Чи повна це інформація? І чи виявили, щоб розподілити прозоро чи роздерибанити для своїх? — знаходять відповідь громадські активісти.

Два роки громадські активісти Вінниччини вимагають аудиту усіх земель Вінниці та приєднаних сіл. Вони вважають аферою століття масове розкрадання земе­льних ділянок в обласному цен­трі за 30 років незалежності. Тому неодноразово зверталися до він­ницької влади зробити цю ін­формацію прозорою. Він­ни­цька міська рада відмовлялася поширювати такі відомості, посилаючись на закон України про захист персональних даних. Віталій Дужак як активіст громадських організацій «Центр захисту вінничан», «Вінницький центр інвестицій та розвитку» та громадської спілки «Енергетичний пул» звернувся до суду і довів у законний спосіб, що земля — це власність громадян, яка передається у приватну власність, тому така інформація не може бути прихованою. Він двічі виграв суд у Вінницької міської ради з вимогою розкриття таємних імен власників земельних ділянок.

Минуло декілька місяців, і вінницька влада оголосила про моніторинг земель сільськогосподарського призначення у приєднаних територіях.

Перевірку провели на землях Вінницької міської територіальної громади за межами сіл Стадниця, Гавришівка, Малі Крушлинці, Великі Крушлинці, Вінницькі Хутори, Писарівка, Щітки та смт Десна. На території у межах Вінниці, що обмежена Житомирським шосе, межею Вінницьких Хуторів, Немирівським шосе, мікрорайоном Східний, вул. Ватутіна, вул. Гонти, вул. Стадницькою, вул. С. Зулінського, проєктною дорогою Львівське шосе.

– За результатами аудиту зібрали відомості про 7225 земельних ділянок площею 11185,41 га. Створили електронну карту 708 полів площею 8182,46 га та виявили 5323 землевласники, — повідомили на презентації аудиту у міській раді.

– У Вінницькій міській територіальній громаді понад 8 тисяч гектарів земель сільгосппризначення, з яких 2,3 тисячі гектарів – це землі, де є ризики тіньової оренди, необґрунтованого використання і потрібно проводити інвентаризацію. Виявили 82 гектари угідь, які ніде не обліковані, – заявив міський голова Сергій Моргунов.

У громадських організаціях, які вимагали ревізії земель Вінниці, повідомили, що ще вивчають результати аудиту, оприлюдненого міськрадою.

– Аналізувати поки немає що: презентація результатів аудиту відбулася як закритий захід, документів самого аудиту у від­критому доступі не знайти. Знаю, що не уся інформація дійшла до офіційної перевірки. Думаю, під час ревізії найбільше цікавила незатребувана земля, щоб в подальшому на своїх її зареєструвати. Будемо детальніше вивчати це питання, — пояснив Віталій Дужак.

Каріна МАЄВСЬКА