На виставці зброї в краєзнавчому музеї у Вінниці – 300 експонатів!Така виставка проводиться вперше, приурочена до 30-ти річчя Незалежності України. Кремнієві камінці, наконечники списів, гострі бивні мамонта – це найперша зброя людей на території України.

“Цю зброю ми відносимо до кам’яної доби 100 -тисяч років до нашої ери. Вона була найбільш вживана у полюванні,– розповіли співробітники вінницького краєзнавчого музею – Далі іде епоха міді та бронзи і на території України серед холодної зброї були бронозові молоти сокири та кинджали, але їх мали лише племінні вожді. З міді виливали пласкі сокири булаву та щити, — це був кінець 4 – початок 3 тисячоліття до нашої ери. В період бронизи серед кочівників існував культ війни вони хотіли панувати над місцевим землеробським понаселенням. Доба бронзи змінила трипільську культуру, це початок формування, словянського етносу. В скіфську добу виплавляли мечі акінаки, кливці сокири, списи дротики. Найціннішими у цій залі є посуд та зброя сарматів. Ці експонати археологи розкопали поблизу села Пороги у Вінницькій області в могилі сарматського царя. З цього поховання представлено меч – піфах, оздоблений золотими накладками із бірюзи, обтягнутий червоною шкірою, золота шийна прикраса гривна, яка була символом сарматський царів.

Представлені на виставці були і різні типи іранських, турецьких, польських та угорських шабель, що були на озброєнні в українському козацькому війську впродовж 16 -17 століття. Вогнепальна зброя: рушниці або флінти, пістолети, порох і свинець купували в Польщі. А ще більшість цієї зброї козаки здобували у битвах із поляками, росіянами і особливо

татар і тур¬ків. Доповнюють експозицію унікальні предмети з колекції ВОКМ — знахідки з курганного могильника XV- X ст. до н. е. із с. Гордіївка, що на Вінниччині — бронзові ножі і загадкові шпильки-стилети.

Окремо представлено колекцію холодної зброї, переданої до фондової збірки ВОКМ у 2014 р. управлінням СБУ у Вінницькій області: англійський палаш початку XIX ст. кінного полку лейб-гвардії, японські мечі, африканська церемоніальна зброя ХІХ-ХХ ст. тощо.

Віталіна Володимирова