– Із сертифікатом вакцинації подорожі Європою дійсно відкриті. Пляжі пусті, море прозоре, всі задоволені, – пише із Валенсії лікар та депутат Вінницької облради 7-го скликання “свободівець” Андрій Вигонюк.

– Перевірка усіх документів цілком покладена на аівакомпанію: прикордонники лише автоматично ставлять штампи у паспортах.

Сертифікат вакцинації треба уважно виписувати англійською мовою спільно з сімейним лікарем. адже орфографічна помилка може коштувати відпустки. На жаль, у нас відсутній централізований реєстр сертифікатів вакцинації. Напевно, школяр може в фотошопі зробити такий… І ніхто нічого не помітить та не перевірить, основне “приліпити” якісь печатки. Але це триватиме до першого зараження “фіктивно вакцинованого” громадянина України за кордоном. Тому не ризикуйте…

Авікомпанія, крім сертифікату, запитує про офіційне запрошення від приймаючої сторони чи готелю, страховку, питають і про свідоцтво про народження дитини для подорожуючих разом із неповнолітніми. Діток до 12 років пускають навіть з температурою, камери термофіксації та кордон із термометроносців чекатимуть дорослих у кожному аеропорту Європи, вже після паспортного контролю. Далі лише обсервація.

Натомість українці від 12 до 18 років можуть відвідувати лише ті країни, де передбачено тестування на Covid-19, вакцинуватись їм неможливо в Україні- наша держава не пропонує такого. А іноземці підлітків без вакцинації не пускають взагалі.

Певен, що в серпні більшість держав відкриються і за довідкою про тестування, але вже зростає напруження від штаму “Дельта”, всі очікують на вересневе посилення обмежень для невакцинованих.

Людмила Поліщук