Скандальний прецедент стався у Тростянецькій територіальній раді, котрий може позначитися на житті всієї громади. Місцева депутатська “опозиція” через суд визнала протиправними вісім рішень першої установчої сесії новообраної селищної ради. Суд скасував рішення про призначення виконкому, старост, керуючої справами. Така ситуація унікальна для всієї України.

За інформацією інсайдерів, для того, щоб захищатися в суді, селищна рада найняла столичну адвокатську компанію і перерахувала туди 135 тисяч гривень. І це при тому, що у штаті селищної територіальної ради є три юристи. Що стало причиною звернення депутатів до суду?

– Наша опозиція складається з депутатів чотирьох фракцій: “Батьківщина”, “Слуга народу”, ОПЗЖ і Радикальна партія. Зрештою, нас змусили стати опозицією, бо ми, так би мовити, не стали на коліна. Так от, ми подали два позови (на кадрові питання і інші), і у кожному суд відмінив по чотири рішення, бо нас як депутатів, голів фракцій не поставили завчасно до відома і не провели консультацій ні з керівниками фракцій, ні з головами комісій. Коли ми прийшли на першу сесію, отримали посвідчення і під час реєстрації отримали проєкти рішень, де за нас вже все вирішили і наше голосування нічого б не змінило. Ми хотіли демократичних процедур і опинилися в опозиції. А коаліція, до складу якої увійшли депутати фракцій “Українська стратегія Гройсмана” та “Європейська солідарність”(на відміну від обласної ради), вирішила прийняти такі рішення, переламавши депутатів через коліно, – розповів один з позивачів, депутат Леонід Дудін. – Наступна сесія має відбутися 29 липня, на котрій планується переприйняти ці відмінені рішення. Знову без консультацій та обговорень. У нас є 11 старост. І навряд чи будуть тепер проводити громадські обговорення з приводу їхнього перепризначення. Виходить, думки людей ніхто враховувати не збирається.

Голоси в селищній раді розподілилися приблизно так: 15 на 12. Опозиції, тобто, нас, на кілька депутатів менше. Якщо і далі рішення прийматимуть без обговорень, то ми знову будемо їх оскаржувати. Ми не дозволимо, щоб наше право депутатів і керівників фракцій брати участь в обговоренні кандидатур так нехтувалося.

Селищна рада фактично окупована коаліцією. Тому ми добиваємося своєї точки зору через суд. З 12 липня рішення суду вже вступило у законну силу. Тому з цього періоду ні старости, ні керуюча справами та члени виконкому не мають отримувати зарплати і повинні бути звільнені через трудову книжку. Бо правових підстав, щоб вони перебували на службі, вже немає. Але ніхто нікого не звільняв.

Як у таких умовах працюється Тростянецькій ОТГ? Людмила Червонецька, голова ради ОТГ, пояснила так:

– До суду зверталися люди, котрі дестабілізують роботу, котрі мають за мету заважати громаді рухатися вперед. Але за нами ще є право подавати касаційну скаргу, бо з рішенням суду ми не згодні. Нічого про незаконність чи неправильні призначення не стверджується. Основна причина позову – не було витримано десятиденний термін проголошення проведення першої сесії. Але першу сесію скликає не селищна рада, а територіальна виборча комісія. Та нічого страшного не відбувається, всі старостинські округи працюють, всі функції виконуються. Але рішення суду треба виконувати. От на черговій сесії ми їх і виконаємо. І, зрештою, кандидатури старост подає селищний голова. Так само як і кандидатури заступника, керуючого справами. Щодо столичних адвокатів, скажу, що кожна рада, міська чи селищна, має право на отримання юридичних послуг в законному полі.

Секретар селищної ради Олег Ткач додав: – Ті працівники, рішення про призначення котрих відмінив суд, написали заяви про відпустку. Тим більше, що вони вже відпрацювали більше, ніж пів року. До обговорення кандидатур допускалися всі. Пан Дудін так само приймав рішення на сесії, так що жодних порушень не було. Утім, дві колегії суддів пішли на користь позивачів, одна – на користь селищної ради, тому ми будемо продовжувати боротьбу, доводити свою правоту у касаційному порядку.

29 липня у Тростянецькій ОТГ відбудеться сесія ОТГ. Які будуть рішення – слідкуємо разом.

Тетяна Кондратьєва