Православна церква 29 липня вшановує пам’ять священномученика Афіногена і його десяти учнів, постраждалих за віру під час гонінь на християн в місті Севастії. Народна назва – Фіногеїв день, самий розпал жнив.

В Україні – День Сил спеціальних операцій ЗСУ (це нове офіційне військове свято для суверенної України. Воно було затверджено 26-го липня 2016- го року. У відповідному Указі Президента України №311/2016 підкреслюється особлива мета цього Дня для подальшого розвитку національних військових традицій і враховується важлива роль Сил спеціальних операцій Збройних сил України у забезпеченні обороноздатності держави.)

А ще цього дня світ відзначає Міжнародний день тигра та День дощу.

29 липня увійшло до історії людства такими подіями:

1014 – у битві біля Беласиці візантійський імператор Василій II розгромив болгарські війська. Усі 14 тисяч болгарських воїнів, які потрапили в полон, за наказом імператора були осліплені.

Болгарія залишалася під владою Візантії до 1185 р., а Василій отримав прізвисько Болгаробієць.

1475 – На мосту через Сомму в селищі Пікіньї під Ам’єном король Англії Едвард IV Йорк і король Франції Людовик XI Розсудливий уклали семирічне перемир’я, відоме як «Купецький мир», — щоб запобігти черговій війні Франція виплатила Англії компенсацію у розмірі 75 тисяч екю, встановлювала Едварду IV довічну виплату 50 тисяч екю на рік і отримала право за 50 тисяч екю викупити з полону Маргариту Анжуйську. Договір було скріплено домовленістю про шлюб дофіна Карла і старшої дочки Едварда IV Єлизавети Йоркської.

1541 – Війська Османської імперії захопили столицю Угорщини місто Буда (західна частина нинішнього Будапешту). Новою столицею Угорського королівства стало місто Пожонь (нинішня Братіслава).

1565 — королева Шотландії Марія Стюарт одружилася зі своїм кузеном Генріхом Стюартом, лордом Дарнлі.

1776 — останнього українського кошового отамана Петра Калнишевського відправили на Соловецькі острови, де провів 25 років.

1830 – повсталі парижани захопили палац Тюїльрі та інші урядові будівлі. Війська, вірні королю Карлу X, залишили Париж

1831 – Англійський фізик-експериментатор Майкл Фарадей відкрив явище електромагнітної індукції — явище виникнення елктричного струму в закнутому колі, при його преміщенні в магнітному полі. Це відкриття стало сенсацією у науковому світі і невдовзі 97 наукових установ світу обрало його своїм почесним членом.

29 липня 1836 року під час правління у Франції Луї Філіпа було завершено будівництво Тріумфальної арки в Парижі. Указ про її зведенні був виданий імператором Наполеоном 18 лютого 1806 року, вона повинна була символізувати перемоги його армії. Перший камінь у фундамент споруди заклали 15 серпня 1807 року, в день 38-річчя Наполеона. У 1815 році, під час краху імператора, будівництво було призупинено. Через 8 років відновлено і закінчено. А в грудні 1840 року під склепінням арки пройшов траурний кортеж з прахом Наполеона. Автором проекту Тріумфальної арки був архітектор Шальгрена. Під нею з 1920 року знаходиться Могила Невідомого солдата, над якою горить вічний вогонь на честь героїв, полеглих у Першій світовій війні. Всередині Тріумфальної арки розташований музей її історії. На даху є оглядовий майданчик, з якого відкривається прекрасний вид на Париж.

1842 – На борту англійського військового корабля «Корнуеллс» між урядами китайської династії Цін і Великобританії підписано Нанкінський договір, що завершила Першу опіумну війну. Згідно з досягнутими домовленостями, під юрисдикцію Британії перейшов Гонконг, Китай відкрив для англійських суден п’ять своїх портів і був змушений виплатити сріблом 23 мільйона доларів контрибуції. Через 9 місяців Нанкінський договір ратифікували імператор Даогуан і королева Вікторія.

1885 – Німецький інженер Готліб Даймлер отримав патент на мотоцикл (“візок для верхової їзди з гасовим двигуном”), діюча модель котрого була продемонстрована в листопаді цьогож року.

1897 – На I Всесвітньому сіоністському конгресі, котрий проходив у швейцарському місті Базель з 29 по 31 серпня за ініціативою Теодора Герцля, було створено Всесвітню сіоністську організацію, офіційною емблемою котрої стала зірка Давида. Прийнята на когресі «Базельська програма» ставила за мету створити в Палестині для єврейскього народу батьківщину, яка була б визнана міжнародним правом.

1913 – на конференції послів у Лондоні було вирішено проголосити Албанію спадковим і нейтральним суверенним князівством під гарантією великих держав. Усі форми залежності від Туреччини відкидалися

1921 – Адольф Гітлер обраний головою НСДАП.

1929 – У місті Лейкхерст (штат Нью-Джерсі) німецький дирижабль «Граф Цеппелін» завершив перший в історії повітроплавання кругосвітній переліт. За 20 днів дирижабль подолав 34 тисячі кілометрів із середньою швидкістю польоту 115 км/год і перед посадкою зробив лише три проміжні посадки у Фрідріхсхафене, Токіо і Лос-Анджелесі. Основною метою перельоту була пропаганда можливостей жорстких дирижаблів.

1938 – початок бойових дій радянських військ проти японців у районі озера Хасан на кордоні з Кореєю.

Японці претендували на висоти Заозерна й Безіменна, зайняли їх 1 серпня, але радянське угруповання під командуванням маршала Блюхера розгромило 19-ту імперську дивізію, і 11 серпня кордон було відновлено виходячи з документів, представлених радянської стороною

1941 – під натиском німців радянські війська залишили районні центри Бершадь, Оратів Вінницької області; Старокозаче Ізмаїльської області; Звенигородка, Катеринополь, Ладижинка, Тальне, Тараща Київської області; Гайворон Одеської області.

За донесенням наркома внутрішніх справ УРСР В. Сергієнка, на цей час в Україні сформовано три партизанські загони НКВС загальною чисельністю 1000-1200 осіб. Вони направлені на територію Житомирської, Кам’янець-Подільської, Вінницької та правобережну частину Київської області

1944 – Словацькими силами спротиву у місті Банській-Бистриці розпочато Словацьке національне повстання проти Першої Словацької республіки, сателіта нацистської Німеччини. Воно було повністю придушене 28 жовтня того ж року за допомогою військ СС та Вермахту.

1945 – американський крейсер “Індіанаполіс”, який доставив в Азію першу атомну бомбу, був потоплений японським підводним човном І-58. Із 1199 членів екіпажу загинули 883

1946 – В ООН прийняті Афганістан, Ісландія і Швеція.

1949 – На полігоні в Семипалатинську (Казахстан) Радянський Союз провів перше вдале випробування атомної бомби «РДС-1» потужністю близько 22 кілотонн. До 1951 року СРСР мав 29 атомних бомб, три з яких було виготовлено серійно.

1954 – публікація першої частини трилогії Джона Р. Р. Толкієна “Володар перснів”

1974 – за наказом голови КДБ СРСР Юрія Андропова створено групу “Альфа” для боротьби з міжнародним тероризмом

В 1981 році в Лондоні відбулася весілля спадкоємця англійського престолу принца Чарльза і Діани Спенсер. Найневдаліший шлюб у королівському сімействі. За п’ять років спільного життя несумісність подружжя і різниця у віці майже 13 років стали очевидні і руйнівні. 9 грудня 1992 року прем’єр-міністр Британії Джон Мейджор оголосив «дружнє розставання» пари в палаті громад. Розлучення було завершене 28 серпня 1996 року. Діана отримувала одноразово 17 млн фунтів стерлінгів, ще 400 тисяч щорічно. Подружжя підписали угоду про конфіденційність, яке забороняло їм обговорювати деталі розлучення або їх подружнього життя. 31 серпня 1997 року Діана загинула в автомобільній катастрофі в тунелі перед мостом Альма на набережній Сени разом з Доді аль-Фаєдом і водієм Анрі Полем. Аль-Фаєд і Поль загинули миттєво, Діана, доставлена з місця пригоди до лікарні Сальпетрієр, померла через дві години. Справжні причини ДТП досі не встановлені.

1987 – завершився судовий процес над винуватцями аварії на Чорнобильській АЕС.

Судова колегія у кримінальних справах Верховного суду СРСР визнала одним з основних винуватців колишнього директора станції Віктора Брюханова. Прийнявши рішення про проведення випробувань на 4-му енергоблоці перед його виведенням у плановий ремонт В. Брюханов, М. Фомін (колишній головний інженер), А. Дятлов (колишній заступник головного інженера), О. Коваленко (колишній начальник реакторного цеху) не погодили його у встановленому порядку, не проаналізували всіх особливостей наступного експерименту, не вжили необхідних додаткових заходів щодо гарантування безпеки. Б. Рогожкін (колишній начальник зміни), одержавши повідомлення про аварію, не ввів у дію систему сповіщення персоналу.

Ю. Лаушкін (колишній державний інспектор Державтоменергонагляду СРСР) не виявив принциповості і наполегливості в реалізації вимог правил безпеки АЕС.

Брюханова, Фоміна й Дятлова засуджено до десяти років позбавлення волі; Рогожкіна – до п’яти; Коваленка – до трьох; Лаушкіна – до двох

1993 – Верховний суд Ізраїлю скасував смертний вирок українському американцеві Івану Дем’янюку, уродженцю Київщини, якого обвинувачували у нищенні євреїв в нацистських концтаборах

1996 – За 10 кілометрів від архіпелагу Шпіцбергену розбився російський літак «ТУ-154», котрий летів з Москви і перевозив на острів донецьких шахтарів-заробітчан. Усі 130 пасажирів та 11 членів екіпажу загинули; серед них — 76 громадян України.

1999 – У Київському районі Донецька біля регіонального спортивного комплексу «Олімпійський» відкрито прижиттєвий пам’ятник Сергію Бубці, тридцатип’ятиразовому рекордсмену світу, шестиразовому чемпіону світу, чемпіону Олімпійських ігор зі стрибків з жердиною.

2000 – підірвана остання штольня Семипалатинського ядерного полігону (Казахстан)

2005 – Ураган «Катріна», найруйнівніший в історії США, щостий за силою ураган Атлантичного басейну за всю історію спостережень, досягнув Нового Орлеану. Він знищив 53 захисні дамби і вода з Мексиканської затоки затопила 80% міста. З міста було евакуювано 2/3 населення двомільйонного міста. В штатах Луїзіана і Флорида було затоплено територію полщею з третину україни і загинуло 1836 чоловік, а загальні збитки склали 108 мільярдів доларів.

2009 – У центрі міста Донецька, в парку культури і відпочинку офіційно відкрито стадіон «Донбас-Арена», перший в Україні стадіон елітної категорії за акредитацією УЄФА та ФІФА, розрахований на 51 504 глядачів. Це перший стадіон у Східній Європі, спроектований і побудований відповідно до стандартів категорії «п’ять зірок»; вартість його будівництва склала 3 млрд. 200 млн. гривень (175,8 млн. євро).

Тетяна КОНДРАТЬЄВА