Православна церква 30 липня вшановує пам’ять великомучениці Марини Антіохійської, яка стала жертвою гонінь на християн. А ще церква вшановує пам’ять преподобного Лазаря Галісійського. Інші назви свята: “Марина з Лазарем”, “вогняна Марія”, “Зорі з лазорами”.

Сьогодні Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, (Торгівля людьми – це злочин, жертвами якого можуть виявитися чоловіки, жінки, діти як з метою примусової праці, так і сексуальної експлуатації. За даними Міжнародної організації праці, 21 мільйон людей у всьому світі є жертвами примусової праці. Чоловіки, жінки та діти потрапляють до рук торговців людьми як в своїх країнах, так і за кордоном. При цьому страждають всі країни, будь то країна походження, транзиту або призначення. Рабство як в стародавній, так і сучасній формі – явище не тільки ганебне; це, за словами борця за скасування рабства Джона Уеслі, «огидна сукупність всіх гидот», якій немає місця в нашому світі). День системного адміністратора, Міжнародний день дружби (Свято Всесвітнього Дня дружби відзначається наприкінці липня. Ідея виникла у 1958 році і належить доктору Артеміо Брачіо. Святкування запропоновано під час вечері з друзями в Пуерто Пінаско, Парагвай).

Всесвітній день вишивки (Міжнародний день вишивки заснований шведським ‘Broderiakademin, BRAK’ в 2011 році.) І сьогодні – День свекра

30 липня увійшло до історії людства такими подіями:

762 – За розпорядженням халіфа Абу Джафара аль-Мансура на березі річки Тигр почалось зведення його нової резиденції, яка стала основою міста Багдад, що за два століття стало найбільшим культурним та економічним центром Близького Сходу з близько мільйоном жителів.

1071 – У Вишгороді освячено храм на честь благовірних князів Бориса і Гліба — перших святих на Русі.

1419 – У Празі почалось повстання проти короля Богемії Вацлава IV і католицького духовенства, під час якого радикальні гусити захопили владу і викинули з вікон ратуші 7 міських радників (Перша дефенестрація). Після смерті короля Вацлава в серпні масові виступи охопили всю Чехію і спричинили гуситські війни, що тривали у Чехії п’ятнадцять років.

1729 – в Північній Америці засновано місто Балтимор

1792 – В Париж з піснею, написаною саперним офіцером Клодом Жозефом Руже де Лілем, увійшов Марсельський батальйон добровольців. Бойова пісня, складена спеціально для Рейнської армії, з цих пір стала називатись «Марсельєза» і згодом стала гімном Франції.

1858 – Офіцер британської індійської армії Джон Хеннінг Спік відкрив озеро Вікторія (сучасна територія Танзанії, Кенії та Уганди) і витік ріки Ніл.

1863 – Міністр внутрішніх справ Петро Валуєв зі схвалення імператора Олександра II розіслав до цензурних комітетів Києва, Москви і Санкт-Петербурга секретний лист-настанову, яким заборонив видання будь-яких книг і підручників українською, окрім творів художньої літератури. Хоча Валуєвський указ не був юридичним актом, означався як тимчасовий і суперечив закону про цензуру, він залишався чинним до падіння самодержавства через півстоліття.

1900 – Британський уряд заборонив дітям працювати в шахтах

1903 – У Брюсселі за участю 43 делегатів від 26 організацій почався II з’їзд РСДРП, на котрому остаточно сформувалась партія більшовиків і проголошено програмці цілі Російської соціал-демократичної робітничої партії — організація соціалістичного суспільства шляхом соціалістичної революції і диктатури пролетаріату.

1919 – об’єднані українські армії, Дієва армія УНР та УГА, взяли Проскурів (нині – Хмельницький). Червоні війська залишили місто після запеклих боїв

1920 – полковник Євген Коновалець створив Українську Військову Організацію (УВО)

1930 – Відбувся фінал першого чемпіонату світу з футболу — збірна Уругваю в себе вдома, на стадіоні «Сентенаріо» в Монтевідео за присутності 76 800 глядачів перемогла команду Аргентини з рахунком 4:2 і стала першим чемпіоном світу з футболу.

1932 – Десяті Олімпійські ігри почалися в Лос-Анджелесі

У цей день в 1935 році британське видавництво “Penguin Books” здійснило революцію у видавничій справі – випустило першу в світі “кишенькову” книжку. Ідея випуску дешевих (за ціною 10 сигарет) книжок у виключно м’якій обкладинці і кишенькового формату, прабатьком якої є глава видавництва Аллен Лейн, забезпечила масові тиражі як популярних, так і класичних творів.

1937 – Керівництво Народного комісаріату внутрішніх справ СРСР видало таємний оперативний наказ № 00447 «Про репресування колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів», який дав можливість т. зв. “трійкам” НКВС виносити вироки всім, кого радянська влада з тих чи інших причин вважала ворогом. Операція за цим наказом стала найбільшою масовою операцією Великого терору — починаючи з серпня 1937 р. і до листопада 1938 було ув’язнено від 800 000 до 820 000 людей, з них від 350 000 до 445 000 були страчені, решта була відправлена до ГУЛАГу. Наказ НКВС № 00447 був оприлюднений лише в 1992 році.

1938 – автомобільний промисловець Генрі Форд отримав від нацистів Залізний хрест німецького орла

1945 – Через декілька хвилин після опівночі за 600 миль на захід від острова Гуам американський крейсер «Індіанаполіс» потоплено японським підводним човном. Перед цим від доставив до місця призначення компоненти атомної бомби, скинутої через декілька днів на Японію. З 1196 членів екіпажу вижило лише 316 моряків. Капітан крейсера Чарльз Батлер Маквей став першим в історії США офіцером, відданим під суд за втрату корабля у військовий час. Його звинуватили в порушенні правил маневрування у ворожих водах. Однак суд врахував бездоганну репутацію капітана, кавалера ордену Пурпурового серця і медалей Срібна та Бронзова Зірка, і помилував його. У 1949 році Маквей пішов у відставку у чині контр-адмірала, але так і не зміг пережити сором суду і в 1969 році покінчив життя самогубством.

1948 – в Ліверпулі розпочала роботу перша радіолокаційна станція

У 1956 році офіційний девіз США “In God We Trust” з’явився на американських доларах. Ця фраза взята з гімну країни, текст якого був написаний в 1814 році Френсісом Скоттом Кі. Вперше вона була використана в 1864 році Салмоном Портлендом Чейзом при карбуванні монети номіналом 2 центи.

1971 – Американські астронавти Девід Скотт і Джеймс Ірвін на космічному кораблі «Апполон-15» здійснили посадку на поверхню Місяця. Вони перебували на Місяці 66 години 55 хвилин, здійснивши три виходи на поверхню Місяця загальною тривалістю 18 годин 35 хвилин. На спеціальному модулі «Lunar Rover» астронавти проїхали по місячній поверхні 27,9 км.

1974 – Вотергейтський скандал досягнув свого апогею — Верховний суд США зобов’язав президента Річарда Ніксона надати спеціальному прокуророві Леону Яворському магнітофонні записи розмов у Білому домі, на котрих були зафіксовані докази того, що Ніксон намагався “пригасити” скандал і віддав розпорядження директору ФБР закрити справу. В цей же день юридичний комітет Конгресу США проголосував за третій пункт щодо імпічменту президента (перші два стосувались протидії правосуддю і зловживання владою) — зневага до Конгресу у формі протидії виконанню ним своїх функцій. Під тиском фактів і початої проти нього процедури імпічменту 9 серпня 1974 року Річард Ніксон став першим президентом США, котрий подав у відставку. ( Нагадаємо: 27-річний офіцер Карл Шлоффлер, який працював під прикриттям, заарештував п’ятьох чоловіків, причетних до проникнення і незаконного прослуховування у штаб-квартирі Демократичної партії в готелі “Вотерґейт” у Вашингтоні. Троє з арештованих були кубинськими емігрантами, один — кубинцем і один, Джеймс Маккорд, — колишнім агентом Центрального розвідувального управління (ЦРУ). Згодом зясувалося, що Маккорд працює в службі безпеки Комітету за переобрання президента Річарда Ніксона. У приміщенні, в якому провели арешт, знайшли апаратуру для прослуховування, відеокамери, плівки з записами і три ручки-пістолети зі сльозогінним газом.) Попри скандал Ніксона вдруге обрали президентом

30 липня 1984 року відбулася прем’єра багатосерійного телесеріалу “Санта-Барбара”. Він транслювався по 15 січня 1993 року на телеканалі NBC. Всього знято 2137 серій. В Україні серіал йшов на каналі УТ-2 з вересня 1995-го (показ розпочався зі 732 серії) по 1997 рік.

1992 – колишній комуністичний керівник НДР Еріх Хонеккер виданий  Росією  Німеччині

1995 – Росія і Чечня підписали угоду про припинення вогню, поступовий вивід з республіки федеральних військ і роззброєння незаконних військових формувань.

2012 – На півночі і сході Індії, у тому числі в столиці Нью-Делі, внаслідок відключення електрики без світла залишилися понад 600 млн осіб у 10 індійських штатах — це найбільша в історії аварія в енергосистемі.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА