Засновниця та вик­ладачка студії розвитку «Розумашка» Юлія Давидко з Гайсина свій віль­ний час присвячує кулінарії та дослідженню страв української кухні. Для цього вона навіть ве­де власну сторінку «Село гастрономічне», де залюбки розповідає, як смачно та просто приготувати страви.

«Деруни» з кабачків

На 2 кабачки 2 яйця, 2 ложки муки, сіль, перець і багато зелені, із зеленим пір’ям цибульки. Натерти кабачки на крупну тертку, посолити і залишити на кілька хвилин, щоб пустили сік. Віджати, додати зелень та спеції, яйця і борошно. Смажити, як деруни. Смакують із сметаною з часничком.

Мій батько робить деруни з картоплею і кабачком, теж дуже смачно. Не повірите, але рецепту млин­ців з кабачка понад 100 років! Колись такі млинці готували виключно як десерт. Тобто вони були з цукром або цукровим буряком, солодкі.

Вергуни

Це просте печиво з прісного тіста на яйці і сироватці або маслянці. Тісто для вергунів готували тонким коржем, різали на прямокутники або ромби і смажили в киплячій олії до золотистого кольору. Вергуни готували дівчата на вечорниці, хазяйки для колядників. Рецептів є безліч. Форма одна. Ромбик з прорізом, через який треба протягнути гострий кінець вергуна і ніби вивернути, перекрутити. Навчила мене готувати їх одна молода єврейка з Умані в роки мого студентства.

1 яйце, води пів шкаралупи від яйця, можна додати, якщо є, ложку спирту, борошна – скільки візьме.

Тісто має бути, як на вареники, можна і тугіше, тонко розкатати, нарізати на ромби. Обсмажити з обох боків у великій кількості олії, щедро обсипати з обох боків цукровою пудрою. У вас і чайник не встигне закипіти, як ви обсмажите свої вергуни.

Віталіна Трудько