Влітку кількість харчових отруєнь зазвичай зростає. Порушення правил приготування продуктів, враховуючи ще й спеку, може стати причиною важкого захворювання – ботулізму. Представники Держпродспоживслужби проводять роз’яснювальну роботу з керівниками ринків щодо недопущення продажу в торгових точках домашніх консервів та не патраної в’яленої риби. Адже випадки ботулізму найчастіше пов’язані саме з вживанням цих продуктів. Медики також дали поради, як убезпечити себе та свою родину від отруєнь.

«Ботулізм – це хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій – збудників ботулізму. Вона є смертельно небезпечною. Збудник накопичується в консервованій продукції, у м’ясі, в м’язах риби. Ботулотоксин – одна із найсильніших у природі отрут. Токсин є нестійким до дії температури та розпадається при тепловій обробці харчових продуктів. При кип’ятінні, протягом 15 хвилин він повністю втрачає свої токсичні властивості», – розповіла начальниця Вінницького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Ірина Односталко.

Людина може заразитись ботулізмом вживаючи неякісно приготовлені, зіпсовані продукти. Це можуть бути овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні консерви. А також – копченості, сушена та в’ялена риба. Відрізнити інфіковані ботулізмом продукти від якісних – практично неможливо.

Симптоми ботулізму: різкий біль у животі, загальна слабкість, нудота, блювання, діарея, сухість в роті, порушення зору (двоїння в очах, відчуття туману перед очима), м’язова слабкість, порушення ковтання та координації рухів, втрата свідомості. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 6–48 год після вживання зараженої їжі.

Якщо є хоча б найменша підозра на ботулізм, потрібно одразу викликати “швидку”.

Для того, щоб не допустити заражень, фахівці Держпродспоживслужби щорічно проводять роз’яснювальну роботу на міських ринках. Вони контролюють, щоб тут не продавали домашніх консервів та не патраної в’яленої риби. У разі виявлення порушень, ці продукти вилучають, а порушника та керівництво ринку притягують до відповідальності.