22 серпня паралімпійська збірна команда України вилітає до Японії. В складі команди в країну Сонця, що сходить, відправляється й кілька вінничан. Це представники міста над Бугом Олексій Денисюк (кульова стрільба) і Мар’яна Шевчук (пауерліфтинг), які вже були учасниками Паралімпіади, а Олексій навіть її призером.

Новачком на Паралімпіаді-2020 буде паратхеквондист із Ладижина Антон Швець. Це спортсмен без верхніх кінцівок.

– Довгих вісім років пролягли між днем, коли він вперше прийшов до мене і виїздом на найголовніші змагання для любого атлета, Паралімпійські Ігри.

Розпочався спортивний шлях в паратхеквондо у Антона одразу з чемпіонату світу, 22 червня 2014 року у Москві, коли у нашій країні вже гриміли постріли і йшла війна… Він програв всього 2 бала досвідченому атлету і зупинився за крок до медалі. Але хіба цим “Незламних” зупинити? Ні, і вже у вересні він здобуває першу свою нагороду на чемпіонаті Європи з паратхеквондо у Туреччині… – розповідає його тренер Сергій Брушніцький.

Потім були довгі роки тренувань та змагань, на яких загартовувався характер. Тепер Антон Швець – чемпіон Всесвітніх Ігор IWAS , чемпіон, срібний та бронзовий призер чемпіонатів світу, дворазовий чемпіон, багаторазовий срібний та бронзовий призер чемпіонатів Європи, континентальний чемпіон Азії та Америки, срібний та бронзовий призер континентальних змагань Азії та Африки, семиразовий чемпіон України 2015-2021 років, срібний призер чемпіонатів України 2017 та 2018 років, володар Кубку України 2016-2019 років, чотириразовий переможець та призер міжнародних турнірів з паратхеквондо 2018-2021 років.

–Він ще кавалер ордена “За віру та вірність” ВГО, “Ніхто крім нас”. Антон нагороджений ВГО “Країна” орденами “За розбудову України”, “Лицарський хрест”, “Слава України”, медалями “За незламність духу” “За розвиток українського спорту”, “За службу Україні” та іншими відзнаками народної пошани.

В цьому році за поданням керівника регіонального центру «Інваспорт» Антона нагородили обласною стипендією. Протягом кількох років він отримує стипендію міської ради, – продовжує його наставник.

Також Антон має і державні відзнаки. Він нагороджений Почесною грамотою та Подякою міністерства молоді та спорту України. Один рік був стипендіатом Кабміну України та Президента України.

А тепер про головне. Як повідомив Сергій Брушніцький, Антон єдиний в області, Україні, Європі та світі параатлет, який своєю працею і впертістю виборов право представляти країну та свою батьківщину на найвищих змаганнях – Паралімпіаді! На жаль, постійний наставник Антона не зможе його підтримати у Токіо…

Фелікс ЖАНІН