Автобуси з різних міст почали з’їжджатися ще у понеділок зранку. У соцмережах організатори закликали приєднуватися до зібрання. Прихильники біля головного офісу В2В розгорнули гасла на підтримку організації, котру правоохоронці вважають фінансовою пірамідою.

“Ми хочемо жити краще! Ми хочемо жити в достатку!” – скандували люди в Ладижині. — Ми приїхали сюди, щоб почути слова, котрі дадуть надію жити далі. Народ за В2В!”

Приїхали під­тримати В2В пред­ставники ор­ганізації “Міжнародний кримінальний альянс” і висловилися, що людині, котра допомагає іншим заробляти гроші, потрібно допомагати.

Микола Гонта, засновник В2В, на зібранні заявив: “Що це було? Розбій? Жодних офіційних заяв від силовиків не було, а вони прийшли, забрали прикраси і опечатали магазини. Так не може бути. Я не знаю, де вилучені цінності, – сказав він. – Це не той випадок, коли можна увійти і так свавільно вчинити такі дії. Обіцяю, що йтиму до кінця”.

Під час мітингу всі присутні склали петицію до Президента України з проханням “захистити народний проєкт В2В і відновити його роботу. Бо проєкт ювелірної компанії дав можливість українцям отримати віру в те, що можна жити “по-іншому”. Наступного дня стало відомо, що петицію відхилено.

Приводом до такої активізації стали нові події: минулого тижня СБУ провела 26 обшуків за місцем проживання керівництва фінансової піраміди та в магазинах «B2B Jewelry». Вони відбулися на території Києва, Київської, Вінницької, Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Одеської, Харківської та Черкаської областей. СБУ припинила роботу магазинів «B2B Jewelry», а їхні приміщення опечатано, як це передбачає КПК України. Для одного із підозрюваних СБУ клопотала про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Втім, Печерський районний суд м. Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання (не передбачає будь-яких обмежень на переміщення чи виїзд за кордон). Усім чо­ти­рьом фігурантам провадження оголошено про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 27 серпня 2020 року співробітники Служби безпеки України заблокували діяльність організації. 4 вересня засновника піраміди Миколу Гонту, власника ювелірного заводу “Шарм”, взяли під домашній арешт. Про це газета “33-й канал” розповідала раніше. За інформацією СБУ, до організації фінансової оборудки причетні понад 20 фізичних осіб, задіяно більше ніж 100 підконтрольних юридичних осіб.

Вкладниками піраміди стали понад 600 тисяч громадян. За даними СБУ, орієнтовний обсяг привласнених коштів становить більше ніж 250 мільйонів доларів США. На кошти вкладників було придбано 18 елітних позашляховиків вартістю понад 100 000 доларів кожен. Фігурантам оголошено підозру у вчиненні кримінальних правопорушень відразу за трьома статтями Карного кодексу України, як-от шахрайство з фінансовими ресурсами, легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом, вчинення злочинів групою осіб.

Утім, незважаючи на це, офіційні магазини мережі продовжують працювати.

Тим часом у Гайсинській РДА розповіли, що компанія В2В зареєстрована у селі Глибочок, зараз це Тростянецька територіальна громада. Місцеві розповідають, що компанія сплатила у місцевий податок більше мільйона гривень, але їх ніхто не може знайти…

– Як це не можуть знайти?! Дійсно, у бюджет Глибочанської сільської ради ще у позаминулому році В2В сплатили податків приблизно на мільйон. Ці кошти ніхто окремо не виділяв. Як і решта податків, вони були вкладені у розвиток соціальної сфери, за них заасфальтували частину дороги у селі. Поки глибочанські люди працювали в їхніх магазинах золота, у сільський бюджет надходили податки. А з тих пір, як їхні “ювелірки” закрилися, ніяких коштів не надходить. Дуже жаль, бо це був суттєвий вклад у місцевий бюджет, – повідомила староста Глибочка Валентина Горбань.

Валентина Горбань

– А багато у Глибочку проживає акціонерів В2В?

– Багато, напевно, найбільше з усіх навколишніх сіл. Але не усі розбагатіли. Той, хто раніше вклав кошти, й ті, хто вище по цій сітці піднявся, той заробив. А решта — пролетіли.

– Це правда, що керівництво В2В у Глибочку вздовж Бугу вілли побудувало?

– Так, сюди часто їхній ке­рів­ник приїж­д­жає, Микола Гонта. Усе село спостерігає за його кортежем з охороною. Він сам з Ладижина. Колись у нашому селі купив дачу, а потім розбудувався. Вздовж річки не один багатий маєток. Вони зареєстровані на глибочанських людей, але хто там насправді проживає – невідомо.

Розповідають, що там цілодобова озброєна охорона, яка не тільки майно охороняє, але й штучні басейни, де осетри та соми вирощують.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА,
Людмила ПОЛІЩУК

Від редакції: враховуючи, що саме на Вінниччині народився цей фінансовий проєкт, рівня якому ще не було в Україні, редакція готова вислухати всі точки зору і розпочати відкритий діалог і серед вкладників, засновників, свідків.