Фігурант цієї нашумілої справи Микола з Крижополя зателефонував знайомому Івану та запропонував обміняти 3000 доларів.

Зустріч призначив поблизу новобудови «Авалон» в районі перехрестя вулиць Константиновича та Шевченка у Вінниці. Мовляв, у цьому елітному ЖК він купує квартиру та йому потрібно внести кошти.

До місця зустрічі жертва приїхала на автомобілі, який належить його матері. Пішов до відділення банку, де в скриньці залишав кошти… А після того Микола сів до салону автомобіля валютника на переднє пасажирське сидіння та друзі взялись за обмін валюти. Відомо, що валютник Іван передав товаришу 80 000.00 грн. Та за якусь мить усмішка Миколи змінилась, а у салоні автівки почалось справжнє насильство!

– Чоловік схопив валютника за шию, колючим предметом наніс два удари в живіт… Стікаючи кров’ю, Іван у стані шоку почав тікати у напрямку будинку. А його кривдник Микола завів «Хонду» та поїхав на ній із грошима та двома мобільними телефонами! Валютник викликав медиків.

Його поклали до лікарні, де діагностували проникаючі рани живота, внутрішню кровотечу та інші травми!

Злочинець викрадену машину покинув на узбіччі у м. Гнівань. Із салону викрав гроші та мобільні телефони. Микола, кажуть, прийшов згодом до поліції сам… Про це свідчить його переписка з адвокатом, коли він був у бігах у Вапнярці. Там він написав, що «желает сдаться властям. И идет к отделению полиции». Правоохоронці затриманому інкримінували розбій та замах на вбивство. Зрештою, Вінницький міський суд призначив йому покарання на строк 12 років з конфіскацією усього належного йому майна. Крім того, в нападника на валютника суд постановив стягнути понад два мільйони гривень матеріальної шкоди та 50 000 грн моральної шкоди…

Та з цим вироком не погодився прокурор і подав апеляцію. Не задовольнив вирок і самого обвинуваченого Миколу… Ось що він та його захисники повідомили на засіданні:

– Справа незаконно розглядалась судом присяжних, оскільки в даному випадку був замах на злочин, а тому це не передбачало покарання у вигляді довічного позбавлення волі, – заявив Микола у суді. – Основним доказом у справі є лише свідчення потерпілого, які суперечать одне одному. Висновки експерта не підтверджують мою вину… Покази потерпілого та свідків мають розбіжності. Я вимагаю скасувати вирок, а кримінальне провадження закрити, моя вина не доведена!

Та це не допомогло. І нападник отримав новий термін – вже 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Зараз він готує касацію до Верховного Суду…

Віталіна Володимирова