На Вінниччині почався сезон лохини. У цьому році він стартував майже на два тижні пізніше, ніж у минулому. Тільки-но з’явившись на ринку, лохина нстала просто трендом серед покупців. Та й ціни на цю ягоду знижуються дуже швидко. Нині за кілограм майже на всіх ринках беруть 150-160 гривень.

Фермер Олег Вагін вирощує ягоди разом із дружиною у селі Микулинці Вінницького району. Плантації, на якій росте лохина — 7 років. На 40 сотках у фермера росте понад 2500 кущів.

-Вирощування лохини на плантації максимально автоматизоване — діє контроль за системою поливу і рівнем вологості ґрунту.Щоб була ягода була велика потрібно робити зрошування, -каже Олег Вагін.- Обов’язково дві капельні стрічки. Коли кущі починають плодити потрібно змочувати кореневу систему. рослини гарно ростуть на чистій воді, інакше, ягоди не такі великі і гарні будуть. Тому воду ми фільтруємо. Навіть собі таку дозволити не можемо, а ягодам робимо такі умови. Збір врожаю виключно ручний. Аби назбирати ящик лохини — працювати доведеться кілька годин.

За сезон Олег Вагін збирає 3 тони ягід. Продукцію постачає приватним підприємцям, кондитерам, також розвозить на базари і в магазини. Лохину варто включити до щоденного раціону як дорослим, так і дітям, — кажуть дієтологи. А особливо тим, хто хоче схуднути. Харчова цінність на 100 грамів ягід всього 39 ккал. Лохина корисна для серця, попереджає розвиток онкологічних, очних і шкірних захворювань. Містить безліч вітамінів і мінералів. Їсти ягоди потрібно, каже, обов’язково зі шкіркою. Та вживати її варто обережно. Щоденна добова норма: для дорослих — максимум 300 грамів, для дітей — 150.

До слова, у липні 2019 року лохина оптом коштувала в середньому 280 грн/кг. Торік оптові ціни на лохину не опускалися нижче 150 грн/кг. 2020-го пропозиція була обмежена внаслідок значних утрат урожаю від заморозків. У Польщі зараз середня оптова ціна на свіжу лохину становить приблизно $6,5 за кг і стрімко знижується. У Грузії, де сезон лохини закінчується, її продають за $4,8 за кг…То ж поспішаймо і собі покуштувати цю смачну та мегакорисну ягоду!

Віталіна Трудько