Подорож на вікенд – хороша ідея, як відпочити від рутини та заодне – дослідити маловідомі локації в регіонах. Пропонуємо вам маршрути на Вінниччині, де ви точно отримаєте масу задоволення і вразите користувачів крутими селфі!

Іллінецька астроблема одна з найдавніших у світі. Метеоритний кратер виник 400 мнл. років тому в результаті зіткнення метеорита масою близько 40 млн. тонн і діаметром 230-300 м з твердими породами Українського кристалічного щита. Й утворився кратер з первинним діаметром близько 7 км і завглибшки до 800 м. Цей метеорит відкрив академік – геолог Антон Вальтер. Сталось це в 1973 році. Саме він встановив, що метеорит наблизився до Землі і розлетівся на куски в радіусі 8 км. Всього радіус падіння – 8 км.Цей кратер унікальний тим, що дуже схожий на всім відомий Апофіс, від наближення якого на катастрофічну відстань до Землі 21 грудня 1912 року чекали кінця світу.

За версіями науковців та екстрасенсів, кратер– місце магічної сили – це відкритий ліфт у космос, бо принесене звідти тіло енергетично і далі контактує із всесвітом на своїх хвилях. І люди, які потрапляють у цю енергетичну воронку, позбавляються хвороб і негативного впливу.У 1974 р. тут були знайдені алмази. Серед найцінніших знахідок – найбільший у світі агат, який зараз експонується у Берлінському музеї, знайшли у цьому кратері. До слова, унікально, але факт, що люди, які проживають неподалік кратера-довгожителі. І справді, на вулиці поряд середній вік жителів 80 років! Дивина, та й годі! Три найбільших епіцентри падіння тепер у с. Іванька Липовецького району, с. Лугова Іллінецького району і поряд із с. Жорнища. Там є орієнтири та оглядові містки і альтанки. Вхід безкоштовний. Доїхати можна автомобілем з Вінниці – до Іваньки 61 кілометр, до Лугової-73 кілометри. Усі туристи залюбки розповідають про цілющі властивості у води, яка проходить з глибин цього загадкового посланця всесвіту… В неї особливий смак, то ж візьміть з собою пляшечку та наберіть додому. Інфраструктура тут не розвинена, тому із собою беріть перекусити та зручне взуття, бо на підборах тут точно не пройти.Із собою звідти візьміть один камінчик як сувенір. Місцеві вірять – він дарує мешканцям будинку затишок та внутрішню силу.

Поблизу міста Немирів розташовані залишки укріплення одного з найбільших скіфських городищ в Україні. Воно датоване VII-VI століттям до нашої ери та є потужною захисною системою з площею близько 100 га.

Зберігся комплекс валів, які досягають 9 метрів у висоту та простягаються у довжину майже 5 кілометрів. Укріплення настільки масштабне, що через нього протікає річка Устя (ще називають Мірка – авт.), а всередині є ліс, невелике озеро та кілька полів, які сьогодні обробляють фермери. На території Немирівського городища вперше на Поділлі знайшли давньогрецьку кераміку. Це вказує на торгові зв’язки місцевих племен з грецькими причорноморськими містами-державами. Ймовірно, тут жили скіфи-орачі, яких у своїх працях описував Геродот. Історична пам’ятка Великі Вали дивує розмахом та неймовірною атмосферою. Досі важко повірити, що таке укріплення зробили люди. Розміщене городище поруч з міжнародною трасою М12, яка з’єднує Вінницю та Умань.

У місті Бар збереглися руїни польського оборонного замку. Фортецю зводили протягом 1630-1647 років за проєктом французького інженера Ґійома Левассера де Боплана. За задумом, у комплексі з укріпленнями в Кам’янці-Подільському, Меджибожі та Бердичеві вона мала стати надійним захистом східних кордонів Речі Посполитої. Проте у 1648 році місто та замок захопили козаки Максима Кривоноса під час подій Хмельниччини. Повстанські війська отримали величезні запаси зброї та припасів. Барський замок був одним із центрів так званої “Барської конфедерації”, польського утворення, яке боролись проти впливу Російської імперії на Польщу.

Російські війська взали замок та розбили місцевих конфедератів у 1768 році.

Нині на території колишнього замку є парк. На його околицях досі можна побачити залишки оборонних мурів. Влітку 2020 році археологи та ентузіасти почали розкопки. Разом з міською владою активісти планують відновити частину оборонних споруд та рову. Станом на 2021 рік далі досліджень справа не дійшла.У місті також можна подивитись кілька старовинних церков, монастир та старий неоготичний костел.

Віталіна Володимирова