До Києва у день Хрещення Київської Русі з Вінниці приїхали священники і парафіяни Православної церкви України. Всі вони долучилися до спільної молитви у Михайлівському соборі, котру очолив предстоятель ПЦУ блаженіший митрополит Єпіфаній. Разом з ним молилися й гості, представники інших помісних церков, зокрема Константинопольського, Олександрійського патріархату, Елладської та Кіпрської православної церкви.

Від Спасо-Преображенського собору групу вірян та священиків (всього 50 чоловік) очолив отець Софроній.

– Були на святкуванні і священники з інших благочинь , котрі разом з парафіянами приїхали своїм ходом. Було багато спілкування, нових зустрічей. І це дуже добре, що випала нагода не лише спільно помолитися, а й поспілкуватися, обмінятися своїми враженнями, здобутками у духовному житті — поділився отець Софроній своїми враженнями – Все розпочалося богослужінням у Михайлівському монастирі. Вже зранку зібралося дуже багато людей, люди молилися і у дворі монастиря. Всім безкоштовно давали воду, морозиво, захисні маски. Після богослужіння зачитали вітальні адреси від предстоятелів помісних церков. Наприкінці літургії від імені Вселенського патріарха Варфоломія вітання митрополиту Епіфанію висловив митрополит Халкідонський Еммануїл. Потім від Михайлівського золотоверхого монастиря відбулася хресна хода до Володимирської гірки, до пам’ятника Святого Хрестителя князя Володимира. Там був звершений подячний молебень. Все відбувалося спокійно, піднесено, люди поводилися дуже чемно. Священники співали гімн України, парафіяни розгорнули великий прапор.

Наша група вирішила цей день максимально провести з користю, тому вирушили у Видубецький монастир. Він знаходиться буквально у центрі Києва, у ботанічному саду. Тут зберігся особливий затишок, на відміну від Лаври та інших монастирів, де вирує життя. Нам відкрили старовинні храми ХІ століття і там є на що подивитися. Це була наша перша паломницька поїздка за парафіянами від моменту утворення Православної церкви України.

Як Ви думаєте, чому Православна церква України не влаштовувала масштабну хресну ходу, як московський патріархат?

В нашої церкви не було мети, грубо кажучи, брати кількістю. Це у Московського патріархату дуже важлива — кількість. Коли ми йшли на молитву до Михайлівського собору вранці, то бачили, як двірники прибирали і викидали на смітник гасла та плакати з написами проти приїзду Патріарха Варфоломія, котрі напередодні  несли учасники хресної ходи від московського патріархату. Для них головне — масовка, за це вони навіть гроші платили. А для наших вірян на першому місці щира молитва. Хтось молився у Вінниці, хтось у Києві.

Після зустрічі з архієреями будемо вирішувати як гідно зустріти Вселенського патріарха Варфоломія, котрий приїде на День Незалежності України. Ми з великою радістю і надією чекаємо на цей візит.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА