Подільському уряд УНР асигнував 11,460 млн гривень для допомоги біднішому єврейському населенню, що постраждало від погромів

1925 — Перший політ першого радянського пасажирського літака «К-1″ конструктора Констянтина Калініна.

1929 — У СРСР на екрани виходить фільм Олександра Довженка”Арсенал”.

1938 – глава НКВС Микола Єжов направив Сталіну список на 138 командирів Червоної армії і флоту, що підлягають розстрілу. Сталін і Молотов наклали резолюцію: “За розстріл всіх 138 людей”

1941 – радянські війська залишили районні центри Теплик Вінницької області; Богуслав Київської області

1945 – Попри велику особисту популярність Вінстон Черчілль залишив пост прем’єр-міністра Великобританії після нищівної поразки Консервативної партії на парламентських виборах, на яких перемогу здобули лейбористи. Уряд країни очолив Клемент Еттлі, лідер Лейбористської партії.

1945 – у радянській окупаційній зоні Німеччини закрито всі банки. Населенню наказано здати золото, срібло, іноземну валюту, коштовності. Почався демонтаж промислових підприємств і залізниць для вивезення до СРСР в рахунок репарацій

1951 — В Новгороді знайдено перші Берестяні грамоти.

1953 – Невдачею закінчився штурм 165 кубинськими революціонерами на чолі з 27-річим Фіделем Кастро воєнної казарми Монкада у місті Сантьяго-де-Куба в провінції Орієнте. Фідель Кастро отримав 15 років ув’язнення, але через два роки був амністований, емігрував до Мексики, а ще через рік повернувся на батьківщину і очолив революційну організацію «Рух 26 липня», яка повалила уряд диктатора Батисти в 1959 році.

1956 – Президент Єгипту Гамаль Абдель Насер націоналізував Суецький канал. Це призвело до “Суецької кризи”, коли територія каналу була окупована британськими, французькими та ізраїльськими військами. Під тиском Радянського Союзу, США та Організації Об’єднаних Націй з грудня по березень наступного року всі іноземні війська були виведені і канал поновив свою роботу.

1959 – Полковник Корпусу морської піхоти США Вільям Ранкін, виконуючи в небі Північної Кароліни політ на висоті 14 326 метрів, вимушено катапультувався з реактивного винищувача «Крусейдер» і, попавши в сильну грозу, спускався на землю протягом 40 хвилин замість 11, що вважається найтривалішим в історії стрибком з парашуту.

1965 – Мальдівські острови проголошують незалежність і відділяються від Великобританії.

1969 – американка Шерон Адамс стала першою жінкою, яка самотужки перетнула на яхті Тихий океан (6 тис. миль від Йокогами до Сан-Дієго)

1971 – четверта висадка людей на Місяць: на супутник Землі сів модуль американського космічного корабля “Аполлон-15” з астронавтами Скоттом та Ірвіном

1973 – на радянському космодромі “Плесецьк” в Архангельській області на старті вибухнула космічна ракета класу “Космос-3М”. Загинули шість осіб, ще троє померли від ран

1974 – Франція провела ядерні випробування на атолі Муруроа.

1983 – На чемпіонаті світу в Мюнхені чеська легкоатлетка Ярміла Кратохвілова встановила рекорд у бігу на 800 метрів (1 хв. 53,28 сек), який діє й сьогодні і є найтривалішим рекордом в легкій атлетиці

1995 — Представники 15-ти країн Євросоюзу підписали Конвенцію про створення Європолу — організації, покликаної координувати дії поліції країн ЄС у боротьбі зі злочинністю.

2008 – У результаті тривалих дощів у Західній Україні повінню затопило Чернівецьку та Івано-Франківську області і Придністров’я — протягом кількох загинула 21 людина, багато населених пугктів, включаючи Тираспіль та Чернівці, було затоплено.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА