Вінницький міський голова публічно засудив будь-які «розборки» на вулицях міста і запевнив, що Вінниця буде містом толерантності.

Ввечері 19 липня двоє неповнолітніх хлопчаків сиділи на лавочці біля скейт-парку. До них підійшла група інших підлітків, які почали принижувати хлоп­ців через їхній стиль одягу та зачісок. «Давайте машинку дістанемо, будем вас брити…» — запропонував один з нападників і почав шарпати скейтера. На захист вийшов старший хлопець у білій футболці, кепці та з вусами. Він підійшов до компанії і запитав: «Хто у вас старший?» Замість відповіді один з підлітків дістав бритву і почав нею погрожувати: «Тебя налысо постричь?» Нахабу хлопець відштовхнув. У відповідь натовп малолітніх накинувся на хлопця у білій футболці і почав бити ногами у голову і в живіт. Він упав, але це не зупинило нападників, його добивали, коли той намагався підвестися.

Поліція втрутилася у ситуацію, коли з лікарні швидкої допомоги їм повідомили про госпіталізацію 18-річного юнака. Того ж дня правоохоронці встановили чотирьох активних учасників бійки — це юнаки 16-18 років.

Після розголосу та відкритого кримінального провадження троє неповно­літніх нападників у соцмережах опублікували ві­део з вибаченнями. Хлопці представилися Артуром, Женею та Вадимом.

18-річний Петя досі у лікарні, але погодився поділитися з нашим кореспондентом деталями тієї бійки.

– Вже більше року катаюся на скейті. Того вечора прийшов на зустріч зі своїми друзями у скейт-парк. Ця компанія спочатку чіплялася до інших хлопців. Потім підійшли до моїх знайомих, які відпочивали на лавочці. Коли одного з них почали штовхати, вирішив його захистити. Пі­дійшов до них і хотів поговрити з «вожаком» цієї зграї, бо їх було реально багато — 20-30 юнаків — важко й порахувати. Але він дістав бритву і погрожував нею. У його сумці ще була електробритва. Схоже, хлопець цілеспрямовано йшов до скейтерів і готувався до таких «розборок». Коли він почав стукати лезом по обличчю, я його відштовхнув, і одразу на мене накинулися декілька пацанів. П’ятеро або й шестеро одночасно били мене з усіх сторін, це видно на відео. Я впав і уже погано пам’ятаю, що відбувалося далі. Товариші намагалися мене захистити і відштовхували тих, хто бив, але їх було більше. Друзі викликали «швидку», і мене госпіталізували. Медики одразу діагностували черепно-мозкову травму та струс, але я ще не усі обстеження пройшов, тому про остаточний діагноз ще рано казати. У мене досі паморочиться голова, і відчуваю нездужання. Дякую друзям-скейтерам, які мене майже щодня навідують у лікарні. Я хоч у Вінниці не так давно, але тут є кому мене підтримати.

– А звідки ти?

– Я з сім’єю 6 років тому переїхав у Вінницю з окупованого Луганська.

– З Луганська, але вільно розмовляєш українською?!

– Так, у Вінниці навчився. Закінчив Вінницьку гуманітарну гімназію №2. Минулого року вступив у вуз на дизайнера, але за рік зрозумів, що це не моє, тому хочу вступати у Київ чи Львів на технічну спеціальність. Сподіваюся, що ця ситуація не стане на заваді моїм планам. Знаю, що розслідування в активній стадії. Поліція знайшла усіх, хто там був, і встановила, хто з них завдавав удари. Мені не потрібні їхні вибачення, в суді будуть відповідати за свої дії. Розповіли, що того вечора не лише я від них постраждав. Біля Вежі у центрі Вінниці, вони побили ще одних юнаків, але ті чомусь побоялися писати заяву у поліцію. Але цей факт неважко встановити через камери відеоспостереження, і тоді відповідальність цієї компанії більш посилиться.

Ось як прокоментували ситуацію у поліції:

– Опитали 18 хлопців з компанії, яка напала. Запобіжні заходи до них не застосовувалися. До роботи з підлітками залучена ювенальна служба. Кримінальне провадження відкрите за статтею 296, частина 2 — групове хуліганство. Покарання — обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років.

Людмила ПОЛІЩУК