У 29 фахівці виявили схильність до суїциду. Нещодавно Харківська правозахисна група у складі  члена громадської ради при Мінюсті Сергія Зуйкова та журналіста Інформаційного бюлетеню «Права людини» Харківської правозахисної групи Андрія Діденка опублікувала моніторинговий звіт свого раптового візиту до Вінницької установи виконання покарань, котрий відбувся на початку липня. На територію установи монітори потрапили без зайвих зволікань, пройшовши температурний скринінг.

1091 ув’язнений перебуває у Вінницькій в’язниці. У тому числі -338 довічно засуджених та 723 слідчозаарештованих. Усього в’язниця розрахована на 1236 спальних місць. Інспектори віздначили, що установа перебуває в занедбаному стані і більшість приміщень потребують капітального ремонту, адже існує Вінницька в’язниця з 15 травня 5 травня 1822 року. Усі приміщення для ув’язнених не забезпечені доступом до питної води. Багато приміщень з пошкодженою каналізацією. Установа є найбільшою в Україні за кількістю засуджених довічно, при цьому виконує функції слідчого ізолятора. Кількість персоналу відносно до цієї кількості дуже мала. Чисельність адміністрації складає середнього і старшого начальницького складу – 67 осіб, рядового та молодшого – 177.

У своєму звіті інспектори зазначають: У медичній частині на стаціонарному лікування перебувало 14 осіб. 29 увязнених мають схильність до самогубства, 40 — з діагнозом – ВІЛ/СНІД

За 2020–2021 роки у Вінницькій виправній установі №1 – 33 виклики швидкої допомоги, зафіксовано 25 випадків тілесних ушкоджень, 4 випадки застосування спецзасобів, 9 померлих.

Ілона ВАЛЬТЕР