У Вінниці під час Божественної літургії у Спасо-Преображенському кафедральному соборі митрополит Вінницький і Барський Симеон оголосив про заснування першого в єпархії жіночого монастиря.

Рішення про заснування монастиря ухвалив Священний Синод Православної Церкви України. Ігуменею монастиря призначена монахиня Єліконида (Воєвода). На Літургії, під час малого входу, митрополит Симеон прочитав молитви на поставлення монахині Єликоніди у чин ігумені.

Його назвали у пам’ять про Благовіщенську жіночу обитель, яка існувала у Вінниці в XVII-ХІХ століттях упродовж 210 років. Ця православна жіноча обитель гуртожитного типу стала передвісницею Браїлівського Свято-Троїцького жіночого монастиря. Спочатку у 1616 році з ініціативи Михайла Кропивницького тут було засновано Вознесенський монастир, при якому у 1632 році святитель Петро (Могила) відкрив братський колегіум, а у 1635-му тут відкрився жіночий Благовіщенський монастир. З часу заснування монастиря при ньому почала діяти Православна Слов’янська друкарня. Сам Михайло Кропивницький подарував обителі древній список ікони Богородиці, який нині іменується Браїлово-Ченстоховською і знаходиться у Свято-Троїцькому монастирі м. Браїлів. Кількість насельниць у монастирі коливалась від 8 до 20.

Після переходу монастиря до Браїлова дерев’яну церкву, яка стояла у Вінниці, розібрали та в 1850 році перенесли до с. Зарванців. Там вона почала діяти з 1853 року і була освячена на честь святої Параскеви. Слід зауважити, що архітектурна форма храму дещо була змінена. На жаль, сама церква проіснувала до 60-х років минулого століття і зникла через пожежу.

Відроджений жіночий монастир на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці оселився у Вінниці за адресою: вул. Магістратська, 162. А перше соборне богослужіння, яке очолить митрополит Симеон, відбудеться в обителі в суботу, 31 липня.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА