У поліції заявляють про погрози вбивством від самих жертв.

Минулого тижня селище Ольгопіль на Вінниччині стало епіцентром кри­мі­на­льних подій, адже такого тут ще не було.

За словами місцевих жителів, правоохоронці, які приїхали для проведення слід­чих дій, перевищили свої повноваження і взялись лупцювати всіх, хто траплявся їм під руку. Серед жертв, кажуть, навіть вагітна. Натомість у поліції стверджують, що це їх хотіли вбити селяни… Ми вислухали усі сторони цього інциденту.

– У мене вже давно конфлікт з одним із місцевих депутатів через те, що своєю діяльністю отруює повітря. Минулого року у цього депутата згоріло два поля. Оскільки ми сварились, то відразу всі підозри на нашу родину. І що ви думаєте, наступного дня правоохоронці приїхали на моє подвір’я і вимагали здати ДНК моєму чоловіку, мені та навіть дітям. І це без рішення суду та постанови! – каже жителька Ольгополя Світлана Тарасенко.

– Але ми довели, що не маємо до цього підпалу відношення. Та опоненту і цього було мало… Біля його полів — посадки, і там ми заготовляли собі сухі дрова, бо родина бідна та багатодітна. Це й обурило депутата, і він «нацькував» поліцію. 19 липня приїжджаємо ми з магазину – біля хати стоїть поліцейська машина, але не з Чечельника. Почали вимагати документи на наші сухі та трухляві дрова. Мене це обурило, бо чого ж я маю давати якісь папери на нещасні гіллячки! Зрештою, я пішла до хати, а правоохоронці залишились для проведення слідчих дій. Та за 20 хвилин стали кричати діти. Приїхали ще правоохоронці і заявили нам, що їх покликали «зверху». Стали пи­тати, чи різали ми дрова поблизу поля депутата. Я відповіла, що так, це ж не його влас­ність.

Поліцейські заявили, що отримали наказ забрати їх. На яких під­ставах? Невже ті посадки стали приватною власністю? Зрозумівши, що буде біда, ми із сусідами стали все фільмувати на телефон. Вже поз’їжджалось 40 машин, була навіть пожежна, тільки поліції до 70 чоловік! За вбивство такого нема, як за ті патики сухі! У нас постійно вимагали дрова або ж казали, що заберуть машину та причіп. На наш захист стали сусіди. Але правоохоронці навмисно спровокували їх на бійку. Застосували до них газ, постраждала вагітна Антоніна на восьмому місяці, яка молила не чіпати її. Мого чоловіка-інваліда скрутили і накинули наручники. Вискочили діти з криком. Мою 17-річну доньку теж закували, уявіть собі!

 

А тоді викликали КОРД! Й почались обшуки в нас та сусідів. Забрали наше майно. Арештували трьох місцевих жителів, серед яких мій чоловік, і повезли до району. Півтори доби ми добивались, поки дізнались, де вони. Тримали їх у Гайсині у СІЗО. Мого чоловіка били і змушували зізнатись, що то він у минулому році підпалив поля… Але він був непохитним до кінця! Днями суд випустив мого чоловіка та двох сусідів під підписку про невиїзд. Сильвестр – чоловік вагітної Тоні – нині у бігах, бо боїться розправи… Дрова таки вивезли з нашого двору, тож не знаємо, як зимувати…

Ось як прокоментували ситуацію у пресслужбі обласної поліції:

– 19 липня шестеро жителів Бершадської територіальної громади під час проведення невід­кладного обшуку в межах кримінального провадження за фактом незаконної порубки дерев вчинили супротив та погрожували вбивством працівникам поліції. За словами т.в.о. начальника Бершадського від­ділу поліції Олек­сандра Гилика, близько 9.00 години до поліції надійшло повідомлення від громадян щодо незаконної порубки деревини в полезахисній смузі села Ольгопіль. На міс­це події виїхала слідчо-оперативна група поліції. Поліцейські встановили, що у лісосмузі місцеві жителі незаконно вирубували насадження дуба. За цим фактом поліцейські відкрили кримінальне провадження відповідно до ч. 1 ст. 246 (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу), в межах якого слідчий прийняв рішення провести на місці події невідкладний обшук з метою припинення протиправних дій та збереження речових доказів. Під час обшуку у проведення слідчих дій втрутилися шестеро місцевих жителів. Правопорушники почали провокувати конфлікт, смикали поліцейських за формений одяг, а згодом, озброївшись сокирою, лопатою, бензопилою та металевою арматурою, погрожували розправою та вбивством. Для припинення групових хуліганських дій на місце події прибули поліцейські роти поліції особливого призначення. Трьох правопорушників затримали та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Факт вчиненого правопорушення відносно поліцейських задокументовала слідчо-оперативна група поліції. З місця події вилучені речові докази. Попередня правова кваліфікація дій затриманих — за ч. 1 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) ККУ.

Та з такою кваліфікацією інша сторона конфлікту не погоджується.

– Усе зафіксовано на відео. Навіть суддя, який його переглядав, стверджував, що поліцейські діяли незаконно. Як могли шестеро осіб, серед яких інвалід з поламаною ногою, інший — після важкої операції і пенсіонер з раком 4 стадії, піти на понад 70 озброєних поліцейських? Бог всім суддя, але я клянусь – якщо нас будуть судити, ми будемо голодувати безстроково! – заявляють у родині Тарасенків та їхні сусіди.

Віталіна Володимирова