Скандал навколо кар’єру пісковику у Бандишівці Могилів-Подільського району набирає обертів. Його власник – місцевий підприємець Олег Москалюк заявив днями про віджим! За його словами, техніка фірми “Камелот”, відношення до якої начебто має народний депутат Геннадій Вацак, серед білого дня заїхала на територію родовища та почали забирати камінь. І все це під прицілом правоохоронних органів… Подробиці підприємець розповів нашому кореспонденту.

– Це нестерпно, ми вже готові голодувати, бо втомились від такої безкарності! – стверджує Олег Москалюк. – Я з 2009 року власник Бандишівського родовища пісковику, яке офіційно працює, і яке має ліцензію до 2032 року. Перша ліцензія у нас була на геологічні вивчення, хоча таке рідко хто робить. Другу видали на видобування. У нас повний пакет документів, й ми спокійно займались законною підприємницькою діяльністю. Але 9 липня до мене телефонують працівники та кажуть – до нас приїхала по­ліція. Я туди – на місці два правоохоронці, про мету виїзду не повідомили. Огляд місцевості фіксували на ві­део, хоча ні ухвали слідчого судді, ні рішення суду не пред’явили. Після обіду ме­ні зателефонував начальник слід­ства, запитав, що робити будемо з ескаватором та вагончиком, бо їх потрібно вилучати. Причину не назвали.

Олег Москалюк

Після того на місце приїхали поліцейські та прокурори з Могилева-Подільського та Ямполя. Там були два КамАЗи. Й там стояла машина охорони Вацака… Знову мені сказали правоохоронці, що заберуть техніку. Єдине, що пояснили: отримали анонімно дзвінок, що йде незаконний видобуток каменю. Вилучили лопати, опечатали ескаватор та поїхали. Тоді правоохоронці стали вилучати камінь, завантажили дві вантажівки. Після того приїхали ескаватор та машина фірми “Камелот”, кінцевим бенефіціарним власником якої, за моїми даними, є нардеп Геннадій Вацак. Завантажили камінь та поїхали геть. А на мене подали у суд за незаконне використання надр. Хотіли арештувати майно, проте служителі Феміди прийняли рішення повернути ломи, лопати. Але 31 кубічний метр каменю не віддали. А трьох робочих, в яких удома на утриманні діти, залишили на два тижні без заробітку.

Поки кар’єр працює, але переживаю, що можуть бути нові напади на мою власність. У нардепа є дві ліцензії, але він має право взяти тільки 5% від загального об’єму. А вибрано вже 8,5%.. То можуть зазіхати на чуже?!

Сам народний депутат Геннадій Вацак нині перебуває у відпустці за кордоном, тож зв’язок з ним відсутній. А його помічниця Тетяна Фоменко зазначила – народний обранець до даної ситуації та вищевказаної фірми жодного відношення не має.

У свою чергу, юрист ТОВ «КАМЕЛОТ» Лариса Савіцька повідомила нашому журналісту ось що:

– До ТОВ «ВК «КАМЕЛОТ» надійшло звернення від поліції про надання спецтехніки в рамках кримінального провадження щодо незаконного видобутку корисних копалин Бандишівського родовища пісковику.

Як було повідомлено, спецдозвіл на користування надрами зупинено на підставі підпункту 1.3 пункту 21 Постанови КМУ від 30.052011 року №615 (ця інформація є у вільному доступі на сайті ДНВП «Геоінформ».

Але підприємець продовжував незаконний видобуток каменю-пісковику та незаконно збагачуватися, а тому слідством застосовувалися заходи для забезпечення кримінального провадження з метою досягнення дієвості цього провадження. З цією метою виникла необхідність застосування великої спецтехніки, яка є у власності ТОВ «ВК «Камелот». Як мені було відомо, звернення були також до інших суб’єктів господарювання та ними також було надано спецтехніку і автомобілі. Вилучені корисні копалини були вивезені в рамках кримінального провадження та передані на відповідальне зберігання, але подробиці, куди та кому передані, мені невідомо. На тому й участь ТОВ «ВК «Камелот» у цій справі завершилася.

Особа, яка вважає, що її права порушено, має право оскаржити рішення та дії до суду.

Станом на сьогоднішній день в Єдиному реєстрі судових рішень такі судові справи відсутні.

Конфліктує Олег Москалюк із народним депутатом вже не один рік… У 2020 році він пікетував головне управління поліції області, намагався звернути увагу правоохоронців на неправомірні дії охоронців Кондитерського дому “Вацак”. Як тоді стверджували мітингарі, охоронці незаконно віджимали їхній бізнес на набережній Дністра.

Віталіна Трудько