27 липня в православній церкві шанується пам’ять преподобного Стефана Махріщицького. Він народився і виховувався у Києві, постригся в Печерській обителі, де прожив кілька років, проводячи час у молитві та слухняності.

Цей день увійшов до історії людства такими подіями:

971 – мирний договір між князем Святославом та візантійським імператором Цимісхієм.

1147 – Климентія Смолятича обрано митрополитом руської (української) церкви.

1214 – У битві при Бувіні французький король Філіп II Август наголову розбив війська імператора Оттона IV Брауншвейгського і його союзника англійського короля Іоанна Безземельного, який був змушений укласти Шионський мирний договір, за яким Англія втрачала всі свої володіння на території Франції, північніше Луари.

1532 – Загальноімперський рейхстаг у Регенсбурзі затвердив перший кримінальний і кримінально-процесуальний кодекс Священної Римської імперії німецької нації, названий згодом «Кароліна» на честь імператора Карла V. Будучи єдиним загальноімперським законом роздробленої Німеччини, «Кароліна» мала на меті упорядкувати кримінальне судочинство у місцевих судах і була побудована на презумпції вини, відзначалась суворістю, навіть жорстокістю мір покарання і діяла до кінця XVIII століття.

1586 – англійський мореплавець Волтер Релі вперше завіз в Королівство Англія тютюн з американської колонії у Вірджинії.

1606 – в Порт-Роялі засновано першу в Канаді постійну французьку колонію.

1656 – За єретичні погляди майбутній всесвітньо відомий філософ 24-річний Спіноза був вигнаний з єврейської громади Амстердаму. Членам громади було заборонено з ним будь-яке спілкування, а самому Спінозі заборонялося надалі використовувати своє єврейське ім’я Барух («благословенний»). Віднині Спіноза взяв собі ім’я Бенедикт

1672 – гетьман Петро Дорошенко розбив військо Речі Посполитої біля Четвертинівки.

1675 – османи штурмом взяли Збараж.

1694 – У результаті угоди між майже збанкрутілим урядом та групою фінансистів Актом парламенту засновано Банк Англії, найстаріший центральний банк світу.

1794 – Національний Конвент усунув від влади і заарештував Максиміліана Робесп’єра, основного натхненника і реалізатора ідей якобинської диктатури у Франції. Як керівник Комітету громадської безпеки, Робесп’єр санкціонував страту більше 17 тисяч ворогів Революції. Наступного дня 36-літній Робесп’єр і 21 його послідовник були гільйотиновані на площі Революції в Парижі.

1830 – у Франції почалася Липнева революція в ході котрої було повалено владу короля Карла X, антиконституційні укази якого стали причиною заворушень в Парижі. 2 серпня він був змушений зректися престолу і став останнім монархом Франції з династії Бурбонів

1834 – відкрито Київський імператорський університет св. Володимира (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка) Навчання у Київському університеті розпочали перші 62 студенти. Початково діяв лише один філософський факультет з двома відділеннями — історико-філологічним та фізико-математичним. 1835 року відкрився юридичний факультет, а 1847 року — медичний. Філософський згодом розділився на два самостійні факультети. З такою структурою університет працював до 1917 року.

1866 – По дну Атлантичного океану між США та Британією завершено прокладання перший телеграфний кабель.

1890 – застрелився голландський художник Вінсент ван Гог. смертельно поранив себе пострілом з пістолета в груди і помер через два дні.

1900 – американський гастроном Луї Лессінг у своєму рідному місті Нью-Гейвен продав перший гамбургер.

1921 – В університеті Торонто канадські вчені Фредерік Бантінг і Чарльз Бест вперше у світі зуміли виділити інсулін — гормон, котрий запобігає розвитку діабету. Вже через рік перші добровольці випробували на собі дію нового препарату і результати були настільки вражающі, що торонтський університет розпорядився безплатно ліцензувати виробництво інсуліну для фармацевтичних компаній. В 1923 році Бантінг і Бест за своє відкриття отримали Нобелівську премію в галузі медицини.

1936 – створено Інститут історії України.

1945 – Російський письменник Олександр Солженіцин отримав вісім років таборів за антирадянську пропаганду.

1953 – Підписанням у місті Пханмунджон перемир’я закінчилась Корейська війна, котра тривала 3 роки і 32 дні. Від імені США, що представляли Південну Корею, угоду підписав генерал Вільям Гаррісон, від імені Північної Кореї — генерал Нам Ір. Згідно з нею, між Північною та Південною Кореями було відновлено кордон по 38-й паралелі і утворено демілітаризовану зону. Мирний договір між двома країами не підписано до сих пір.

1974 – Президент США Річард Ніксон звинувачений у перешкоді правосуддю, після того, як він відмовився віддати плівки з інформацією, пов’язаною з вотерґейтським скандалом.

1977 – Радянський гросмейстер Віктор Корчной попросив у Амстердамі політичного притулку.

1990 – В Білорусії прийнято Декларацію про державний суверенітет.

1991 – У Києві створено Спілку офіцерів України.

1994 – Парламент Індії заборонив у країні проведення тестів на визначення статі майбутньої дитини через аномально велику кількість абортів у випадках, коли тести визначали, що повинна народитись дівчинка.

1996 – В Центральному парку Атланти, столиці XXVI літніх Олімпійських ігор, під час безплатного концерту відбувся вибух — загинула одна жінка і поранено більше 100 чоловік

2002 .– “Скнилівська трагедія” (під час авіашоу на Скнилівському летовищі (Львів) зазнав катастрофи літак Су-27, вбивши 77 (серед них 28 дітей) і поранивши понад 400 людей), найбільша в історії катастрофа на авіашоу. Ще понад 500 людей були визнані судом постраждалими. На аеродромі на момент катастрофи перебувало близько 10 тисяч осіб. Фігури вищого пілотажу виконували досвідчені пілоти першого класу полковник Володимир Топонар і другий пілот полковник Юрій Єгоров. Обидва пілоти встигли катапультувалися й зазнали лише незначних травм. Розслідуванням авіакатастрофи займалася Генеральна прокуратура України і спеціальна комісія Міністерства Оборони України. До відповідальності за трагедію було безпосередньо притягнено 10 осіб, з яких 5 були виправдані. Осіб, причетних до авіашоу, та льотчиків було визнано винними у скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту. Льотчик Володимир Топонар отримав 14 років ув’язнення, а льотчик Юрій Єгоров — 8 років. Окрім того, Військовий апеляційний суд Центрального регіону України постановив стягнути за знищений винищувач з Топонаря 7,2 млн грн., з Єгорова 2,458 млн грн., з Третьякова та Яцюка по 800 тисяч грн. з кожного. З часом суми стягнень були зменшені. Також були порушені справи проти чотирьох інших генералів ВПС України.

Ніхто зі звинувачених власної вини в трагедії не визнав. Результатами розслідувань залишились незадоволеними постраждалі в трагедії, адже винуватці не були покарані належним чином, неналежною була й компенсація, крім того, не дочекались громадяни й вибачень від держави.

2006 – Приблизно о 16:00 в Секретаріаті Президента був скликаний Загальнонаціональний круглий стіл за ініціативою Президента України Віктора Ющенка

2006 – Intel представив перший процесор лінійки Core 2.

2012 – відкрилися XXX Літні Олімпійські ігри в Лондоні.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА